Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Střešní krytiny s chladivým efektem

23. 5. 2016

Chladivé krytiny s označením BRATEX Aluminium Albedo jsou vyráběny z materiálu speciálně vyvinutého pro americký trh. Začátkem roku 2014 byly tyto materiály dány k dispozici i českým zájemcům. Jedná se o opravdový zlom, který již nelze dále přehlížet. Světovým trendem číslo jedna jsou střešní krytiny či nátěry s tzv. chladivým efektem. Tento druh krytin více než pravděpodobně změní během několika let funkční požadavky na krytinu. 


Co jsou to chladivé střechy a jak fungují?

Znázornění funkce chladivých střešních krytin Bratex, zdroj: BRATEXLetní akce na chladivé krytiny Bratex, zdroj: Krytiny-strechy.cz

Chladivé střešní materiály jsou takové, které mají schopnost odrazit energii dopadající ze slunce. Sluneční energie dopadající na libovolný povrch způsobí jeho nahřátí na různou teplotu. Tradiční střešní materiály jako jsou pálené a betonové tašky, asfalt, barvený plech mají velice malou schopnost odrazit sluneční energii a v horkém dni jsou rozehřívány na teplotu přesahující i 90°C. Díky vysoké tepelné kapacitě tyto tradiční materiály uvolňují sáláním teplo mnoho hodin po tom, co na ně nedopadají už žádné sluneční paprsky. Chladivé materiály se rozehřívají i v nejparnějších dnech přibližně na 40 – 50°C. V rozdílu pak může být výsledný prostup tepla do interiéru domu i s použitím tepelné izolace střechy vetší než 7°C. Jak vysokou schopnost odrazit sluneční záření má povrch, je dáno několika faktory. Těmi nejdůležitějšími, které zmíníme, jsou druh materiálu, barva povrchu a jeho drsnost.

Detailní popis výrobků se základními cenami najdete v této tabulce

profil Bratex Hera profil Bratex Vilano profil Bratex Platino trapézový plech Bratex T18
Profil Bratex Hera Profil Bratex Vilano Profil Bratex Platino Trapézový plech Bratex T18
NYNÍ TYTO SPECIÁLNÍ POVRCHY ZA SUPER CENU!
POPTÁVEJTE ZDE
CHLADIVÉ KRYTINY ALBEDO, STUCCO A POLAR -15% ZE ZÁKLADNÍCH CENÍKOVÝCH CEN

Proč volit chladivé střešní krytiny?

Chladivé materiály pro stavbu střech jsou tématem, které začíná být stále více aktuální. Jejich největší výhodou jsou totiž úspory nákladů při klimatizování budov. Ale ani v případě, že prostor interiéru klimatizován není, se krytina snížením teploty výrazně zaslouží o zlepšení životního komfortu. Chladivé střechy přinášejí i ekologické zisky. Užitím krytin s velkou odrazivostí se snižují emise CO 2 a zpomaluje se proces globálního oteplování.

BRATEX ALBEDO, STUCCO A POLAR

chladivé hliníkové krytiny

Detail profilu Bratex HERA, zdroj: BRATEXDetail střešní krytiny PANEL, zdroj: BRATEXDetail trapézového prolifu, zde T18, zdroj: BRATEX
Obr. 1: Detail profilu Bratex HERA, Obr. 2: Detail střešní krytiny PANEL, Obr. 3: Detail trapézového prolifu, zde T18, zdroj: BRATEX

Krytiny Bratex Aluminium Albedo jsou původně vyvinuty pro stavební trh v USA. Základem těchto krytin je vysoceodrazivý hliníkový materiál, na jehož povrch je aplikován speciální průhledný strukturovaný polyesterový lak zachovávající krytinám Albedo vysokou odrazivost sluneční energie až 67%. Nepříjemné odlesky jsou díky vnitřní struktuře laku sníženy na minimum. Lak navíc zabraňuje oxidaci povrchu hliníkového materiálu a následné ztrátě odrazivosti povrchu krytiny.

