Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

České stavebnictví v březnu zrychlilo růst na 8,4 procenta

11. 5. 2015

České stavebnictví v březnu dále zrychlilo růst, jeho produkce meziročně stoupla o 8,4 procenta. Zvýšení tempa táhlo hlavně inženýrské stavitelství, kde produkce vzrostla o víc než pětinu. Ubylo ale zahájených bytů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.




V únoru stavební výroba rostla šestiprocentním tempem. V březnu očištěná od sezonních vlivů byla proti únoru vyšší o 1,1 procenta.
"Ukazuje se, že stavebnictví pomalu nabírá na obrátkách a začíná růst. Protože firmy vidí situaci o něco pozitivněji a nemají takové obavy z budoucnosti, jsou ochotné více investovat. Řada dopravních staveb se také rozbíhá, a to celkově pomáhá oživit stavebnictví," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.


Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy je ovšem stavebnictví stále "nemocným mužem" české ekonomiky, i když se jeho stav velice mírně zlepšuje. "Růst stavební produkce lze stále považovat za spíše opatrný, pokud přihlédneme k letošní velmi mírné zimě a také k tomu, že srovnávací základna je z důvodu hlubokého, více než čtvrtinového propadu tuzemského stavebnictví po roce 2008 stále velice nízká," uvedl.
Výhled pro stavebnictví ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává pozitivní i pro další měsíce. "Stavebnictví tak může být po průmyslu - s ohledem na svoji velikost - druhým nejvýznamnějším motorem ekonomického růstu," uvedl.
Březnová produkce v inženýrském stavitelství se meziročně zvýšila o 20,9 procenta, v pozemním stavitelství vzrostla o 4,6 procenta. V součtu prvních tří měsíců roku je ale stavební výroba stále o víc než čtvrtinu nižší než v předkrizovém roce 2008.
Zahájených bytů v březnu proti loňsku ubylo o 7,1 procenta, stavět se jich začalo 2005. Dokončeno ale bylo skoro o třetinu bytů víc než před rokem, konkrétně 2404 bytů.
Stavebních povolení úřady v březnu vydaly 6241, meziročně o zhruba pět procent méně. Orientační hodnota nově povolených staveb ale proti loňsku stoupla téměř o pětinu na 23,1 miliardy korun.


Zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky meziročně ubylo o 1,6 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o téměř sedm procent a dostala se nad 29.000 korun.
Za celé první čtvrtletí stavební výroba v Česku vzrostla proti loňsku o 6,9 procenta. Ve srovnání s předchozími třemi měsíci byla sezonně očištěná produkce vyšší o 5,8 procenta.

Zdroj a autor textu: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků