Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Veřejní investoři špatně připravují stavby, ty se tak prodraží

16. 9. 2015

Veřejní investoři zhoršili přípravu staveb, projektové podklady jsou podle třetiny (33 procent) ředitelů projektových společností horší než loni. Náklady kvůli tomu vzrostly u čtyř staveb z deseti, průměrně o 18 procent. Vyplývá to z nejnovější studie projektových společností zpracované společnostmi CEEC Research a Ruukki, kterou má ČTK k dispozici.

Ilustrační foto, výstavba, foto zdroj: Krytiny-strechy.czPouze devět ředitelů ze sta zaznamenalo zlepšení. V případě soukromých stavebníků si na zhoršení kvality při přípravě staveb stěžuje jen šestina (17 procent) firem. Podklady, které investor poskytne projektantovi, mají přitom významný vliv na konečnou kvalitu a cenu nejen projektu, ale především samotné stavby a jejích nákladů.

"Na trhu vnímáme dva typy zákazníků. Prvním typem jsou zákazníci, pro které je nejdůležitější jen aktuální cena. Na nic jiného se nedívají, nic jiného je nezajímá. Pro druhý typ zákazníků je důležitá Ilustrační foto, výstavba, foto zdroj: Krytiny-strechy.czkvalita projektové dokumentace, a tedy i stavby, myslí dlouhodobě dopředu, dívají se na náklady za celou dobu životnosti stavby," podotkl ředitel Centroprojekt Group Martin Drotár.

Nekvalitně připravené podklady ze strany investory, které vedou následně k nepřesně připravené projektové dokumentaci vedou k tomu, že v průběhu samotné výstavby dochází k problémům a především nárůstu nákladů, které je třeba vynaložit, aby stavba byla postavena jako bezproblémová.

"Podle ředitelů stavebních firem mají tyto problémy až čtyři z deseti staveb. Průměrné náklady výstavby se tím zvýší o 18 procent," upozornil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Zdroj a autor článku: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků