Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební firmy plánují po letech propouštění nabírat zaměstnance

23. 11. 2014

České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají firmy se zakázkami na železnici. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2014 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž dílčí výsledky má ČTK k dispozici.



Za deset měsíců letošního roku se zvýšil počet i objem veřejných výběrových řízení na stavbu a rekonstrukce až o 27 procent, což je největší růst za poslední tři roky. Zásobník práce firem s více než 50 zaměstnanci proti minulému roku vzrostl až o 24 procent na aktuální hodnotu 178 miliard korun. Část firem, 42 procent, proto již začíná hledat nové zaměstnance. Tyto společnosti plánují zvýšit své kapacity a počty pracovníků v průměru o 13 procent. Polovina firem plánuje zachovat současný personální stav, další snižování počtu zaměstnanců pro příští rok plánuje jen osm procent společností. Nejčastěji budou podle analýzy nové pracovníky najímat velké stavební společnosti a firmy, které se zabývají inženýrskými a dopravními stavbami. Ty také zaznamenávají největší růst nových zakázek a další očekávají v příštím roce. Rozšiřování týmů potvrdilo 70 procent respektive 55 procent ředitelů. Současný počet zaměstnanců by měl stoupnout o osm, respektive o 18 procent. Plány na téměř pětinový růst kapacit potvrdila třetina zástupců středních a malých společností. Více než třetina (37 procent) společností, které se převážně zabývají pozemním stavitelstvím, počítá s přijetím 11 procent nových lidí.


Ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek uvedl, že stavební firmy poptávají také dělníky, které chtějí v příštím roce najímat dvě třetiny firem (66 procent). Naopak s rozšiřováním managementu či administrativních pracovníků vedení společností příliš nepočítá. "Vzhledem k současné naplněnosti našeho plánu pro rok 2015 je předpoklad, že budeme schopni plán obratu ještě navýšit. Proto velmi pravděpodobně také dojde k náboru nových stavbyvedoucích, mistrů a dělnických profesí," řekl obchodní ředitel společnosti Průmstav Milan Valenta. Obchodní ředitel firmy RD Rýmařov Jiří Pohloudek upozornil na problémy s kvalifikací uchazečů o práci. "Na trhu začíná být nedostatek odborných profesí, poptávka po nich začne být vysoká. Je velmi obtížně navyšovat kapacity prostřednictvím jakékoliv kvalifikované lidské práce," uvedl. Podle partnera odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG Česká republika Pavla Klimenta je plán stavebních firem zvyšovat počty zaměstnanců dobrou zprávou pro celý pracovní trh. "Je ale třeba vzít v úvahu, že stavební společnosti zažily roky snižování svých nákladů a hledání vnitřních efektivit a své obezřetnosti se budou zbavovat jen pomalu. Předpoklad růstu je velmi křehký a primárně závislý na kontinuitě a stabilitě v přístupu hlavních zadavatelů," upozornil.
Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.

 

Zdroj a utor textu: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků