Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavaři očekávají v příštím roce růst sektoru o 3,3 procenta

27. 11. 2014

Ředitelé stavebních firem čekají, že sektor v příštím roce udrží letošní odhadovaný mírný růst. Stavebnictví by podle stavařů mělo v roce 2015 růst meziročně o 3,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika, kterou její autoři představili na úterním setkání s představiteli státu a stavebních firem. Podobná očekávání mají jak malé (průměrný růst o 3,2 procenta), tak velké společnosti (3,6 procenta). Rozdíly mezi firmami podle jejich stavebního zaměření jsou ale podstatně větší. Firmy, které staví či rekonstruují budovy, predikují růst produkce o 2,6 procenta. Firmy specializující se na výstavbu silnic a železnic mluví o rychleji rostoucích objemech práce, a to o 5,1 procenta. Optimistická očekávání souvisí s tím, že roste množství a hlavně objem veřejných stavebních zakázek. "Hodnota veřejných zakázek zadaných v lednu až říjnu 2014 činila 93,4 miliardy korun a meziročně vzrostla o 20,5 procenta, což představuje velice silný investiční impuls ze strany veřejného sektoru do stavebnictví. Probíhající výběrová řízení na další stavební zakázky navíc ukazují na potenciální další příliv nové práce pro stavební firmy," prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Lepší vyhlídky sektoru ovlivňuje také očekávané oživování celé české ekonomiky. "Vývoj stavebnictví je úzce spjatý s vývojem ekonomiky jako celku. Kromě očekávaného růstu ekonomiky, který pohání soukromou poptávku, se do vývoje stavební výroby pozitivně projevují zvýšené výdaje ze strany veřejného sektoru," podotkl partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti ve společnosti KPMG Česká republika Pavel Kliment. Stavaři očekávají nárůst tržeb v příštím roce o téměř pět procent (4,7 procenta). Nejoptimističtější jsou velké společnosti. Jejich ředitelé predikují zvýšení tržeb v porovnání s letošním rokem o 6,2 procenta. U malých firem bude růst menší, a to o 4,1 procentního bodu oproti stavebním gigantům. V pozemním stavitelství předpokládají zvýšení tržeb o 4,5 procenta. Společnosti podnikající v oboru inženýrských staveb mluví o růstu o 5,3 procenta. "Mírný růst ve stavebnictví vnímáme všichni, je ale třeba vzít v úvahu, co považujeme za odrazový můstek. A ten je dnes proklatě nízko. Zda obor začne opět růst, bude do velké míry záviset na připravenosti projektů, která je hlavně v sektoru silničního stavitelství velmi slabá," poznamenal finanční ředitel Skansky Patrik Choleva.


V roce 2016 by měl pozvolný růst sektoru pokračovat, a to o 3,7 procenta. Podle ředitelů stavebních firem nepůjde o žádné extrémní zlepšení navzdory avizované proinvestiční politice vlády. Množství peněz připravených v rozpočtech na výstavbu a rekonstrukce totiž podle předních představitelů stavebního sektoru převyšuje připravené projekty. Existuje proto riziko, že se finance nepodaří ani vyčerpat. Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Kumulativní pokles sektoru oproti roku 2008 dosáhl 24 procent. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.

Zdroj a autor textu: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků