Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vikýř – důležitý architektonický a funkční prvek střechy

7. 7. 2022

Při rekonstrukcích, ale také u novostaveb narůstá potřeba využití půdních prostor pro každodenní bydlení. Oblíbeným způsobem, jak vytvořit pod střechou dostatečně prosvětlený prostor, je použití střešních vikýřů. Střešní vikýře tvoří architektonicky výrazné prvky a oživují vzhled šikmé střechy.

Opláštění materiálem RHEINZINK (různé techniky krytí) u vikýřů válcových, sedlových, pultových, stanových, valbových a dalších tvarů je funkční a estetické. Vikýře z titanzinku vytvářejí harmonické přechody a zajímavé kontrasty k ostatním stavebním materiálům. Dokonalé připojení ke skládané krytině umožňuje RHEINZINK - měkký zinek, který vyniká mimořádnou ohebností a tvarovatelností:


Vikýře z titanzinku tvoří zajímavý funkční i estetický prvek střechy
Vikýře z titanzinku tvoří zajímavý funkční i estetický prvek střechy
 

Přínos pro exteriér i interiér

Jak u městských staveb, tak i v obytném prostoru na venkově má použití střešních vikýřů svoji dobře zdůvodněnou tradici. Vikýře vytvářejí ve vnitřním prostoru místa s přidanou hodnotou, která umožňují vzpřímené stání u okna a poskytují mnohdy krásný výhled na okolní krajinu z výšky. Z vnějšího pohledu člení vikýře plochu střechy na menší stříšky, případně prodlužují vertikální členění fasády do střechy.


Pro využití podstřešního prostoru k obytným účelům získává střešní vikýř oproti dřívějším dobám nový význam. Vedle větrání půdního prostoru se stávají nejdůležitějším aspektem projektování vikýřů též prosvětlení, získání prostoru v interiéru, ale také získání atraktivnějšího vnějšího vzhledu budovy.


Architektonický detail vikýře

Materiál

Vzhledem k různorodým možnostem ztvárnění vikýřů má rozhodující vliv na prosazení konkrétního tvůrčího záměru volba materiálu na opláštění. Pro tento účel je vhodný kov, zvláště RHEINZINK, protože vikýř představuje množství často velmi obtížných detailů (m.j. možnost využití pájení naměkko), které často převyšují v počtu a stupni obtížnosti provedení detailů na hlavní části střechy.


Technické řešení

Mimořádný význam při projektování vikýře mají opatření, ke kterým musí být přihlédnuto s ohledem na stavebně-fyzikální požadavky. Izolace vikýře by se měla hodnotami co nejvíce přiblížit k hodnotám střechy. U větrané střešní skladby je nutné provést provětrání samotného střešního vikýře včetně kvalitně provedené pojistné izolace. Velmi důležité je řemeslné provedení montáže parozábrany, které musí být velmi pečlivé s ohledem na všechny navazující konstrukce. Je-li nutno upustit od provětrávání vikýře, tak vždy za konzultace s technickým oddělením RHEINZINK.
 
Detail vikýřeDetail vikýře
Detaily vikýře


Pro opláštění vikýřů jako výrazných a viditelných částí střechy doporučujeme použití titanzinku RHEINZINK v provedení prePATINA blaugrau a prePATINA schiefergrau s patinou vytvořenou již z výroby. Získáme tak vizuálně jednotný vzhled celého vikýře.


Zdroj článku: Rheinzink




Rubriky článků