Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Dotace na rozvoj regionálních distribučních sítí pomohou zmírnit růst regulované složky ceny elektřiny. Připraveno je 6,7 miliardy

12. 2. 2024

Provozovatelé distribučních sítí mohou od dnešního dne žádat o dotace na jejich modernizaci. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo novou výzvu na podporu posílení distribučních sítí z Národního plánu obnovy (NPO). Výzva umožní vytvoření dodatečné kapacity pro připojení obnovitelných zdrojů energie do distribučních sítí a zároveň zmírní dopady potřebných investic na regulovanou složku ceny elektřiny. Žádosti je možné podávat do 31. prosince 2024.
„Modernizace distribuční soustavy je nedílnou součástí rozvoje obnovitelných zdrojů a modernizace naší energetiky. Tato výzva podpoří investice provozovatelů distribučních sítí a zároveň zmírní navyšování regulované složky ceny elektřiny, ke které právě kvůli investicím do soustavy dochází,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že MPO proto připravilo 6,7 miliardy korun v rámci dotační výzvy z REPowerEU.

Cílem výzvy je posílení kapacity distribučních soustav a navýšení jejich připojitelného výkonu nejen pro obnovitelné zdroje energie formou konvenčního posílení sítí. Podpořit tak lze například nové vedení, transformovny, trafostanice a další nezbytné investice.

Cíl výzvy je posílení kapacity distribučních soustav včetně nových vedení, transformoven a trafostanic
Cíl výzvy je posílení kapacity distribučních soustav včetně nových vedení, transformoven a trafostanic


„Vzhledem k tomu, že provozovatelům bude na dané investice poskytnuta dotace, nebude možné následně u Energetického regulačního úřadu uplatnit zisk z hodnoty investice, což zmírní nárůst regulované složky ceny elektřiny, kterou hradí spotřebitelé,“ upřesňuje pozitivní dopad do konečné ceny elektřiny vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla.

„Věříme, že výzva efektivním způsobem umožní rychlejší posílení sítí v Česku, které je nezbytné pro rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie,“ říká vrchní ředitel sekce fondů EU Marian Piecha.

Pro výzvu platí, že oprávněnými žadateli jsou provozovatelé regionálních distribučních soustav, ke kterým je připojeno více než 90 000 odběrných míst zákazníků. Maximální výše podpory je stanovena na 80 procent z prokázaných způsobilých výdajů. Podrobnější informace k výzvě jsou na tomto odkazu.

Zdroj článku: MPO



Rubriky článků