Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslové podniky mohou získat peníze na ekologičtější provoz, Modernizační fond nabídne 13 miliard

25. 11. 2022

Další obří finanční injekce z Modernizačního fondu přispěje k ozdravení ovzduší od emisí skleníkových plynů z průmyslu. Ministerstvo životního prostředí uvolňuje ve dvou výzvách průmyslovým podnikům provozujícím zařízení spadající do systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) celkem 13 miliard korun. Prostředky pomohou velkým producentům oxidu uhličitého s úsporami energií, přechodem k obnovitelným zdrojům energie i k ekologičtějšímu způsoby výroby.


„Dobrou zprávou pro Českou republiku je, že přechod k uhlíkové neutralitě nabírá na obrátkách. Většina tuzemských firem je s ohledem na současnou energetickou krizi nucena rychle hledat úspory energií a investovat do obnovitelných zdrojů. Projevuje se to i na mimořádném zájmu o investice z Modernizačního fondu," říká ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Dotační prostředky, které jsme z fondu podnikům v EU ETS nabídli ve třech výzvách v loňském roce, se velmi rychle vyčerpaly. 22 subjektů si v nich požádalo o téměř 12 miliard korun. Letos mají šanci získat prostředky na modernizaci neekologických provozů další desítky firem, objem peněz pro ně jsme navýšili na 13 miliard korun,“ dodává Anna Hubáčková, exministryně životního prostředí (za KDU-ČSL), která dotace ještě stvrdila svým podpisem.

Modernizační fond podpoří snahu o uhlíkovou neutralitu
Modernizační fond podpoří snahu o uhlíkovou neutralitu
 
Nabídka investic z Modernizačního fondu míří na výrobní podniky a další organizace spadající do systému EU ETS v ČR, které patří k největším znečišťovatelům ovzduší a u nichž bude efekt investic na kvalitu ovzduší zásadní. Jde zejména o výrobce oceli a železa, skla, cementu a vápna, celulózy a papíru, zástupce chemického či potravinářského průmyslu, ale i velká nemocniční zařízení.

Dva nové dotační tituly jsou obdobou výzev vyhlášených v loňském roce. V první výzvě je k dispozici 5 miliard a cílí na menší projekty s podporou do 15 milionů eur. Druhá v objemu 8 miliard korun je určena pro nákladnější projekty. Větší projekty budou v rámci procesu jejich schvalování individuálně předkládány Evropské investiční bance, přičemž před tím musí projít individuálním posouzením z hlediska veřejné podpory.

Škála projektů, na které mohou žadatelé získat finance z fondu, je i letos poměrně široká. Jejich společným jmenovatelem je snížení emisí skleníkových plynů a úspory energie. „Stejně jako v minulém roce podpoříme jak rekonstrukci, tak náhradu starého zdroje energie za nový. Dotace se vztahuje na úspory ve výrobních technologiích včetně zavádění vodíkových aplikací nebo snížení energetické náročnosti budov, v nichž probíhá výroba, ale i správa podniku. A zcela nově mohou podniky získat dotaci na instalaci fotovoltaických elektráren," vyjmenovává příklady projektů Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který má příjem žádostí i zprostředkování peněz z Modernizačního fondu na starosti.

Výše podpory se v závislosti na typu projektu, velikosti podniku a regionu bude pohybovat v rozmezí od 30 do 75 %, přičemž 30 % prostředků bude přednostně vyhrazeno pro regiony postižené útlumem těžby uhlí (Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj).

Elektronický příjem žádostí v obou výzvách se zahájí 29. listopadu 2022 v 12:00 prostřednictvím informačního systému AIS SFŽP ČR. Žádosti mohou podávat všichni zájemci bez ohledu na to, zda se přihlásili do předregistrační výzvy či ne. Příjem žádostí bude ukončen 30. června 2023, případně do vyčerpání dvojnásobku alokace výzvy.



Zdroj článku: MŽP

Rubriky článků