Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Za poklesem stavebnictví je útlum čerpání peněz z EU

10. 9. 2016

Za poklesem stavebnictví je především útlum veřejných investic související s nižším čerpáním peněz z fondů EU. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Za poklesem je podle ekonomů i nedostatek zakázek, který je způsoben mimo jiné o změnami u posuzování dopadů staveb na životní prostředí (EIA). To zpomaluje stavbu řady projektů.


Stavebnictví podle dnešních údajů Českého statistického úřadu v červenci klesalo nejrychleji od března 2013. Zrychlilo meziroční pokles na 16,3 procenta z červnových revidovaných 12,4 procenta. Přibylo ale stavebních povolení a dokončených bytů, zahájených bytů bylo naopak meziročně méně.

"Stavebnictví už v podstatě smazalo předchozí krátkodobý boom vyvolaný nutností rychle dočerpat peníze z fondů EU ze starého rozpočtového období a nové rozpočtové období se zatím na číslech nijak neprojevilo. Zjednodušeně a cynicky se dá říct, že peníze jsou, ale stavět není co," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Propad se podle něj s největší pravděpodobností už letos nepodaří dohnat.

I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy je za poklesem útlum čerpání peněz z EU, ale také například tíživé dopady unijní regulace v podobě posuzování dopadů staveb na životního prostředí, které zpomaluje řadu stavebních projektů. "Stavebnictví tak zůstává jediným klíčovým ´nemocným mužem´ české ekonomiky," uvedl.

Propad stavebnictví je i podle zástupce ředitele stavební firmy VW WACHAL Ondřeje Wachala vyšší zejména kvůli menším investicím veřejné sféry. "V tyto dny vychází poměrně málo veřejných zakázek, což připisuji přípravám na nový zákon o veřejných zakázkách, který vstupuje v platnost 1. října 2016. Zadavatelé budou mít díky těmto změnám větší manévrovací prostor pro výběr nejvhodnějšího dodavatele a tudíž je možné, že s vypsáním svých zakázek kvůli tomu čekají," uvedl.



Autor a zdroj článku: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků