Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví brzdí legislativa a nepřipravené projekty

12. 8. 2016

České stavebnictví klesá kvůli nepřipraveným projektům v dopravní infrastruktuře, brzdí ho také legislativní překážky pro soukromé investory. Uvedli to odborníci, které dnes oslovila ČTK. Dalšími důvody jsou podle nich vysoká srovnávací základna z loňského roku a nutnost nových posudků vlivu na životní prostředí (EIA) u některých velkých dopravních staveb. V červnu stavebnictví podle údajů Českého statistického úřadu meziročně kleslo o 12,7 procenta, za první pololetí zhruba o desetinu.

 

"Ačkoliv ekonomika pokračuje v růstu, ve stavebnictví je to přesně obráceně. Chybí zakázky, a to jak od privátního, tak veřejného sektoru. Růst, který stavebnictví zažívalo díky dočerpávání peněz z fondů EU, neměl dlouhého trvání," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Odvětví podle něj narazilo na nepřipravenost projektů, která mu brání v dalším vzestupu.

Produkce v pozemním stavitelství v červnu meziročně klesla o 9,6 procenta, v inženýrském propadla o 18,3 procenta. "To je nejhlubší propad od dubna 2013, kdy česká ekonomika procházela recesí," doplnil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Připomněl, že loni v červnu vzrostlo inženýrské stavebnictví téměř o třetinu, srovnávací základna je tak velmi vysoká.

Podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce je hlavním důvodem poklesu "nepřátelská legislativa". "Připravit větší bytový dům a získat všechna povolení trvá i více než pět let. U velkých liniových staveb, jako jsou například dálnice nebo železnice, trvá příprava ještě mnohem déle," upozornil.

Obr.: Ilustrační foto, zdroj: Krytiny-strechy.cz

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš poukázal i na výrazný propad veřejných zakázek. "Do konce července klesly ve stavebnictví o 39 procent. Podílí se na tom jak vládní, tak komunální sektor. Není divu, že pokračuje pokles stavu pracovníků, což je v plné sezoně nebývalé a nevěstí to nic dobrého pro zimní období," uvedl Matyáš.

Podle Petra Kymličky z auditorské a poradenské sítě BDO bude pokles z prvního pololetí obtížné kompenzovat. "S největší pravděpodobností tak stavebnictví letos skončí v červených číslech," dodal.

 

Autor a zdroj textu: ČTK


Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků