Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Hodnota stavebních zakázek vyhlášených v dubnu vzrostla o 80 pct

16. 5. 2014

Veřejní investoři, jako jsou ministerstva, regionální úřady či sdružení, vyhlásili v dubnu 418 stavebních zakázek za celkem 14,8 miliardy korun. Hodnota staveb meziročně vzrostla o 80,6 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CEEC Research zpracované na základě údajů Věstníku veřejných zakázek. Analýzu má ČTK k dispozici.


Ilustrační foto, stavebnictvíObr.: Ilustrační foto

Zvýšená aktivita veřejných investorů výrazně pomohla českému stavebnictví k růstu v prvním letošním čtvrtletí po předchozím pětiletém propadu. V lednu až dubnu 2014 bylo ve věstníku vyhlášeno 1187 veřejných stavebních zakázek, což je meziroční růst o 49,7 procenta. Celková předpokládaná hodnota těchto staveb činila 42,1 miliardy korun, meziročně o 51,1 více. "Rostoucí objem vyhlášených zakázek ukazuje na potenciální další příliv nové práce do českého stavebnictví. Kritické budou pro sektor zejména dva následující faktory. První - jak rychle se podaří vyhlášená výběrová řízení dokončit a zakázky zadat k realizaci. Druhý - za jaké ceny budou zakázky vytendrovány," upozornil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. "Pokud bude jediným kritériem pro výběr nejnižší cena, přičemž víme, že některé stavební firmy jsou ochotny nabídnout i dumpingovou cenu, přineslo by to pro sektor další výrazné problémy, které by už tak napjatou situaci na trhu ještě zhoršily," dodal.

Ilustrační foto, stavebnictvíStavební firmy začaly během prvních čtyř měsíců letošního roku pracovat na 1275 zakázkách, meziročně tento počet vzrostl o 45,5 procenta. Srovnání je však zkreslené, protože od letošního prvního ledna platí pro zveřejňování ve věstníku dvojnásobně vyšší limity. Po úpravě dat vyjde meziroční'růst počtu zadaných zakázek o rovných sto procent. Hodnota stavebních zakázek zadaných firmám činila 30,5 miliardy korun a meziročně vzrostla o 63,3 procenta. Při posuzování hodnoty zadaných zakázek podle srovnatelných limitů, činí meziroční růst 68 procent. "Růst objemu zadaných zakázek je výborná zpráva. Přispělo k tomu i ukončení několika výběrových řízení, které se dlouhodobě nedařilo ukončit kvůli komplikacím způsobených zákonem o zadávání veřejných zakázek," uvedl předseda Komory administrátorů veřejných zakázek Robert Pergl s tím, že tyto komplikace se nepodařilo zcela odstranit.

České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Práci v oboru od roku 2008 ztratilo na 50.000 lidí. O čtvrtinu také klesl počet velkých stavebních firem. Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta.

Autor a zdroj článku: ČTK



Rubriky článků