Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Zateplování budov šetří Česku desítky procent plynu

11. 6. 2023

Podle analýzy Asociace výrobců minerálních izolací tuzemská spotřeba posledních deset let výrazně klesá a to zejména v segmentu domácností. Hlavní příčinou poklesu spotřeby plynu je masivní zateplování obytných budov. Podpora energeticky úsporných opatření tak jednoznačně pomáhá snižovat závislost na importovaném plynu a napomáhá vetší energetické nezávislosti ČR.


Ze statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že během posledního desetiletí výrazně poklesla spotřeba plynu v domácnostech a to 22 PJ (petajouly), což představuje enormních 22 % (viz obrázek). Oproti tomu v průmyslu poklesla spotřeba plynu jen 7,6 % (8 PJ).

Vývoj spotřeby plynu v ČR v různých sektorech v období 2020 a 2010 (zdroj: MPO)
Vývoj spotřeby plynu v ČR v různých sektorech v období 2020 a 2010 (zdroj: MPO)


Z celkového snížení konečné spotřeby plynu ve výši 39 PJ domácnosti představovaly 22 PJ, což představuje skoro dvě třetiny z celkových energetických úspor. Navíc se tak dělo v době, kdy se masivně podporoval přechod z uhlí na plyn. Jak je to možné?

„Odpovědí je významný pozitivní vliv zateplení budov, které s tím souběžně probíhalo. Je to jasný důkaz toho, že podpora energetických úsporných opatření se odráží ve snižování spotřeby energií,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Podpora snižování spotřeby energií v duchu teze, že nejlevnější energie je ta, kterou lidé nepotřebují, tak dává smysl i do budoucna. Jednoznačně pozitivním krokem je proto i probíhající dotační akce Nová zelená úsporám Light v rámci které důchodci a domácnosti s nižšími příjmy mohou získat až 150 tisíc na stavební úpravy vedoucí k tepelným úsporám.


Zdroj článku: AVMI

Štítky: Izolace střechy, Zateplení fasády, Zateplení podkroví
Rubriky článků