Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Odstartovala kontinuální výzva NZÚ pro bytovky v Praze: vyšší dotace

18. 2. 2016

V pondělí odstartovala kontinuální výzva NZÚ pro bytovky v Praze: Nabízí vyšší maximální dotaci a nově dotovaná opatření

MŽP a Státní fond životního prostředí ČR v pondělí 15.2. 2016 společně otevřeli tzv. kontinuální výzvu v programu Nová zelená úsporám pro bytové domy v Praze. Dotace jsou určené pro vlastníky bytových domů na území hlavního města Prahy na zateplení a výměnu oken a dveří, ale i na výměnu kotle na tuhá paliva nebo instalaci solárního systému, rekuperaci, vypracování projektu a technický dozor. Příjem žádostí v kontinuální výzvě startuje 15. března a potrvá až do konce roku 2021. Nově výzva pro pražské bytové domy nabídne vyšší maximální podporu, která stoupne z 20 na 30 % způsobilých výdajů. Výše podpory z NZU je tak srovnaná s programem MMR (IROP), který od konce loňského roku nabízí dotační podporu na energetické úspory pro bytové domy mimo Prahu.



Ilustrační foto, bytové domy, zdroj: Krytiny-strechy.cz„Poté, co jsme loni v říjnu otevřeli kontinuální výzvu v NZÚ pro rodinné domy, pokračujeme letos vyhlášením podobné výzvy pro pražské bytovky. Pro žadatele to znamená méně stresu, protože svou žádost mohou podat podle svých momentálních finančních možností kdykoliv do konce roku 2021. Tím se stává z NZÚ i pro bytovky v Praze stabilní a předvídatelný program s jasně nastavenými podmínkami. V den zahájení příjmu žádostí, tedy 15. března 2016, bude pro bytové domy k dispozici více než 250 milionů korun, další prostředky budou postupně přibývat s uskutečněnými prodeji emisních povolenek. Letos očekáváme, že z programu přerozdělíme na dotacích pro rodinné i bytové domy zhruba 2 miliardy korun," prozrazuje ke spuštění nové kontinuální výzvy NZÚ ministr životního prostředí Richard Brabec.

Celkem Nová zelená úsporám rozdělí do roku 2021 mezi příjemce z celé republiky 27 miliard korun. Výše dotace se odvíjí od dosažených energetických úspor. Novinkou u podpory pro bytové domy je navýšení maximální výše dotace z 20 na 30 % způsobilých výdajů. Úspěšní žadatelé, kteří podali žádost v rámci první výzvy z loňského roku, budou mít možnost žádost převést do této kontinuální výzvy s výhodnějšími podmínkami a dosáhnout tak na vyšší dotaci. Žadatel bude muset svoji původní žádost zrušit a podat si elektronicky novou, všechny ostatní podklady se ale využijí z původní žádosti. Nebude tak muset znovu dokládat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Stejně tak kontrola žádosti proběhne ve zrychleném režimu a žadatelé se tak dostanou v řádu 3 týdnů do stejného stavu své žádosti jako v loňské výzvě. Nově mohou vlastníci bytových domů také získat peníze na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva nebo instalaci solárních či rekuperačních systémů.

„Nově financujeme vypracování projektové dokumentace a zajištění odborného technického dozoru, pro majitele domů bude jistě zajímavá i možnost požádat si o podporu na fotovoltaické systémy, což může významně snížit náklady na elektrickou energii jak v jednotlivých bytech, tak ve společných prostorách bytových domů," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žádosti mohou v aktuálně otevřené výzvě od 15. března od 10 hodin podávat vlastníci bytových domů v hlavním městě: společenství vlastníků (bytových) jednotek, bytová družstva, fyzické a právnické osoby, včetně městských částí. Zažádat o dotaci můžou před realizací podporovaných opatření, v průběhu i po dokončení realizace. Za způsobilá budou považována opatření provedená 2 roky zpětně od data podání žádosti, přičemž spodní limit je 1. 1. 2015. Pro letošek budou tedy způsobilé výdaje omezeny tímto pevným datem.

Ilustrační foto, rodinný dům, zdroj: Krytiny-strechy.czPerfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty jsou propláceny do devíti týdnů od jejich podání. U žádostí, kde žadatelé realizují opatření až po jejich schválení, Státní fond životního prostředí ČR garantuje proplacení do šesti týdnů od doložení realizace.

„Aktuálně vyhlášená výzva opět o něco více přibližuje program Nová zelená úsporám úspěšným a efektivním programům podobného zaměření, jaké fungují například v Německu. Naším cílem a záměrem je, aby lidé mohli pohodlně a průběžně čerpat dotace na renovace, které jim v budoucnu ušetří desítky tisíc korun na úsporách za energie a zároveň tak přispějí i k šetření primárních zdrojů energie," poznamenává ministr Brabec.

V roce 2015 SFŽP v 1. výzvě pro vlastníky bytových domů v programu Nová zelená úsporám přijal 290 žádostí za více než 174 milionů korun. Majitelům bytových domů mimo hlavní město dotace nabízí Integrovaný regionální operační program, který řídí Ministerstvo pro místní rozvoj. Program Zelená úsporám byl vyhlášen poprvé v roce 2009 a v rámci rodinných a bytových domů bylo již žadatelům proplaceno 74 024 žádostí v celkové hodnotě přes 20 miliard korun.

Kontinuální výzva v kostce

  • Pouze pro bytové domy na území hl. m. Prahy.
  • Program koordinován s IROP – zvýšení max. míry podpory až na 30 % z celkových způsobilých výdajů.
  • Kontinuální výzva - není omezena lhůtou pro podání žádosti o dotaci, ale dobou trvání programu Nová zelená úsporám, tedy datem 31. 12. 2021.
  • Žádosti, pro které nebudou v době jejich podání aktuálně volné finanční prostředky, budou zařazeny do zásobníku žádostí, ze kterého budou postupně přesouvány do řádné administrace, tak jak budou postupovat výnosy z prodeje emisních povolenek. MŽP bude průběžně informovat veřejnost o dostupných prostředcích a stavu programu.
  • Obnovitelné zdroje lze nově podpořit i samostatně bez přímé vazby na realizaci zateplení.
  • Nově je možné získat příspěvek na fotovoltaické systémy, plynová tepelná čerpadla a zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.
  • Dotaci lze využít na zajištění energetického hodnocení, projektové dokumentace a odborného technického dozoru.
  • Rychlá administrace - 3 týdny na schválení žádosti, 3 týdny na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace, 3 týdny na vyplacení dotace.
  • Méně papírování - méně povinných dokladů a ověřených kopií.
  • Žádosti budou moci žadatelé elektronicky podávat od 15. března 2016 od 10 hodin do 31. 12. 2021.
  • Kompletní podmínky jsou uvedeny na stránkách Programu

Na co lze získat dotaci

Oblast podpory A - snížení energetické náročnosti stávajících bytových domů

  • zateplení obálky bytového domu
  • výměna výplní stavebních otvorů (oken a dveří)

Oblast podpory C - efektivní využití zdrojů energie

  • výměna starých nevyhovujících zdrojů tepla na tuhá paliva za moderní úsporné zdroje:

* zdroje na spalování biomasy se samočinnou dodávkou paliva
* elektrická tepelná čerpadla (vzduch-voda, voda-voda, země-voda)
* plynová tepelná čerpadla
* plynové kondenzační kotle
* malé kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla
  • náhrada starých nevyhovujících zdrojů tepla na tuhá paliva za připojení k soustavě zásobování teplem (SZT)
  • výměna starých elektrických zdrojů tepla za elektrická tepelná čerpadla
  • výměna starých plynových zdrojů tepla na vytápění za plynová tepelná čerpadla či malé kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla
  • instalace solárních termických systémů
  • instalace fotovoltaických systémů
  • instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperace)
  • projektová příprava (energetické hodnocení a projektová dokumentace)
  • odborný technický dozor


Přílohy
Změny a novinky ve 2. výzvě pro bytové domy
Podmínky oblasti podpory A
Podmínky oblasti podpory C
Závazné pokyny pro žadatele

Autor a zdroj článku: TZ Ministerstva životního prostředí - MŽP a oficiální web Nová zelená úsporám - NZÚ
Logo Ministerstva životního prostředí, zdroj: MŽPLogo programu Nová zelená úsporám, zdroj: NZÚ

Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků