Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Chytré vytápění dřevem – elektronická regulace hoření minimalizuje náklady i zvyšuje komfort uživatelů

3. 1. 2024

Ovládání intenzity hoření dřeva u krbů či kamen je dnes prakticky standardem. V posledních letech pak směřuje k plné automatizaci, a to díky takzvané elektronické regulaci hoření. Ta monitoruje teplotu ve spalovací komoře a podle toho reguluje množství přiváděného vzduchu. Uživateli tím šetří čas pro obsluhu krbu, zároveň díky chytrým technologiím umožňuje získat z dřeva maximum tepelné energie. Systém lze také připojit k internetu, kamnáři tak mohou až 85 procent hlášených poruch vyřešit na dálku. Znamená to pro ně výraznou úsporu času, pro uživatele pak i nižší náklady na servis.


Chytré technologie pronikají i do oblastí vytápění dřevem. Umožňují ovládat intenzitu hoření, a z paliva tak díky maximálně efektivnímu spalování dostat maximum tepelné energie při minimalizaci nákladů. Konkrétně jde o systém takzvané elektronické regulace hoření. Ta reguluje objem přiváděného vzduchu do topeniště pomocí klapky přívodu vzduchu, když ji v závislosti na množství paliva a teplotě zavírá či otevírá.

Klíčem je v tomto směru teplotní čidlo umístěné ve spalovací komoře či jinde ve spalinové cestě, které snímá teplotu uvnitř krbu či kamen a tuto informaci předává řídicí jednotce. Ta následně hodnoty vyhodnocuje a podle toho ovládá řídící klapku. Do topeniště se tak dávkuje optimální množství vzduchu pro aktuální fázi hoření. S řídicí jednotkou komunikuje také dveřní spínač, který vyhodnocuje zda jsou dvířka krbu či kamen otevřená nebo uzavřená.


Elektronická regulace hoření v krbu výrazně zvýší komfort v domě
Elektronická regulace hoření v krbu výrazně zvýší komfort v domě


„Pokud je v topeništi méně paliva, nepotřebuje tolik vzduchu. Zároveň méně paliva znamená také nižší teplotu v topeništi. Takže například v momentu, kdy člověk dosáhne v topeništi teploty 150 °C, tak se klapka díky komunikaci teplotního čidla a řídicí jednotky zavře a teplo z topeniště díky tomu neunikne komínem, ale akumuluje se do masy. Z ní pak může sálat ještě několik hodin po dohoření,“ řekl Richard Dorazil ze společnosti Hoxter s tím, že například u klasických teplovzdušných krbů elektronická regulace hoření zplošťuje křivku vytápění a prodlužuje tak dobu hoření paliva.

Zvýšení komfortu při vytápění

Lidé však v posledních letech dávají přednost spíše akumulačním systémům vytápění, kde se tepelná energie hromadí v akumulační hmotě, ze které sálá do prostoru ještě několik hodin po dohoření. „Klíčovou přidanou hodnotou elektronické regulace hoření je u akumulačních krbů či kamen uživatelský komfort. Typicky večer, když chce uživatel přiložit před spaním. Aby se ale palivo správně rozhořelo, potřebuje nejprve naplno otevřít klapku, poté přívod vzduchu postupně přivírat na zhruba 50 procent a po dohoření ho zavřít. Za normálních okolnosti by kvůli tomu musel být člověk o hodinu déle vzhůru. Takto pouze přiloží a vše ostatní obstará elektronická regulace hoření,“ doplnil Richard Dorazil.

Systém elektronické regulace hoření vždy nastavuje kamnář. Uživatel pak má při běžném používání možnost vše sledovat na přehledném displeji, který komunikuje bezdrátově s řídící jednotkou a zároveň zobrazuje v reálném čase informace o průběhu hoření v čele s teplotou v topeništi. „Elektronická regulace se v dnešní době stala klíčovou součástí krbů a kamen. Spousta kamnářů už bez této technologie pomalu ani krb nepostaví. U lidí se těší velké oblibě,“ uvedl Richard Dorazil.
Automatický regulátor hoření od firmy Hoxter
Automatický regulátor hoření od firmy Hoxter


Vzdálený přístup pro kamnáře díky Wi-Fi

Výrobci proto tento systém začali v posledních měsících osazovat i dalšími chytrými technologiemi. Konkrétně možností jeho připojení na cloud, což umožňuje nastavení regulace prakticky odkudkoliv, například prostřednictvím počítače, tabletu či chytrého telefonu. Tato možnost jde naproti nejen uživatelům, kteří si mohou na dálku ovládat teplotu, ale také kamnářům.

Ti totiž díky propojení s cloudem pomocí Wi-Fi mohou zařízení efektivněji servisovat, aniž by museli jezdit osobně na místo. Jakmile jim uživatel udělí vzdálený přístup do nastavení elektronické regulace hoření, mohou klíčové parametry jednoduše přenastavit na správné hodnoty. „Takto lze vyřešit až 85 procent problémů, zpravidla jde vždy o chybu v nastavení. Pokud není možné přenastavit systém pomocí vzdáleného přístupu, může kamnář problém alespoň efektivně diagnostikovat a pak ho na místo už jet pouze vyřešit,“ řekl doplnil Richard Dorazil.

Pro uživatele to ve finále znamená větší komfort a také úsporu času i peněz, které by jinak museli kamnáři uhradit za výjezd k zjištění příčiny problému. Velkou pomocí je tato chytrá technologie také pro samotné kamnáře. Těch je v Česku nedostatek, a často tak kombinaci nových zakázek a servisu stávajících zákazníků nestíhají. Možnost vzdálené správy elektronické regulace hoření jim tak výrazně šetří čas a zvyšuje efektivitu.


Zdroj článku, autor fotografií: Hoxter

Rubriky článků