Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Bytové výstavbě se loni mimořádně dařilo

3. 7. 2023

V roce 2022 si majitelé mohli převzít téměř 40 tisíc nových bytů, meziročně o necelých 14 % více. Nejvíce se stavělo ve Středočeském kraji a Praze. Náklady na výstavbu vzrostly a stavělo se delší dobu.

„Rok 2022 byl z pohledu dokončených bytů velice úspěšný. Dokončilo se 39 398 nových bytů, což je druhý nejvyšší počet od roku 2000, a výrazně se tak přiblížil k maximu z roku 2007. U bytů v rodinných domech to bylo dokonce maximum, od boomu v 70. letech nebylo dokončeno více než 20 tisíc bytů v žádném jiném roce,“ říká Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Meziročně bylo dokončeno o 13,9 % bytů více, nárůst byl jak u bytů v rodinných domech, tak i v domech bytových.

Celých 20 % bytů stavebníci dokončili ve Středočeském kraji, kde ze dvou třetin převládly byty v rodinných domech. Dařilo se také Praze, v níž jsou tradičním tahounem byty v bytových domech. Meziroční pokles nastal pouze ve dvou krajích, a to Kraji Vysočina a Jihomoravském. Nejméně bytů se dokončilo v Karlovarském kraji.

Bytová výstavba dosáhla v minulém roce druhých nejvyšších hodnot od roku 2000
Bytová výstavba dosáhla v minulém roce druhých nejvyšších hodnot od roku 2000


U nových domů došlo k prodloužení doby výstavby, zvláště v případě bytových domů. Jeden dům se stavěl v průměru 41 měsíců, výstavba jednoho rodinného domu byla o měsíc kratší. Velikost bytů se meziročně téměř nezměnila, zato došlo k nárůstu investičních nákladů na výstavbu. Na jeden byt v rodinném domě bylo potřeba vynaložit meziročně o 400 tisíc korun více, v bytovém domě bylo průměrné navýšení 140 tisíc.

Nové rodinné domy mají převážně zděnou nosnou konstrukci, mírně se snížil podíl dřevostaveb na 14,1 %. Bez připojení k plynovodní soustavě zůstalo téměř 70 % domů. Došlo také k méně výrazným přesunům mezi kategoriemi energetické náročnosti budov. Zatímco podíl v mimořádně úsporné třídě A zůstal na 8,9 %, podíl třídy B poklesl o pět procentních bodů ve prospěch třídy C.

Detailní informace přináší aktualizované časové řady dostupné na webu ČSÚ.

Zdroj článku: ČSÚ
Zdroj obrázku: Freepik


Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků