Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality


Lindab, s.r.o.
Na Hůrce 1081/6
Praha 6-Ruzyně

info@lindab.cz
www.lindab.cz

Při pořizování plechové střešní krytiny dbejte na kvalitní povrchovou úpravu

15. 4. 2020

Nynější doba staví statisíce Čechů do situace, kdy musí trávit doma mnohem více času než dřív. Pandemie koronaviru z nás však zároveň nesňala všechny další úkoly – nejen běžné, ale i dlouhodobé. Jedním z nich je pro řadu z nás i stavba nového domova či rekonstrukce toho stávajícího. Lidé často odkládají pořízení nové střechy ze zimy na jaro, a v některých případech už to zkrátka nepočká. Nucený pobyt doma dává alespoň příležitost, aby si důkladně prošli a porovnali velmi širokou nabídku různých výrobců. Rozhodnou-li se pro plechovou střešní krytinu, která dnes zdatně konkuruje klasickým taškám, měli by při jejím pořizování zohlednit i kvalitní povrchovou úpravu.

Ta totiž může prodloužit životnost plechové střechy o mnoho let. Například Lindab, přední světový designér, výrobce a prodejce střešních krytin a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli, doporučuje u svých střešních krytin povrchovou úpravu Premium Mat zajišťující vysokou ochranu střešní krytiny. U ní majitel domu připlatí oproti základní povrchové úpravě Classic jen malou částku navíc, ale přitom se mu prodlouží záruka na střechu o 5 let na celkem 20 let.

Ideální poměr cena:kvalita?
Zlatou střední cestou je úprava Premium Mat 

Moderní plechové krytiny jsou na horní straně opatřeny povrchovými úpravami. Obecně pro všechny platí, že díky nim jsou střechy odolné vůči mechanickému poškození a úspěšně čelí vnějším vlivům, jako je např. UV záření, extrémní teploty či znečištění ovzduší. Ochranná vrstva spolu s ocelovým jádrem dodává plechovým krytinám odolnost a pevnost, atraktivní vzhled a dlouhou funkčnost.  Povrchové úpravy ocelových krytin Lindab nesou názvy Classic, Premium Mat, Elite a Durafrost a liší se od sebe vlastnostmi, schopností odolávat vnějším vlivům (tedy životností) a s tím související zárukou.

Ilustrační fotografie střešní krytiny Lindab Topline
Ilustrační fotografie střešní krytiny Lindab Topline



Podle Petra Kulhavého, produktového manažera společnosti Lindab s. r. o., představuje z široké škály povrchových úprav právě Lindab Premium Mat tu nejlepší volbu pro ty majitele domů, kteří chtějí vyšší než standardní kvalitu, ale musí přitom hledět na své finanční možnosti. „Střechy s povrchovou úpravou Premium Mat mají líbivý matný povrch se sníženým stupněm lesku. Vyznačují se vysokou barevnou stabilitou. Díky ní krytina výborně vypadá po mnoho let, nevybledne a nevyšisuje – a to jak v běžném, tak v agresivním prostředí, například v městských průmyslových aglomeracích. Velmi dobře odolává korozi, a to i v průmyslovém prostředí, nebo v prostředí s vysokým obsahem soli, což odpovídá zařazení do korozivní třídy RC4. Vyznačuje setéž vysokou ochranou proti mechanickému poškození: oproti klasickým materiálům je o 25 % odolnější k poškrábání,“ uvádí Petr Kulhavý.

Premium Mat: atraktivní barvy, široká škála krytin

Premium Mat je k dispozici v 5 nejžádanějších odstínech: cihlově červená, tmavě červená, hnědá, tmavě šedá, břidlicově šedá a černá. Touto povrchovou úpravou lze ošetřit jak profilované střešní krytiny Lindab Topline, Ideal, Mega a Goodlock, tak i nejžádanější krytinu od Lindabu – SRP Click (technologií profilovaná krytina se vzhledem krytiny drážkované).

Bezpečné objednání z pohodlí domova – a přitom s veškerým technickým servisem 

Rozdíl v ceně za střešní krytinu od Lindabu v základní povrchové úpravě Classic oproti úpravě Premium Mat s vyšší odolností a s o 5 let delší zárukou je jen malý. Lze to ilustrovat na modelovém příkladu jedné z nejpopulárnějších střešních krytin od Lindabu – Lindab Topline. Její cena u rodinného domu se sedlovou střechou o ploše 100 m2 (včetně lemování a spojovacího materiálu) činí 46 820 Kč se zárukou 15 let, zatímco v povrchové úpravě Premium Mat vyjde na 49 773 Kč, ale vyšší kvalitě odpovídá i delší záruka 20 let. Cena střechy za rok její životnosti v poměru k délce záruky je u úpravy Classic 3 121 Kč, zatímco u úpravy Premium Mat pouze 2 489 Kč: roční úspora tak činí 632 Kč.

Ilustrační fotografie střešní krytiny Lindab Topline


Současně platí nabídka Lindabu, že při koupi kompletního střešního systému nad 50 m2 (tzn. střešní krytiny včetně okapů a příslušenství) dostane majitel střechy její třetinu zdarma. A navíc lze střešní krytinu objednat bezkontaktně z pohodlí a bezpečí domova. Celá procedura může po e-mailu proběhnout velmi rychle (včetně bezplatných konzultací s techniky Lindabu) – a do 10 dnů od zaplacení bankovním převodem Lindab dopraví novou střechu na místo stavby.

Tabulka ukazuje, jak malý je cenový rozdíl mezi základní povrchovou úpravou Classic a Premium Mat, která má mnohem lepší vlastnosti, životnost a záruku. Vztáhneme-li cenu k době, po kterou je poskytována záruka, ukazuje se prémiová povrchová úprava ještě výhodnější.

    Krytina Lemovací, spojovací materiál Celkem


Lindab
Toplin
e
Classic 29 900 Kč 16 920 Kč 46 820 Kč
Premium MAT 31 700 Kč 18 073 Kč 49 773 Kč
    1 800 Kč 1 153 Kč 2 953 Kč
Záruka
(let)
Cena střechy za rok životnosti
v poměru k délce záruky
15 3 121 Kč
20 2 489 Kč
  632 Kč
= roční úspora za prémiovou
úpravu vzhledem k délce záruky
Krytina Lindab SRP Click (technologií profilovaná krytina, která má vzhled krytiny drážkované), která je nyní vůbec nejžádanější ze sortimentu Lindabu, v povrchové úpravě Premium Mat začíná na ceně 370 Kč/m2. I zde je vidět, že se rozhodně vyplatí zvolit prémiovou povrchovou úpravu. 
    Krytina Lemovací, spojovací materiál Celkem


Lindab
SRP Click
Classic 34 600 Kč 23 455 Kč 58 055 Kč
Premium MAT 37 000 Kč 24 043 Kč 61 043 Kč
    2 400 Kč 588 Kč 2 988 Kč
Záruka
(let)
Cena střechy za rok životnosti
v poměru k délce záruky
15 3 870 Kč
20 2 052 Kč
  632 Kč
= roční úspora za prémiovou
úpravu vzhledem k délce záruky

Přehled povrchových úprav Lindab

CLASSIC

Základní systém povrchové úpravy dostupný v široké škále barev a dvou strukturách povrchu: matné a lesklé. Výrobky z materiálu s povrchovou úpravou Classic se pro své dobré vlastnosti a příznivou cenu hodí nejlépe na opláštění administrativních budov, průmyslových objektů, hal a skladů. Na tuto povrchovou úpravu Lindab poskytuje záruku 15 let.


PREMIUM MAT

Povrchová úprava Premium Mat zajišťuje vysokou ochranu střešní krytiny za velmi zajímavou cenu, vezmeme-li v úvahu záruku prodlouženou o 5 let oproti úpravě Classic. Poskytuje zvýšenou odolnost proti UV záření i proti korozi, což znamená delší životnost střechy. Vysoká barevná stabilita povrchové úpravy zajišťuje dokonalý vzhled krytiny po dlouhá desetiletí, a to jak v běžném prostředí, tak v oblastech s nadprůměrně znečištěným ovzduším. Oproti povrchu Classic vykazuje také větší odolnost vůči mechanickému poškození. Je k dispozici v 5 atraktivních barevných odstínech a Lindab na ni poskytuje záruku 20 let.


ELITE

Díky svému unikátnímu složení dosahuje povrchová úprava Elite s jemně strukturovaným povrchem vynikajících výsledků ve všech důležitých parametrech. Její využití je velmi široké: od okapového systému přes profilované a drážkované střešní krytiny až po trapézové plechy či plech, který je určen pro složitější strojové nebo mechanické zpracování. Tato povrchová úprava zajišťuje dokonalý vzhled a ochranu po dlouhá desetiletí. Vyniká v odolnosti proti mechanickému poškození, ochraně oceli proti korozi i UV záření. Lépe také odolává prostředí se znečištěným ovzduším. Lindab na povrchovou úpravu ELITE poskytuje záruku 30 let.

ALU PVDF

Pevný hliníkový plech s povrchovou úpravou PVDF s vylepšenou odolností vůči poškrábání je vhodný pro širokou škálu staveb; využívá se na drážkované (falcované) krytiny a tabule. Vyznačuje se hladkým povrchem s mírným leskem. Je k dispozici v 5 barevných odstínech. Lindab v tomto případě poskytuje záruku 40 let.


DURAFROST

Zcela nový materiál, odvozený od řady Elite, představuje nejpokročilejší a nejodolnější povrchovou úpravu ocelových střešních krytin Lindab. Jde o moderní, matný a strukturovaný povrch. Díky matnému povrchu nejsou viditelná zvlnění plechu, která jsou pro drážkované (falcované) krytiny typická a nelze je technologicky vyloučit. Je k dispozici ve 4 barevných variantách (titanově šedá, cementově šedá, středně šedá a černá). Hodí se nejen pro střešní, ale i stěnové konstrukce. Lindab na ni poskytuje záruku 40 let.


Skladba materiálu Lindab
Skladba materiálu Lindab

 

www.lindab.com



Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina
Rubriky článků