Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vysoké ceny energií pomáhá seniorům vyřešit dotační program Nová zelená úsporám Light

27. 3. 2023

Částku až 150 tisíc korun mohou získat žadatelé na zateplení či jiná opatření vedoucí ke snížení nákladů na energie v rámci programu Nová zelená úsporám light. Ten funguje od 9. ledna tohoto roku a zatím by měl pokračovat minimálně do konce srpna 2024. Dotačnímu programu se věnoval speciální webinář společnosti Saint-Gobain a jeho čtyři hosté, kteří přiblížili, jak lze program využít.

Program navazuje na Novou zelenou úsporám. Verze Light je ovšem zjednodušená v oblasti papírování a je určena pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. Že dotace využívají z více než 90 procent právě lidé důchodového věku, potvrdila Veronika Čeparová z Místní akční skupiny Podlipansko, jež lidem s žádostmi bezplatně pomáhá. Průměrný věk žadatele je podle ní 72 let.

Oproti klasické Nové zelené úsporám lze v rámci nového programu čerpat o něco nižší částky. „Program není koncipován tak, aby se z něj dalo pokrýt komplexně celé zateplení. Částka 150 tisíc korun by na to nestačila,“ uvedl Miloš Hutník, zástupce pro odbornou veřejnost ze společnosti Weber. „Jedná se o dílčí opatření, řešící jen ten největší problém, který žadatel má,“ dodal.

Nejčastěji se dotační program používá na výměnu oken a vstupních dveří, kolem kterých uniká nejvíce tepla. U oken lze konkrétně čerpat částku 12 tisíc korun za jedno – nehledě na jeho velikost. Cena realizace ovšem obvykle bývá vyšší. Veronika Čeparová i proto doporučuje neopomenout ani menší okna, jejichž výměna reálně vyjde laciněji. Teoretický přeplatek za menší okno tak dofinancuje okna větší.

NZU light logo
 
Podle Miloše Hutníka je nejprve nutné najít nejchladnější místnost a v ní řešit izolaci. „Zároveň by mělo jít o místnost, ve které obyvatelé často přebývají, ať už jde o kuchyň, či obývací pokoj. Je-li tam okno či venkovní dveře, nejdříve je nutné zateplovat je,“ vysvětlil odborník z Weberu. Zásadní roli v úniku tepla ale podle něj může hrát také například podkroví. „Zde je možné využít například speciální systém Isover STEPcross, který zajistí naprosté odizolování půdy od vytápěné části budovy,“ doporučil.

Přestože Nová zelená úsporám Light cílí na nízkopříjmové obyvatele a dokáže řešit jen ty nejpalčivější problémy s únikem tepla, žadatelé při splnění běžných podmínek mohou na program navázat klasickou Novou zelenou úsporám. Žádné zvýhodnění ani znevýhodnění pro ně neplatí. „Když si lidé vyzkouší, že získání dotace bylo poměrně snadné, je to pro ně určitá motivace do budoucna,“ řekl Jakub Hrbek ze Státního fondu životního prostředí. Právě tento fond administruje dotační program Nová zelená úsporám Light pro Ministerstvo životního prostředí ČR.

O nový dotační program se ihned strhl značný zájem. Za první dva týdny od jeho spuštění byly vyčerpány dvě třetiny finančních prostředků, konkrétně šlo o celou miliardu korun. Ministerstvo životního prostředí proto rozdělovanou částku zdvojnásobilo na tři miliardy. Průměrně Státnímu fondu životního prostředí chodí 400 nových žádostí denně a průměrná částka vyplácená na dotaci je 116 tisíc korun.

Podle Miloše Hutníka si „zlaté české ruce“ poradí s lecčím a řada lidí může zvolit realizaci zateplení svépomocí. „Je však nutné se předem seznámit s daty výrobce zateplovacího materiálu, s teorií práce, návodovým videem a všemi dalšími detaily. Není však třeba žádat o stavební povolení ani nic ohlašovat,“ uvedl odborník z Weberu. U náročnějších úprav je nicméně na místě oslovit odborníky. „Najmout si řemeslníky samozřejmě cenu opatření trochu zvýší, z dlouhodobého hlediska se to ale může vyplatit. V současné době bývají navíc snadno a rychle dostupní,“ uvedl Martin Ekrt z portálu NejŘemeslníci.cz, na němž si lze bezplatně najít vhodného odborníka v okolí.

Podmínkou žádosti dále je, aby v době podání byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. Žadatelé musí mít zřízenu identitu občana, mailovou schránku a bankovní účet. Podle Veroniky Čeparové právě to bývá s ohledem na průměrný věk žadatelů problém, a proto seniorům se zařizováním pomáhá.

Pořad je možné shlédnout zpětně zde:





Zdroj článku: Isover

Rubriky článků