Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Úspěšný rok pro stavebnictví: rok 2019 v číslech

4. 3. 2020

Stavební produkce za poslední tři roky roste. Už jenom v roce 2019 jsme mohli zaznamenat procentuální nárůst o 2,3 %. Stav pozemního i inženýrského stavitelství a zvyšující se množství zakázek a stavebních povolení znamenají pro stavebnictví do roku 2020 dobré vyhlídky.

Příznivý vývoj

V roce 2019 se stavební produkce reálně zvýšila o 2,3 %. Podobnému úspěchu se těší i pozemní stavitelství, jehož produkce se navýšila oproti minulému roku o 2,0 %. Z celkového procenta nárůstu tvoří produkce pozemního stavitelství 1,4 procentního bodu. Rapidně vzrostlo také i inženýrské stavitelství, a to dokonce o 3,4 %. K celkovému procentu růstu ale přispělo pouze 0,9 procentního bodu.

„Podle dosud známých statistických údajů můžeme předpokládat, že objem stavebních prací se za rok 2019 bude pohybovat kolem 550 mld. korun v běžných cenách,“ uvedla pro Český statistický úřad Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Stavební povolení a zakázky

Příznivě se vyvíjí také statistika stavebních povolení. Za rok 2019 byla jejich orientační hodnota o 15,7 % vyšší, než v předchozím roce, celkem tedy činila 414,3 mld. Kč. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček uvádí, že k růstu orientační hodnoty stavebních povolení nejvíce přispěla nová výstavba bytových budov a opravy dopravní infrastruktury.

Podobně se dařilo i stavebním zakázkám. Hodnota všech zakázek (včetně inženýrských staveb) vzrostla v roce 2019 na 248,5 miliard Kč, šlo tedy o 5,3% nárůst. Oproti tomu v pozemním stavitelství zákazky stagnovaly.

Výstavba bytů

Celkově byla v minulém roce zahájena výstavba 38 677 bytů. Tato hodnota roste už šestým rokem po sobě. Mezi lety 2018 a 2019 došlo k 16,8% nárůstu, což je vzhledem k nízké základně z let 2012 a 2013 velký úspěch. Většinu těchto nových bytů tvoří byty v rodinných domech a domy mimo Prahu. V Praze se naopak staví nejčastěji byty v bytových domech.

„Dokončování bytové výstavby aktuálně těží z vysokého zahajování v minulých letech. V roce 2019 počet dokončených bytů přesáhl 36 tisíc a přiblížil se hodnotám z období konjunkturních let, kdy bylo dokončováno řádově kolem 40 tisíc bytů,“ oznámil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu.



Zdroj článku: Český statistický úřad



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků