Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality


BRAMAC spol. s r.o.
Prosecká 855/68
190 00 Praha 9

T: 844 106 106
www.bramac.cz
bramac.cz@bmigroup.com

Na střechu staré roubenky přišla betonová krytina

22. 10. 2018

Rekonstruovat starou roubenku chce nadšení, ale také um. Při výběru materiálů i řemeslných technik je třeba hledat kompromisy. Staré technologie bývají drahé nebo nevyhovují našim moderním požadavkům, nové zase nepůsobí autenticky. Jaké peripetie může provázet třeba jen výběr střešní krytiny, se přesvědčili majitelé roubenky v Hlásnici na Vysočině.

Hlásnice je místní částí spadající pod obec Trpín. Leží v okrese Svitavy, v nejjižnějším výběžku Pardubického kraje na českomoravském pomezí. Roubenky jsou pro celou oblast Vysočiny typické. Dřevo zde bylo nejdostupnějším materiálem, proto se využívalo ke stavbě domů.

Roubená chalupa v Hlásnici pochází z roku 1870. Na první pohled působí jako zděná stavba. Proč stavitelé schovali krásné dřevěné roubení pod omítkou?  Omítání nebo omazávání roubenek mělo protipožární funkci a sloužilo jako maskování.

Pokládka betonové střechy střechy na roubenku

Roubenku v Hlásnici si majitelé postupně vypiplali k obrazu svému. Jako poslední přišla na řadu střecha, kterou místy zatékalo. Není divu. Pod opotřebovanou eternitovou krytinou se nacházely původní, více než sto let staré šindele. Ve špatném stavu byla i dřevěná konstrukce krovu a pohledový štít. Rekonstrukce tak byla spojená s opravou a vyztužením krovu a výměnou celého čelního štítu, včetně tzv. sukýnky.

Stavební práce Roubenky v Hlásnici

Majitelé počítali s výměnou krytiny bez půdní vestavby, neboť nová střecha nesměla představovat zátěž pro roubenou konstrukci domu. Dobrodružné bylo hledání vhodného typu skládané krytiny. Základním kritériem byla černá barva, cena, ale také nízká váha krytiny. Investor oslovil pokrývačskou firmu Střechy LIPA, s.r.o., která navrhla vrátit na střechu německý eternit nebo použít plastovou tašku z Velkého Meziříčí. K posledně jmenované variantě se přikláněl investor. Do rozhodování ale nečekaně vstoupil krach dodavatele krytiny a průtahy spojené s přesunem výrobní linky.

„Do poslední chvíle jsme nevěděli, jaká krytina na střeše bude. Řešení se našlo díky novince od BRAMACU - betonové tašce Classic AERLOX, kterou výrobce právě uváděl na trh. Ověřili jsme si barevné varianty, dostupnost a o čtrnáct dní později už jsme naváželi materiál na stavbu,“ vysvětluje majitel realizační firmy Pavel Erbes. Novinka Classic AERLOX je o 30 % lehčí než srovnatelná betonová taška. Proto je tento model krytiny vhodný pro rekonstrukce střech s limitovanou nosností krovu. Nižší hmotnosti bylo dosaženo díky kombinaci optimalizace tvaru tašky, použití velmi kvalitního cementu a speciálního kameniva. Samozřejmě, i tento model splňuje normou požadované vlastnosti betonových tašek, jako jsou především tvarová stálost, pevnost a mrazuvzdornost.

Průčelí roubenky v Hlásnici

Pan Erbes oceňuje na novince i výhody, které má pro řemeslníky: „Vrtání, manipulace i řezání je lehčí. Je přeci jen rozdíl, jestli zvedáte 4,5 nebo 2,9 kilogramu. Střechy LIPA, s.r.o., se stala první firmou u nás, která si práci s modelem Classic AERLOX odzkoušela v praxi. „Investoři při rekonstrukci střechy hledají co nejlehčí krytinu, která by zároveň navenek působila tradičně a autenticky. Technologie AERLOX je přesně to, co tu chybělo. Jedná se o pevnou ale přitom lehkou střešní tašku, která spojuje tradiční vzhled s moderními parametry. O model je mezi investory velký zájem, už teď máme na spadnutí další dvě rekonstrukce,“ říká na závěr Pavel Erbes. Nezbývá než popřát, aby se zdařily jako tato „vymazlená“ chalupa v Hlásnici na Vysočině.

Nová betonová krytina na Roubence v Hlásnici

 



Štítky: Střešní krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků