Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Soutěž architektonických návrhů muzea sněhu Santa Clause vyhrává Příspěvek z Polska

3. 1. 2022

Návrh „Re-Ice“, předložený Hannou Galas z Polska, byl vybrán jako vítěz ideové soutěže The Unbelievable Challenge 2021. Vítěz získá půlroční plně hrazenou stáž v mezinárodně uznávaném architektonickém ateliéru WXCA v polské Varšavě. Úkolem soutěže, která začala 15. září 2021, bylo navrhnout muzeum sněhu na prestižním pozemku města Rovaniemi. Ideová soutěž pro studenty a absolventy architektury a designu vyvrcholila v Rovaniemi v pátek 10. prosince vyhlášením vítěze.

Porota popsala vítěznou práci takto: Porota ocenila zručné spojení výsledků analýzy lokality s myšlenkou soutěžního úkolu zaměřeného na budování povědomí o klimatické krizi. Návrh má silnou vzdělávací hodnotu. Odráží lidskou potřebu kontaktu s přírodou a vyjadřuje tento pozitivní vztah a koexistenci. Koncept nabízí návštěvníkovi holistický zážitek. Naučná stezka jako mírný zásah do stávající krajiny se propojuje s okolními stezkami a vytváří na pozemku smyčku s různými prvky venkovní interaktivní expozice, kde uživatel může zažít hru s vodou, ledem, sněhem. Zážitky se budou lišit v závislosti na ročním období, což činí tuto novou destinaci atraktivní po celý rok. V zóně vzdálené od řeky autorka navrhla budovu muzea - ​​2 kubatury spojené s vestibulem, který by mohl sloužit jako úkryt pro turisty před nepřízní počasí. Koncept architektonické formy vychází z biomimikry – ledových skal jako forem inspirovaných přírodou, neboť cílem autora bylo odkazovat na okolní krajinu.


Vítězný projekt polské architektky
Vítězný projekt polské architektky

 

Tento vítězný návrh ideové soutěže the Unbelievable Challenge pro Muzeum sněhu nabízí parkový komplex s venkovní a vnitřní expozicí, který nás vybízí k zamyšlení nad lidskými aktivitami a učí nás, jak rozumně využívat přírodní zdroje a starat se o naši planetu, aby radost ze sněhu mohla provázet i budoucí generace.

 „Jedním z cílů soutěže bylo podpořit mladé architekty v jejich kariéře. Je to potřetí, co budeme moci tak zblízka sledovat kariérní postup mladého architekta,“ říká Tiina Tukia, marketingová ředitelka oddělení Building Envelopes společnosti Ruukki, a pokračuje:

„Obzvláště mě těší, že se tématu, které se týká nás všech, dostalo velké publicity a mohli jsme si připomenout, co se děje s naším klimatem. Samozřejmě doufám, že muzeum sněhu nebudeme nikdy potřebovat.“

Porota při hodnocení příspěvků kladla důraz na „velkou ideu“ a celkový pohled, který by nejlépe odpovídal cílům stanoveným pro soutěž. Hodnotícími kritérii byl udržitelný rozvoj a energetická účinnost a také stavební produkty, které jsou vhodné a revitalizují životní prostředí – s ohledem na recyklovatelnost a opětovnou použitelnost.

Do soutěže The Unbelievable Challenge 2021 bylo zasláno celkem 18 návrhů, z nichž porota vybrala pět finalistů. Kromě vítěze byli všichni finalisté oceněni finanční odměnou ve výši 1 000 EUR. Partnery soutěže byly město Rovaniemi a architektonické kanceláře WXCA (Polsko) a Snøhetta (Norsko).

2. až 4. místo: (v abecedním pořadí)

     „DETACHED“, od Štefánia VasiľkováŠtefánia Vasiľková, Slovensko

     „ICEBERG“, od Elina HarjunpääElina Harjunpää, Finsko

     ”THE MELTING GLOBE”, od Mohamed Raslan Mohamed Raslan, Maďarsko

     „SNOWDRIFT“, od Alice Šindelářová Alice Šindelářová, Česká republika

 


Zdroj článku: Ruukki

Rubriky článků