Ušetřete za klimatizaci až několik tisíc ročně a pořiďte si chladivou krytinu
POPTÁVEJTE ZDE

Chladivé materiály pro stavbu střech jsou tématem, které začíná být stále více aktuální. Jejich největší výhodou jsou totiž úspory nákladů při klimatizování budov. Ale ani v případě, že prostor interiéru klimatizován není, se krytina snížením teploty výrazně zaslouží o zlepšení životního komfortu. Chladivé střechy přinášejí i ekologické zisky. Užitím krytin s velkou odrazivostí se snižují emise CO2a zpomaluje se proces globálního oteplování.

Jak funguje Albedo

Energie zahřívající zemský povrch je tvořena třemi spektry záření. Jmenovitě ultrafialovým, viditelným a infračerveným. Z distribučního grafu je zřejmé, že hlavní podíl na ohřevu těles, energií dopadající ze slunce, má viditelné a infračervené spektrum záření. Ultrafialové záření se podílí pouze 5% na zahřívání povrchů těles. Má však zásadní vliv na degradaci povrchových úprav a blednutí barev.

distribuční graf sluneční energie v závislosti na vlnové délce, zdroj: BRATEX
Obr.: Distribuční graf sluneční energie v závislosti na vlnové délce, zdroj: BRATEX
spektrální analýza odrazivosti krytiny Bratex Albedo, zdroj: BRATEX
Obr.: Spektrální analýza odrazivosti krytiny Bratex Albedo, zdroj: BRATEX

Odrazivost povrchů

Odrazivost je definice fyzikální vlastnosti, popisující schopnost odrážet sluneční energii. Nabývá hodnot od 0 do 1 a někdy může být udávána i v procentech. Čím větší je hodnota odrazivosti, tím méně se povrchy ohřívají. Dosažená hodnota odrazivosti je dána především barvou a drsností povrchu tělesa. Nejvíce odráží světlé barvy a leštěné povrchy kovů. Nejméně pak odráží energii předměty s tmavým drsným povrchem.

Tab. 1 - Odrazivost základních stavebních materiálů
Tabulka odrazivosti základních stavebních materiálů, zdroj: BRATEX

Hliník jako reflektor

Kovy obecně mají vynikající odrazivé schopnosti. Hliník však vyniká oproti jiným kovům vyrovnaností ve všech třech spektrech záření. Pokud je jeho povrch vyleštěn, může teoreticky dosahovat odrazivosti až 0,97. Dopadající teplo se poté téměř bezezbytku od takového povrchu odráží. Efektu odrazivých fólií se využívá například při výrobě protipožárních ochranných oděvů, termopřikrývek nebo solárních vařičů. Na principu odrazivých ploch funguje i termoska. Z ní si můžeme i po dlouhém zimním pochodu nalít horký čaj nebo si v ní naopak v létě přinést studenou zmrzlinu. Vysoceodrazivé materiály vlastně fungují jako tepelná izolace. Komerční přírodní hliníkové svitky mají odrazivost kolem 0,65. Nejsvětlejší barvený hliník (viz. Obr. 2 – barva cihlová) dosahuje ve viditelném spektru přibližně 0,14. Polyesterové barvy jako černá, šedá a hnědá dokonce snižují odrazivost hliníku až pod hodnoty 0,1. Barevný nátěr na hliníku tedy rapidně ubírá na jeho odrazivých schopnostech. Jediným problémem přírodního hliníku je, že se jeho povrch po čase pokryje oxidem hliníku. Světle šedý oxid tedy výrazně snižuje odrazivost (viz. Tab 1).


Detailní popis výrobků se základními cenami najdete v této tabulce

profil Bratex Hera profil Bratex Vilano profil Bratex Platino trapézový plech Bratex T18
Profil Bratex Hera Profil Bratex Vilano Profil Bratex Platino Trapézový plech Bratex T18
NYNÍ TYTO SPECIÁLNÍ POVRCHY ZA SUPER CENU!
POPTÁVEJTE ZDE
CHLADIVÉ KRYTINY ALBEDO, STUCCO A POLAR -15% ZE ZÁKLADNÍCH CENÍKOVÝCH CEN



Cenovou nabídku a kladečský plán Vám specializovaná firma vypracuje zcela zdarma.
Neváhejte a využijte jedinečnou šanci  - Poptávkový formulář ZDE

Zdroj: Bratex
logo Bratex

Štítky: Lehká krytina, Moderní střešní krytina
Rubriky článků