Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Dotace Dešťovka: Víte, kolik dostanete?

17. 6. 2019

Dotační program Dešťovka přispívá až 105 000 korun na efektivnější využívání dešťové a odpadní vody na zahradě i v domácnosti. Podívejte se, jaké tři základní varianty program nabízí.


1. Dešťová voda na zalévání zahrady

Chcete-li dešťovou vodu zachytávat v nádrži u již stojícího domu a používat ji jen na zalévání zahrady, zvolíte základní podporovanou variantu. Dotace se v tomto případě šplhá až na 55 000 korun. Tvoří ji fixní část 20 000 korun, ke které se připočítává 3 500 korun za každý kubický metr nádrže.

Novinkou je, že příspěvek získáte i v případě, pokud místo nové nádrže použijete k zachytávání dešťové vody například nepoužívanou, upravenou jímku. Do nákladů si pak zařadíte i náklady na vyčištění, vyspravení a další úpravy jímky.

zachytávání dešťové vody k zalévání zahrady
Na zachytávání dešťové vody k zalévání zahrady přispívá Dešťovka až 55 000 Kč




2. Dešťová voda na zalévání zahrady a splachování toalet

Dešťová voda se hodí nejen k zalévání zahrady, ale i ke splachování toalet v domácnosti. Takový systém vyžaduje určité stavební úpravy, ale při stavbě nového domu s ním můžete předem počítat.

Státní podpora se dostává až na 65 000 korun. Finální částka se opět skládá z fixní části 30 000 korun, ke které se přičítá 3 500 korun za každý kubický metr nádrže.

využívání dešťové vody k zalévání i ke splachování
Na využívání dešťové vody k zalévání i ke splachování získáte až 65 000 Kč




3. Přečištěná odpadní voda (lze i v kombinaci s dešťovou vodou)

Jako třetí možnost podporuje program Dešťovka systémy, které recyklují odpadní, tzv. šedou vodu. Použitelná je voda z umyvadel, van a sprch. Po přečištění poslouží znovu, a to ke spláchnutí toalety.

U těchto systémů ušetříte zhruba polovinu denní spotřeby pitné vody. Ještě výhodnější je, pokud systém zkombinujete s využitím dešťové vody. Dotace se v tomto případě může vyšplhat až na 105 000 korun


využívání odpadní vody v kombinaci s dešťovou
Na využívání odpadní vody v kombinaci s dešťovou přispívá Dešťovka až 105 000 Kč


TIP pro vás: Přesnou výši dotace pro váš dům si spočítejte na online kalkulačce na webu dotacedestovka.cz




Cesta k dotaci není složitá

Říkáte si hurá, jak na to? Požádat o dotaci není nic složitého. Formuláře, vzory dokumentů a návod najdete na webu www.dotacedestovka.cz. S čímkoliv vám bezplatně poradí také pracovníci na kterékoliv krajské pobočce Státního fondu životního prostředí ČR.





Štítky: Dešťové svody
Rubriky článků