Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Zastřešení bazénů

Mobilní bazénové zastřešení - tvary zastřešení - Seriál Zastřešení bazénů

12. 11. 2012

Pokud si projdete výrobní program mnoha výrobců těchto zastřešení, objevíte zajímavé názvy jejich výrobků. Někteří mají ucelenou řadu označenou dle planet, další názvy například vyvolávají pocit Orientu atd. Co se však týká základních tvarů, vycházejí všichni z velice podobných. Základním tvarem všech výrobců je obloukový typ. Jedná se vlastně o část kružnice o příslušném poloměru. Někdy jsou konce oblouků zakončeny místo rádiusem rovným koncem plynule navazujícím na rádius. Klasický obloukový typ má největší odolnost proti zatížení a tato zastřešení mají částečně samočistící schopnost (není zde žádná plocha blížící se vodorovné ploše). Výrobci ho díky svým statickým vlastnostem doporučují do podhorských a horských oblastí.Dle požadovaného rozpětí segmentu lze úpravou poloměru vyrobit jak nízké tak i vysoké provedení. Vždy samozřejmě dle technických možností a omezení.

Obloukový tvar – jednorádiusový (J.F.C. CZ a.s)
Obr.1 Obloukový tvar - jednorádiusový (J.F.C. CZ a.s)

.

.

Dalším typem je opět obloukové zastřešení, nyní však již s více rádiusy. Výrobci často volí variantu menšího rádiusu ve spodní části na obou stranách ( případně se zakončením rovným koncem) a poté jeden větší rádius uprostřed. U nízkých typů to umožňuje částečné snížení výšky. U vysokých typů rychlejší nárůst výšky a tím pochůznost blíže u kraje segmentu. Tento typ je často označován jako velice estetický tvar. Když porovnáte schéma tvaru u tohoto zastřešení s předcházejícím, je zde výrazná změna v horní části krytu. U této varianty je vidět podstatně plošší střecha. To se promítne do otázky povoleného zatížení. Sníh z takovéhoto tvaru obtížněji sjíždí než z čistě rádiusového. Proto se na všechny následující tvary vztahují některá omezení, zejména při instalaci do horských oblastí. Pokud se tedy setkáte s informacemi o takovýchto omezeních, nelekejte se. Nemusí se vůbec jednat o nějaká ošizená provedení atd. Příčinou jsou přírodní zákony a technické možnosti. Naopak jste zřejmě narazili na solidního prodejce, který Vás na tento fakt upozorňuje předem a ne až při vzniku případných problémů. Zároveň nemusíte podléhat nějakému ráznému odmítání těchto tvarů. V mnoha rodinách slouží bez jakýchkoliv problémů. Moc by mne mrzelo, kdybych Vás v tomto směru nějak negativně ovlivnil. Osobně bych si tento tvar bez obav pořídil i sám. Jen bych ho například nedoporučil kamarádovi k bazénu u chalupy v okolí Lipna. Na chalupu nejezdí pravidelně a tudíž se mezi jeho 2 návštěvami může na krytu přes zimu nahromadit mnoho sněhu. Tuto ohromnou váhu nemusí již pak kryt bez úhony vydržet. Pokud by na tomto druhu trval, měl by na zimu segmenty stáhnout pod sebe a případně je ještě podepřít. Ale to už jsme si odskočili do kapitoly o užívání a údržbě.


Obloukový typ- vícerádiusový (J.F.C. CZ a.s)

Obr.2 Obloukový typ- vícerádiusový (J.F.C. CZ a.s)

.

.

Spojením obloukové horní části a bočních stěn vzniká další tvarový zástupce. Dle výšky bočních stěn lze vyrobit jak nízké tak i vysoké provedení. U tohoto typu v nízkém provedení většinou výrobci nabízejí nejnižší možnou výšku ze všech zastřešení. Je to umožněno rychlým zakončením oblouku téměř svislou stěnou směrem k podkladu - viz. obr.3. Ve skutečnosti se zde však jedná o snížení řádově o 10- 15 cm oproti jiným nízkým typům.       

Obloukový typ se svislými bočními stěnami (J.F.C. CZ a.s )
Obr.3 Obloukový typ se svislými bočními stěnami (J.F.C. CZ a.s ) 




Pro příznivce hranatých tvarů se vyrábějí víceúhelníková zastřešení. Opět v obou výškových variantách. Tato zastřešení jsou obecně více náročná na opracování materiálu a tím i pracnější. Proto většinou bývají dražší než jejich obdobné obloukové typy. Není to však kvůli vyšším užitným vlastnostem, ale právě díky větší nákladovosti výroby.


Víceúhelníková zastřešení (J.F.C. CZ a.s )   
Obr.4 Víceúhelníková zastřešení (J.F.C. CZ a.s )  




Častým typem u většiny výrobců je také následující podchozí typ. Jedná se o oblouk z jedné strany zakončený boční stěnou. Toto řešení umožňuje většinou za přijatelnější cenu získat podchozí zastřešení, kde je možný pohyb po jedné straně bazénu. Zvolením dostatečné délky dokonce po třech stranách bazénu. Pro tyto typy však platí většinou určitá omezení ve velikosti rozpětí segmentu. Někteří výrobci nevolí ostrý styk oblouku a stěny. Používají v této části další oblouk.


Obloukový typ s jednou boční stěnou (JFC)  
Obr.5 Obloukový typ s jednou boční stěnou (JFC) 




Předposledním představitelem je kruhové zastřešení. Opět možné v obou výškových variantách.

Kruhové zastřešení (J.F.C. CZ a.s)
Obr.6 Kruhové zastřešení (J.F.C. CZ a.s)

    
     
Naposled jsem si nechal různá atypická řešení, jako je zastřešení na zdi, kombinace typů nebo jiné speciální tvary.


Speciální tvary zastřešení (J.F.C. CZ a.s, J.F.C. CZ a.s, Aura)
Obr. 7 Speciální tvary zastřešení (J.F.C. CZ a.s, J.F.C. CZ a.s, Aura)  



Určitě pro Vás budou zajímavá čísla hovořící o podílu jednotlivých tvarových zástupců na celkovém objemu prodávaných zastřešení.

Přibližný procentní podíl tvarových zástupců 

Obr.8 Přibližný procentní podíl tvarových zástupců 



Tato čísla berte pouze jako řádová. Nicméně z nich vyplývá, že minimálně 70 % krytů je v nízkém provedení a zhruba 15 % je podchozích. Pokud si řekneme, že tyto údaje jsou kalkulovány pro oblast ČR a sousedních států, můžeme se o pravdivosti snadno přesvědčit. Porozhlédněte se kolem sebe jaké kryty jsou instalovány u bazénů ve Vašem okolí. To samé můžete udělat i při svých cestách za hranice. Sami uvidíte, že nejčastějším typem je obloukové nepodchozí provedení.

DALŠÍ INFORMACE K ZASTŘEŠENÍ BAZÉNŮ NAJDETE ZDE

 

 

 


www.zastresenibazenu.info

Zdroj článku: Zastřešení bazénů

Zastřešení bazénů - obálka

autor: Jan Šesták







Štítky: Mobilní zastřešení bazénu, Střecha bazénu
Rubriky článků