Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

NEJVĚTŠÍ ZINKOVOU STŘECHU V EVROPĚ MÁ CENTRÁLA NATO V BRUSELU

26. 10. 2018

Byla to velká událost, když se v květnu loňského roku oficiálně otevírala nová centrála NATO v Bruselu. Přijeli zástupci vlád všech 29 členských zemí, včetně prezidentů Donalda Trumpa či Emmanuela Macrona zastupujících světové velmoci USA a Francii. Těžko říct, zda to političtí představitelé tušili, ale sešli se pod vůbec největší evropskou střechou pokrytou zinkem.

Centrála NATO v Bruselu - pohled z dálky

Architektonické pojetí stavby, kterou navrhli belgičtí a američtí architekti, má zejména díky osmi vzájemně „propleteným“ křídlům symbolizovat jednotu a spolupráci Severoatlantické aliance. Nové, a až o 80 % větší sídlo oproti původnímu z roku 1967, se začalo stavět v roce 2010. Dokončeno bylo loni a v průběhu března letošního roku pak bylo zahájeno velké stěhování úředníků a oficírů, které má trvat do poloviny června.

Moderní velitelství, jehož výstavba byla poněkud opožděnou reakcí na zvětšující se počet členských států, disponuje plochou 254 tisíc metrů čtverečních a kapacitou až pro 4 tisíce zaměstnanců. Celkově se objekt člení na osm hlavních křídel o rozměrech 168 metrů na délku a 18 metrů na šířku a na čtyři menší vnitřní křídla o rozměrech 76 x 18 metrů.

Prosklené fasády představují plochu 72 tisíc metrů čtverečních. Dominantní částí je centrální hala zvaná „Agora“, která má výšku 32 metrů, šířku 45 metrů a délku 245 metrů. Hlavní křídla jsou sedmipodlažní, vnitřní křídla pro změnu čtyřpodlažní.

PRÁCE NA TŘI ROKY

Díky uvedeným faktům a charakteru vojenského objektu, který podléhá řadě bezpečnostních opatření, je zřejmé, že stavba kladla na všechny zúčastněné vysoké nároky. A to i z hlediska kvality návrhu a realizace včetně zpracování všech použitých materiálů. V případě námi primárně sledované střešní konstrukce se jednalo o 35 tisíc metrů čtverečních titanzinkové krytiny, která byla použita na osm křídel budovy i na sedm spojovacích bloků mezi nimi.

Titanzinek v podobě předzvětralého materiálu NedZink Nova Pro-Tec byl holandskou realizační firmou zpracován klasickou technikou spojů na stojatou drážku. Střešní plochy na všech osmi křídlech bruselské centrály NATO jsou zhruba 200 metrů dlouhé a 18 metrů široké. Rozděleny byly do devíti sekcí, přičemž spodních pět má délku 18 metrů a horní čtyři 26 metrů.

Stavba centrály NATO v Bruselu

Titanzinkový materiál byl na stavbu dodán ve svitcích, následně řemeslníky profilován a jednotlivé pásy byly v potřebných délkách na střechu zvedány jeřábem. Realizace probíhala postupně v letech 2013 až 2016 s tím, že nejprve byla zastřešena hlavní křídla a pak spojovací bloky. Ve střešních konstrukcích je nosná vrstva z ocelového trapézového plechu, který byl opatřen nátěrem pro pokládku tepelně-izolačních desek z pěnového skla Foamglas o tloušťce 100 mm.

Následuje hydroizolační a separační vrstva, na kterou byla položena samotná krytina. Kromě titanzinku byl na střechách použit také delší plechový materiál, konkrétně hliník, který ve formě maloformátových šablon ukončuje okraje střešních ploch a v podobě lišt také umožňuje propojení s fasádní konstrukcí. Odvodnění střechy zajišťují žlaby o průměru 500 mm. Jelikož byla budova navržena jako environmentálně šetrná, je odvodnění střechy součástí ekologického systému vodního hospodářství. Dešťová voda se zadržuje v podzemních kolektorech tak, aby ji poté bylo možné využít k zavlažování či hygienickým účelům. K topení a chlazení je pak využíváno zemních výměníků tepla.

ODBORNÉ POSOUZENÍ STŘECHY
Interiér centrály NATO v Bruselu

Vzhledem k tomu, že si architekti z belgické kanceláře Assar i americké SOM Architects Chicago chtěli ověřit navrhované řešení, požádali o testování a schválení největší evropské zinkové střechy odborníky z mezinárodní organizace Kiwa BDA a její expertní centrum pro opláštění budov. Předmětem zájmu byla především skladba střechy, ve které bylo použito společně s titanzinkem pěnové sklo.

V Belgii existuje pro tuto kombinaci normové schválení ATG, nicméně specifikem střechy nové centrály NATO byl téměř nulový sklon v nejvyšším bodě. Zákonitě tak vznikl požadavek na ověření odolnosti střešního pláště vůči povětrnostním vlivům při takto atypickém sklonu. Pozornost byla zaměřena na posouzení odolnosti a vodotěsnosti titanzinkové krytiny ve spojích, dále to byly detaily jako rozmístění příponek a šroubů, ale také úroveň řemeslného zpracování, zvolené rozměry materiá lu a kontrola jeho výrobní kvality.

Dokončovací práce centrály NATO v Bruselu

Provedeny byly komplexní laboratorní testy včetně revizí a některých změn, po kterých byla konstrukce střechy schválena odborným certifikátem „BDA Agrément“. Nová centrála NATO je tak i díky tomuto kroku připravena hostit první summit členských států, který je plánován na červenec letošního roku.


Článek z časopisu Střechy-Fasády-Izolace,

autor článku p. Tomáš Svoboda.

Štítky: Střešní krytina, Střecha materiál, Plech na střechu, Lehká krytina, Falcovaná krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků