Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební veletrh For Arch zvažuje přesun jedné ze souběžných akcí

16. 9. 2015

Oživení českého stavebnictví, které podle Českého statistického úřadu jen v červenci rostlo meziročně o 12,3 procenta, dodalo firmám z oboru chuť prezentovat své výrobky a novinky. Pociťuje to i největší stavební veletrh v ČR For Arch, který narazil na maximální kapacitu výstavního areálu PVA EXPO Praha v Letňanech. Pořadatelé proto zvažují, že přesunou souběžný veletrh nakládání s odpady a recyklace For Waste & Water na jindy. V rozhovoru s Stavební veletrh For Arch 2015, ilustrační foto, foto zdroj: ABF Veletrhy PrahaČTK to řekl ředitel obchodního týmu veletrhu For Arch Martin František Přívětivý.

Letošního 26. ročníku stavebního veletrhu se účastní 830 vystavovatelů, kteří si pronajali 19.225 metrů čtverečních. To je jen o pár metrů více než loni. Větší růst už ale letňanský areál nedovolí.

"Poptávka letos převýšila nabídku tak, že jsme narazili na maximální kapacitu výstaviště. Potřebujeme uvolnit kapacitu stavařům, proto zvažujeme co dál s veletrhem For Waste & Water. Ve hře je jeho osamostatnění nebo spojení s lednovým veletrhem nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb For Pasiv. Nyní o tom jednáme s partnery a firmami," uvedl Přívětivý.

Letos se podle něj přihlásilo více vystavovatelů z oborů stavebních materiálů a vytápění. Právě stavební část veletrhů by pořadatelé rádi posílili, na příští rok tak chystají novinku. "Chceme se zaměřit na stavební hmoty, stavební chemii a stavební stroje. Pro ně uspořádáme vlastní nový veletrh For Stav," řekl Přívětivý.

Podle něj je veletrh obrázkem celého českého stavebnictví, kterému se po letech propadu opět daří. "To úzce souvisí s chutí vystavovatelů prezentovat se. S představením letošních novinek Stavební veletrh For Arch 2015, ilustrační foto, foto zdroj: ABF Veletrhy Prahačasto čekali až na náš veletrh. Podle našich průzkumů je důvodem návštěvníků právě získat novinky a informovat se o aktuálních trendech," podotkl Přívětivý. Právě návštěvníků letos očekávají na 80.000. To by bylo o 5000 více než loni.

Veletrh se na výstavišti v pražských Letňanech koná od 15. do 19. září. Představí 61 zahraničních firem z 15 zemí včetně například Belgie, Francie či Itálie. Součástí stavebních veletrhů jsou také veletrh dřevostaveb a využití dřeva pro stavbu For Wood, veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky For Therm, veletrh bazénů, koupacích jezírek, technologií a saun Bazény, sauny & spa a veletrh recyklace, nakládání s odpady, technologie vody čištění a ekologie For Waste & Water.

Stavebnictví silně zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 do roku 2013 přišli o 443 miliard korun, což je obrat oboru za rok. To se výrazně projevilo i na zaměstnanosti v sektoru. Podle Českého statistického úřadu klesl loni počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně o 4,8 procenta. Loni se trend obrátil a stavebnictví začalo růst.

Autor a zdroj článku: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků