Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Experti: Cena elektřiny i plynu bude dál klesat, krize pomalu končí

27. 2. 2023

Energetická krize, která začala loni v létě raketovým růstem cen elektřiny a plynu, pomalu končí, ceny elektřiny i plynu budou nadále pozvolna klesat. Shodli se na tom ekonomové i odborníci na energetiku na 18. ročníku konference Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a ve světě, která se uskutečnila v Brně. Mezi přednášejícími převažoval mírný optimismus. Zároveň ale upozornili na to, že se podobná krize může opakovat.



Krize totiž podle nich nebyla spojena pouze se začátkem války na Ukrajině a panikou z nedostatku plynu v Evropě, jak upozornil místopředseda představenstva společnosti ČEPS Svatopluk Vnouček. "Dalším faktorem bylo nejhorší sucho v Evropě za posledních 50 let, které snížilo výrobu energie ve vodních elektrárnách, a nízká kapacita v jaderných elektrárnách ve Francii," uvedl Vnouček. Zároveň upozornil, že současně s odklonem od uhlí je třeba posilovat energetickou soběstačnost České republiky.

Klíčová je podle odborníků v tomto ohledu dostavba jaderných zdrojů včetně malých modulárních reaktorů, zajištění výstavby obnovitelných zdrojů energie a bateriových úložišť a zavedení mechanismu, který pomůže vyrovnávat výkyvy při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů - tedy z větrných a solárních elektráren.


Podle expertů se energetická krize zdá být překonána


Podle Martina Hájka, ředitele Teplárenského sdružení ČR, potřebuje Česká republika zejména nový energetický zákon, ne pouze novely toho současného. "Vláda jde cestou salámové metody a záplatuje starý zákon. Ač má například komunitní energetika obrovskou politickou podporu, novela postrádá záchranné brzdy a bezpečnostní mechanismy. To představuje riziko návratu takzvaných energošmejdů, kterých jsme se nyní už téměř zbavili," uvedl Hájek.

Podle Davida Kučery ze společnosti PXE budou ceny plynu i elektřiny dál postupně klesat. "Energetická krize se zdá být překonána, ceny se postupně vrátí k normálu. Energetický trh se ale do budoucna vlivem masivních investic změní," konstatoval Kučera.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 160 eurům (asi 3790 Kč) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila pod 59 eur (zhruba 1398 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem, který činí pro letošní rok 6050 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3025 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.



Zdroj článku: České noviny



Rubriky článků