Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

OHL ŽS patří k pěti největším stavebním firmám, trápí ji ztráty

7. 8. 2018

Praha 28. května (ČTK) - Vizitka společnosti OHL ŽS, a.s., k její dnešní valné hromadě:

Vznik   Charakteristika
Akciová společnost OHL ŽS je přímým nástupcem státního podniku Železniční stavitelství Brno. Tento podnik vznikl v roce 1952 a jeho posláním bylo zajišťovat stavební práce pro tehdejší Československé státní dráhy, tedy výstavbu, rekonstrukce a opravy železničních tratí a budov. Vlastníkem OHL ŽS je velká španělská stavební skupina OHL (Obrascón Huarte Lain Construcción Internacional).  
OHL ŽS se dlouhodobě řadí mezi pět největších stavebních firem v ČR. Zaměřuje se na komplexní realizaci významných stavebních děl, jejich modernizaci, rekonstrukci a údržbu v oborech železniční stavitelství, silniční stavitelství, pozemní stavitelství, vodohospodářské stavby, průmyslové stavby, inženýrské stavby a sanace, podzemní stavitelství.

Základní kapitál: 846,3 milionu korun

Majetkové poměry:

98,14 procenta akcií vlastní španělská OHL prostřednictvím české dceřiné firmy OHL Central Europe, dalších 0,69 procenta akcií drží madridská OHL přímo.

Hospodářské výsledky 2017:

Ztráta 372 milionů korun.

Počet zaměstnanců:

1160 (prosinec 2017)

Ostatní:

- Společnost se v posledních letech potýká s vysokými ztrátami, za rok 2016 vykázala rekordní prodělek téměř 1,5 miliardy, o rok dříve to bylo zhruba půl miliardy korun. Za rekordními ztrátami byly podle dostupných informací projekty v zahraničí. Z většiny zahraniční trhů se už firma stáhla a nyní se snaží získat zakázky zejména v ČR. Firma také prošla výraznou restrukturalizací a propouštěla. Letos v dubnu také dostala nového generálního ředitele, Romana Kocúrka, který ve funkci nahradil Petra Brzezinu, který OHL ŽS vedl dva roky.

- Letos se pak OHL ŽS zbavila svého zhruba desetiprocentního podílu ve společnosti ČD Telematika. Minulý týden Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil transakci, na jejímž základě německá společnost Leonhard Moll Betonwerke Beteiligungs koupí do španělské skupiny OHL Central Europe největšího českého výrobce pražců ŽPSV, kterého španělská skupina OHL ovládala od roku 2003.

- OHL ŽS patří mezi 12 stavebních firem, kterým v roce 2016 udělil ÚOHS za kartel ve stavebních zakázkách pokutu v souhrnné výši 278 milionů korun. Později předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj pokutu zvýšil na 300,7 milionu korun. Kromě ní sankce týkající se kartelu při zakázkách v Jihočeském kraji a na Vysočině postihla například firmy Swietelsky stavební, Hochtief, Colas CZ či Strabag. Letos v březnu ale Krajský soud v Brně pokuty zrušil a případ se tak vrátil na ÚOHS.



Rubriky článků