Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výrobci střešní krytiny Tondach loni klesly tržby a měl ztrátu

25. 6. 2014

Společnost Tondach ČR, přední tuzemský výrobce střešní krytiny a zdicích materiálů, loni hlavně kvůli poklesu tuzemského stavebnictví snížila tržby o 15 procent z 1,14 miliardy korun v roce 2012 na 962 milionů korun. Hospodaření firmy Tondach zároveň skončilo ztrátou 19,7 milionu korun po čistém zisku 39,3 milionu korun v roce 2012. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti Tondach. "V roce 2013 vyvrcholil poptávkový útlum ve stavebním sektoru a odhadovaný propad na trhu šikmých střech činil více než 20 procent. Dosahované průměrné ceny některých produktů se propadly dokonce na úroveň 90. let," stojí ve výroční zprávě společnosti Tondach.
Tondach, střešní tašky TondachObr.: Střešní tašky Tondach, výběr; zdroj: Tondach

Prodeji stavebnin podle vedení firmy Tondach loni nepomohlo ani nezvykle studené počasí v prvním čtvrtletí. Výpadek se podniku v druhé polovině roku už nepodařilo dohnat. "Byli jsme nuceni pro povzbuzení slabé poptávky poskytovat dodatečné objektové a akční slevy, které dále snižovaly dosažené průměrné ceny našich produktů," uvedli šéfové Tondachu. Konkurence v oblasti pálených střešních tašek je v Česku navíc stále tvrdší. "S dokončením nového výrobního závodu v Polsku vnímáme vyšší aktivitu značky Creaton. Trvalý cenový tlak zaznamenáváme u firmy Röben. Rovněž tradiční výrobce betonových tašek Bramac doplnil svůj sortiment o nabídku pálených krytin z dovozu," upozornilo vedení společnosti Tondach.

V Česku navíc v posledních letech roste obliba plechových krytin. "Toto zastřešení sice není v našich oblastech tradiční, získává ale na oblibě díky nízké ceně, hmotnosti a nižší pracnosti," stojí ve výroční zprávě.
Už v roce 2012 tržby společnosti Tondach klesly meziročně o 13 procent z 1,3 miliardy korun v roce 2011 na 1,14 miliardy korun. Zisk firmy se snížil o polovinu z 81,5 milionu korun v roce 2011 na 39,3 milionu korun. Ještě v roce 2011 Tondach díky oživení trhu se stavebninami vykázal nárůst tržeb o 12,9 procenta na 1,3 miliardy korun, když zvýšil prodej v tuzemsku i na zahraničních trzích. Tondach část produkce exportuje do Ruska, Polska, Německa, Rakouska i na Ukrajinu a Slovensko.
Tondach, Realizace střechy TondachTondach, Realizace střechy TondachTondach, Realizace střechy TondachObr.: Realizace střechy s taškou Tondach, zdroj Tondach

Pokles tržeb loni vykázal i výrobce stavebnin Cidem Hranice, jehož tržby se meziročně snížily o tři procenta z 347 milionů korun v roce 2012 na 336 milionů korun. Firma se loni opět potýkala s poklesem tuzemské stavební produkce a také cen stavebnin. V Česku podle ředitele Cidemu Tomáše Vavříka stále stagnují investice do dopravní infrastruktury i rekonstrukce majetku měst a obcí. Také podnikatelé omezují výdaje na výstavbu nových továren, administrativních a nákupních center. V útlumu je i bytová výstavba.
Tondach má v Česku čtyři výrobní závody v Hranicích, Šlapanicích, Stodu a Blížejově. Výrobní kapacita firmy Tondach ČR, která na konci loňského roku zaměstnávala 453 lidí, činí více než 80 milionů pálených střešních tašek. Tondach ČR je součástí nadnárodní společnosti Tondach Gleinstätten AG, která působí v 11 evropských státech.

Autor a zdroj článku: ČTK



Rubriky článků