Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Světový rekord a zvuk píšťalek: Klempíři upozorní na nedostatek učňů

27. 2. 2014

Cech klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky a PREFA Aluminiumprodukte se 5. dubna 2014 připojí k akci, kterou vyhlásil Mezinárodní klempířský svaz „iib“. V rámci akce se účastníci pokusí o vytvoření světového rekordu v počtu vlastnoručně vyrobených píšťalek, na které si mohou všichni společně zapískat. Touto mírně hlasitou aktivitou chtějí upozornit na alarmující nedostatek učňů v klempířských oborech, který trápí učňovské školství nejen v České republice, ale také ve více než 20 dalších zemích.

Ilustrační foto, pokrývačské práce na střešeSlábnoucí zájem o učňovské obory je fenoménem posledních přibližně dvou dekád, kdy manuální profese zcela neprávem ztratily část své prestiže, což se bohužel nevyhnulo ani klempířskému řemeslu. Vytvoření světového rekordu je proto jedním ze způsobů, jak upozornit na slábnoucí zájem mladých o klempířské řemeslo. Protože se nejedná jen o problém České republiky, ale také některých dalších evropských států, koná se akce pod hlavičkou Mezinárodního klempířského svazu. „Je čím dál tím těžší obrátit pozornost mládeže k tomuto hezkému, kreativnímu řemeslu. Většinou proto, že mnozí z mladých o povolání klempíře nic nevědí. A tak jsme se, společně s firmou PREFA, rozhodli pro tuto akci,“ říká prezident „iib“ Peter Trenkwalder ze Severní Itálie. Myšlenka vytvoření světového rekordu vznikla minulé léto při setkání lidí z klempířské branže na Bodamském jezeře. „Tam vznikl nápad, který nyní chceme prosadit pod sloganem „KLEMPÍŘ, TO MÁ ZVUK,“ uvádí dále jednatel PREFY Mike Bucher.

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o., logo společnostiPíšťalka – tradiční symbol klempířů

Současná aktivita přitom do značné míry navazuje na dávnou historickou tradici. První píšťalku vyrobil před 111 lety klempířský mistr Gottlieb Scheu v Bádensko-Württemberském městečku Michelbach an der Lück. Píšťalek vyráběl hodně a rozdával je při cestách za prací školákům. „Tehdy to byl geniální způsob reklamy. Každý ve vsi hned věděl: Klempíř je tu! Proto se 5. dubna pokusíme prostřednictvím rekordu na tuto tradici navázat“, říká Bucher. „S tím co píšťalky umí, chceme opravdu pozornost upoutat. A obzvlášť nás těší, že rodina vynálezce píšťalek, pana Scheua, naší akci fandí a podporuje ji,“ dodává Trenkwalder.

Zúčastní se více než 20 zemí

Pokus o světový rekord bude ležet především na bedrech klempířů, cechů a spolků v pěti klíčových zemích: Německu, Rakousku, Itálii, Švýcarsku a České republice. PREFA Aluminiumprodukte poskytne materiál, klempířské firmy dostatek nářadí i potřebné know-how k výrobě píšťalek. Mladá generace, školáci a studenti, kteří by měli být o akci dopředu informováni ve školách, si tak mohou na stanovištích, jejichž umístění bude včas zveřejněno, jednoduše vyrobit svojí vlastní píšťalku. Celkem je plánováno 40 stanovišť v nejméně 20 zemích. Svou píšťalku si bude moci udělat samozřejmě každý návštěvník a podporovatel klempířského řemesla. Výroba píšťalky nezabere více než dvě minuty.

V rozhodující den, tedy 5. dubna 2014, budou od 10 do 16 hodin nejen vyráběny píšťalky, ale na speciálně zřízené facebookové stránce budou aktualizovány počty vyrobených píšťalek i fotografie z jednotlivých stanovišť z celého světa. Konečný výsledek pak bude znám okolo 17 hodiny.

Všichni, jimž není lhostejný současný stav učňovského školství, si mohou v sobotu 5. dubna přijít zapískat a pokusit se zároveň o vytvoření světového rekordu. K dispozici budou stanoviště v Praze, Brně, Táboře, Sokolově, Nové Říši a na řadě dalších míst.

Více informací k pokusu o světový rekord: www.facebook.com/spenglermitpfiff

Zdroj: PREFA Aluminiumprodukte s.r.o., MediaTrust Communications spol. s r. o.

 



Rubriky článků