Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Na změnu klimatu se musí připravit i budovy

21. 10. 2015

Na očekávanou změnu klimatu, která se bude projevovat stále častějšími výkyvy počasí, se musí připravit i budovy. Nejdůležitější jsou kvalitní izolace a stínicí prvky. Vyplývá to ze studie Návrh opatření pro adaptaci budov na změnu klimatu, kterou dnes představila aliance Šance pro budovy.


Ilustrační foto, prosklené fasády, zdroj: internetLetošní léto podle aliance ukázalo, že extrémy v počasí jsou problém, který je třeba akutně řešit. "Ve větších městech, kde vlny veder způsobily takzvaný tepelný ostrov, nešlo v domech a bytech téměř přebývat. Už nyní je třeba začít konstruovat a renovovat budovy tak, aby byly na tyto extrémy připravené," uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Podle studie bude zapotřebí například kvalitní, vysoce izolovaná obálka budovy. "Ta zajistí nejen velmi nízkou spotřebu energie na vytápění a chlazení, Ilustrační foto, prosklené fasády, zdroj: internetale také vysokou celoroční stabilitu vnitřního prostředí objektu. I při přerušení dodávek tepla či chladu lidé uvnitř objektu relativně bez problémů přežijí mnoho dní," podotkl spoluautor studie Michal Čejka ze Šance pro budovy.

Míra prosklení fasád a akumulační schopnosti budovy mají podle studie umožňovat zisk energie ze slunečního záření v zimních měsících, ale současně předcházet nadměrné tepelné zátěži v létě.

Místo klasického systému chlazení je prý vhodné zasadit budovu do krajiny a využít okolní zeleně. Variantou je také vnější stínění prosklených částí a využití možností nočního předchlazení. Část potřebné energie mají pokrýt místní obnovitelné zdroje. Důležité je také řízené větrání s rekuperací tepla.

Ilustrační foto, prosklené fasády, zdroj: internet

Obr. 1 až 3: Ilustrační foto, prosklené fasády

Šetrné hospodaření s vodou má vést ke snížení spotřeby pitné vody, vhodné je například použití dešťové či takzvané šedé vody. Zelené střechy a fasády zase mohou ovlivnit tepelné ostrovy ve velkých městech, dodala aliance.

Zdroj a autor článku: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků