Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví se v červnu vrátilo k růstu a polepšilo si o 5,1 pct

9. 8. 2014

Stavební výroba se po květnové stagnaci v červnu vrátila k růstu a meziročně si polepšila o 5,1 procenta. Rozbíhá se zejména výstavba bytů, kterých se v červnu začalo stavět o 45 procent více než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. 


Ilustrační foto, stavebnictvíObr.: Ilustrační foto

Na meziročním růstu stavebnictví se podle statistiků odrazilo i to, že letošní červen byl o jeden pracovní den delší než loňský. Proti květnu se produkce zvýšila o procento. "Stavebnictví v poslední době zažívá opětovné oživení, i když jen velmi pozvolné," komentoval data analytik Home Creditu Michal Kozub. Na stavebnictví se podle něj projevují větší investice státu, ale i soukromých investorů. Ti postupně oprašují své projekty, které mají připraveny z předkrizových let. Jen je zpravidla mírně modifikují, aby přinesly vyšší návratnost investice. Jde jak o projekty kancelářských budov, tak i obchodních center, dodal. "Stavebnictví už nejspíše dosáhlo bodu obratu, ale k návratu na výsluní to ještě rozhodně nestačí. V lepším případě bude jeho celoroční výsledek v blízkosti nuly," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Při hodnocení růstu stavebnictví podle něj nelze zapomenout na efekt velmi nízkého srovnávacího základu z loňského června, kdy produkce stavebnictví spadla o 11,2 procenta. Stavebnictví stále trpí nedostatkem zakázek. Nové práce je sice o něco více než před rokem, ale nesrovnatelně méně než v silných letech 2007 a 2008, podotkl. 

V červnu se dařilo pozemnímu a inženýrskému stavitelství. Stavební úřady ale vydaly o 1,2 procenta méně stavebních povolení než loni v červnu a klesla rovněž jejich hodnota, a to na 22,8 miliardy korun. Stavební výroba letos každý měsíc s výjimkou května vykazuje nárůsty, do loňského listopadu ovšem pravidelně klesala. Pokud se porovnají výsledky stavebnictví za první pololetí letošního roku se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, je letošní půlrok zatím o 27 procent nižší než před krizí.

České ekonomice se daří, průmysl i stavebnictví rostou

Česká ekonomika podle dnešních údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem pokračuje v oživení. Růst průmyslu v červnu zrychlil na 8,1 procenta z květnových 2,5 procenta, stavební výroba se po květnové stagnaci vrátila k růstu o 5,1 procenta a zahraniční obchod skončil v přebytku 19,1 miliardy korun, meziročně o 4,1 miliardy korun více. Informoval o tom ČSÚ. K růstu průmyslu tradičně nejvíc přispěla výroba automobilů. "I červnový výsledek průmyslu považujeme za velmi dobrý a slibný z pohledu vývoje celého českého HDP. Průmysl zůstává hlavním motorem české ekonomiky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Rychleji než v červnu letos průmysl rostl jen v březnu, kdy to bylo meziročně o 8,7 procenta.
Ilustrační foto, stavebnictvíObr.: Ilustrační foto

Stavebnictví pomohlo zejména to, že se začíná stavět víc bytů, v červnu to bylo o 45 procent meziročně více. Dufek v této souvislosti upozornil na nízký srovnávacího základ z loňského června, kdy stavebnictví propadlo o 11,2 procenta. 
Dnešní čísla ze zahraničního obchodu ukazují, že vývoz tuzemských firem se meziročně zvýšil o 12,9 procenta a dovoz o 11,9 procenta. Přebytek obchodu činil 19,1 miliardy korun. Výsledky předčily očekávání analytiků. "Ze statistiky je patrné, že nahoru se zvedá hlavně poptávka v Evropě. Nové sankce proti Rusku budou mít sice nepříjemný dopad na postižené sektory (především vojenský a letecký), ale rostoucí přebytek české obchodní bilance to neohrozí," míní hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

Podle Asociace exportérů potvrdila čísla výbornou kondici vývozu. "Například jenom do eurozóny vyvezli čeští exportéři za prvních šest měsíců letošního roku zboží v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Za stejné období loni to bylo 877,7 miliard korun," uvedl předseda asociace Jiří Grund. Už v úterý statistici zveřejnili údaje o vývoji maloobchodních tržeb, také ta vyzněla optimisticky. Jejich meziročně růst v červnu zrychlil na 6,4 procenta z květnových 1,1 procenta.

Autor a zdroj: ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků