Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

URSA CZ s.r.o.
Pražská 16, 102 21 Praha
Telefon: +420 281 017 374
Email: ursa.cz@ursa.com
Web: www.ursa.cz

Tři nejčastější mýty o sádrokartonových příčkách. Pojďme je společně vyvrátit!

18. 8. 2023

V posledních letech se akustika lehkých příček stala tématem intenzivního zkoumání a diskuse. V této oblasti kolují různé mýty o jejich akustických vlastnostech. Zaměříme se na osvětlení těchto mýtů a poskytneme ucelený pohled na skutečnou akustickou účinnost lehkých příček. Společně s Terezou Vojancovou, architektkou ze společnosti URSA, se podíváme na normy a standardy v oblasti akustických lehkých příček a jak je lze správně interpretovat, čímž se vyhneme dezinformacím a naše rozhodnutí budou opřena o správné informace.

 

Mýtus č. 1: Lehká příčka netlumí hluk. Akustické vlastnosti cihly jsou mnohem lepší.

„Nejprve je potřeba si uvědomit, že existují dva principy, které umožňují tlumit hluk. Za prvé je to princip hmotnosti a za druhé prostřídání tzv. hmoty – pružiny – hmoty,“ říká na úvod Tereza Vojancová a dále pokračuje: „Zděná příčka tlumí díky hmotě a platí to, že čím větší hmotnost, tím lepší útlum, kdežto lehká příčka tlumí díky principu hmota-pružina-hmota (prostřídání těžkého obkladového materiálu s lehkou pohltivou výplní, například minerální izolací). Díky tomu lehké příčky dosahují stejných či lepších akustických výsledků s mnohem nižší hmotností a menší tloušťkou než např. vylehčené zdivo.“

Vylehčené zdivo k dosažení dostačujících tlumících vlastností potřebuje velkou tloušťku. Tím pádem se stává značně neefektivní, protože si zděnou příčkou zmenšíte užitnou plochu domu. Na příčky se dnes málokdy používají těžké plné cihly, spíše se setkáte s vylehčenými materiály. Proto i akustika zděné stěny nemusí být tak dobrá, jak byste čekali. Velmi účinným řešením je vystavět lehké příčky a vyplnit je minerální izolací URSA. Ta v lehkých příčkách funguje jako zvukově pohltivá vložka, díky čemuž se výrazně snižuje přenos hluku přes příčku a vy získáte domov plný ticha. „Výsledná hodnota neprůzvučnosti je vypočtena z celého spektra slyšitelného hluku a u sádrokartonových příček se využívá symbióza pevné hmoty sádrokartonu a měkké izolace. Sádrokarton absorbuje především nízké basové frekvence a minerální izolace vysoké frekvence,“ vysvětluje Ing. Martin Lukeš, projektový manažer firmy Siniat & Promat SK.
 
 

Jak poznám, která izolace bude dobře pohlcovat zvuk v příčce?

„Důležitými porovnávacími vlastnostmi izolace pro příčky z hlediska akustiky jsou dva faktory – zvuková pohltivost a odpor proti proudění vzduchu. Zvuková pohltivost se vyjadřuje činitelem zvukové pohltivosti, který udává poměr pohlceného akustického vlnění k dopadajícím zvukovým vlnám. Minerální izolace URSA mají nejlepší třídu zvukové pohltivosti A, jsou tedy maximálně pohltivé. Dalším důležitým parametrem je Odpor proti proudění vzduchu – AFr. Pokud jsou hodnoty AFr větší a rovné 5, znamená to, že materiál brání dostatečné proudění vzduchu, aby mohl fungovat jako tlumič. Všechny minerální izolace URSA určené do příček mají deklarované AFr 5 a vyšší jsou tedy vhodné jako akustické izolace. Jedná se například o materiály URSA PUREONE TWF 37, URSA PUREONE TWP 37, URSA TWF 1 FONO a URSA TWP 1,“ vysvětluje Vojancová.
 
Minerální izolace URSA PUREONE TWFMinerální izolace URSA PUREONE TWF
 
 
 

Mýtus č.2: Cihla je lety ověřený materiál. Lehké příčky jsou novinka a těm já nevěřím

Sádrokarton je na trhu téměř 130 let. Již takovou dobu stavebníci spoléhají na tento materiál, který se stále vyvíjí a zdokonaluje. V současné době na trhu existují materiály, které splňují stejné normy jako cihla nebo pórobeton. Zároveň příčky s minerální izolací místnosti chrání i před nežádoucími úniky tepla.

Pokud by byly lehké příčky nespolehlivé, určitě by se nepoužívaly u velkých developerských projektů, které musí splňovat nejpřísnější požadavky. Jedná se například o první slovenský mrakodrap Eurovea Tower, polyfunkční komplex Klingerka, obytné věže Panorama Towers či pražský bytový dům Eliška, kde investoři nemohli riskovat, že stavba nevyhoví akustickým parametrům a nebude zkolaudována.
 
Developerský projekt Eurovea Tower
Developerský projekt Eurovea Tower

Výsledky akustických měření přímo na stavbách dokazují, že sádrokartonové příčky spolehlivě zajišťují akustický komfort. Naopak trend využití lehkých příček se stále zvyšuje, a to především díky:

1. rychlosti výstavby bez zbytečných technologických přestávek,
2. odlehčení nosné konstrukce oproti masivním stěnám (např. u výškových budov se úspora v zatížení konstrukce nastřádá, což může přinést úspory při dimenzování samotné nosné konstrukce),
3. nízkým realizačním a dopravním nákladům,
4. použití lehkých sádrokartonových příček (tenčích jak zděných) se zvyšuje užitná plocha bytu, a tím pádem i prodejní cena.

„Výhodou lehkých sádrokartonových příček je jejich designová variabilita, stropy a stěny tak získávají moderní designová řešení bez limitů a detaily působí čistě. Příkladem jsou oblouková konstrukce, kopule, světelné rampy, garnýže, police či pulty,“ vysvětluje Lukeš a dále doplňuje: „Nesmíme zapomínat i na fakt, že moderní budova je plná instalací. Do zděných či železobetonových stěn a stropů se toto musí pracně vysekávat nebo frézovat. Naopak do lehké sádrokartonové konstrukce s izolací nabízí možnost vést kabely a instalační potrubí v dutinách stěn a podhledů. Při zachování stejné neprůzvučnosti mají sádrokartonové příčky s izolací menší tloušťku. Technologie zděných stěn přitom vyžaduje i aplikaci omítky.“

Při stejné tloušťce dosahují mezibytové příčky často lepších akustických výsledků než některé zděné příčky. „Výsledky měření v profesionální zkušebně prokázaly, že lehké stěny mají lepší akustické vlastnosti než běžně používané akustické stěny z těžkých tvárnic, a to i po zohlednění oslabení s prostupy pro běžnou elektroinstalaci. Navíc SDK stěny jsou užší a šetří místo,“ vysvětluje Marcela Kubů z Asociace výrobců minerálních izolací a dále pokračuje: „Developer tak při jejich použití u běžného projektu čtyřpodlažního domu o 16 bytech může zvětšit obytnou plochu až o 27 metrů čtverečních, přepočteno na peníze (při ceně 45 000 korun za metr) jde o zhodnocení vyšší než 1,2 milionu korun.“

Tabulka srovnání parametrů jednotlivých typů příček
Tabulka srovnání parametrů jednotlivých typů příček
 
 

Mýtus č.3 Lehká sádrokartonová příčka snadno shoří. Cihla vydrží daleko více

Sádrokartonové příčky se vyrábějí v různých požárních odolnostech. Je možné dosahovat požárních odolností i 120 minut a více. Ovšem záleží na typu opláštění konstrukce. V případě, že použijeme příčku jednoduše opláštěnou sádrokartonovými deskami Siniat na jednoduché ocelové konstrukci z CW a UW profilů za použití výplně URSA, dosahuje požární odolnosti 30 až 45 minut. V případě využití příčky dvojitě (trojitě) opláštěné na jednoduché ocelové konstrukci z CW a UW profilů za použití výplně URSA, dosahuje požární odolnosti 45 až 120 minut. „Minerální izolace URSA, která se používá jako zvukově pohltivá výplň příček, je přirozeně bez jakýchkoliv zpomalovačů hoření nehořlavá, má nejlepší třídu reakce na oheň A1. Tím přispívá k požární bezpečnosti příčky,“ říká architektka Vojancová.

Materiály URSA a odolnost proti ohni
Materiály URSA a odolnost proti ohni

 

 

Klidné bydlení díky minerální izolaci

Minerální izolace URSA zachycují zvukovou energii a částečně ji přeměňují na tepelnou. Je nezbytné, aby izolace byla v konstrukci vzduchotěsně uzavřena. Čím těsněji budou obálkové konstrukce aplikovány, tím je minerální izolace výkonnější v pohlcování hluku. Minerální izolace URSA navíc brání nejen prostupu hluku, ale i tepla. Špičkového řešení dosáhnete při dodržení všech zásad doporučených při montáži lehkých příček. Důležité je izolací vyplnit celou dutinu sádrokartonové příčky, čímž se dosáhne maximálního akustického útlumu, lepšího tepelného odporu a minimalizuje se riziko posunu izolace v příčce. Vzduchotěsné provedení zajistí ten správný akustický komfort.
Více informací naleznete na www.ursa.cz.



Zdroj článku: URSA

Rubriky článků