Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Oceněný pasivní dům byl postaven díky programu Nová zelená úsporám

19. 3. 2016

Pasivním domem roku se stala novostavba rodinného domu ve Vraném nad Vltavou ve Středočeském kraji. Přesně 798 hlasů jí dopomohlo k výhře v soutěži Pasivní dům roku. Tu vyhlásila loni na podzim za podpory Centra pasivního domu a Státního fondu životního prostředí ČR společnost ABF, a.s. Slavnostní předání ceny proběhne zítra 18. března na veletrhu FOR HABITAT v PVA EXPO Praha.


Cílem soutěže je poukázat na úspěšné realizace pasivních domů a domů s velmi nízkou energetickou náročností. Registrace přihlášek probíhala od 15. listopadu 2015 až do konce roku. Přihlásit se mohly rodinné domy dokončené v letech 2010 až 2015 a splňující kritéria pro pasivní domy nebo domy s velmi nízkou energetickou náročností.

Všechny přihlášené domy prošly nejprve hodnocením odborné poroty složené především z odborníků z Centra pasivního domu a Státního fondu životního prostředí ČR. Porota posuzovala architektonické a technické řešení domu. Pořadí finálové desítky určila veřejnost, která hlasovala jednak osobně na lednovém veletrhu FOR PASIV v Praze, ale také na webových stránkách www.pasivnidomy.cz.

Vítězná novostavba disponuje prostorem více než 200 m2, je nepodsklepená, s řízeným větráním s rekuperací, vytápěná tepelným čerpadlem, na ohřev vody využívá solární panely a tepelné čerpadlo. Na její výstavbu a technické zařízení získali majitelé dotaci z programu Nová zelená úsporám.
novostavba RD v Vrané nad Vltavou, pasivní dům roku, foto Jan Medek a Jakub Tomec, zdroj: NZÚnovostavba RD v Vrané nad Vltavou, pasivní dům roku, foto Jan Medek a Jakub Tomec, zdroj: NZÚ
novostavba RD v Vrané nad Vltavou, pasivní dům roku, foto Jan Medek a Jakub Tomec, zdroj: NZÚnovostavba RD v Vrané nad Vltavou, pasivní dům roku, foto Jan Medek a Jakub Tomec, zdroj: NZÚ
Obr.:
novostavba RD v Vrané nad Vltavou, pasivní dům roku, foto Jan Medek a Jakub Tomec, zdroj: NZÚ


Druhé místo obsadil rodinný dům z Předenic v Plzeňském kraji. Třetí příčka patří dřevostavbě z Řevnic ve Středočeském kraji. Majitelé vítězného domu se mohou těšit na hlavní cenu, kterou je zahradní bazén od společnosti ABPLAST s.r.o. v hodnotě 80 000 Kč.

Zdroj a autor textu: Oficiální web MŽP Nová zelená úsporám, TZ
Foto: Jan Medek a Jakub Tomec
Logo dotačního programu MŽP Nová zelená úsporám




Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků