Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní plášť odvětrání

Princip a skladba ventilační turbíny

17. 4. 2014

Kompletní turbína obsahuje rotační hlavici, stavitelný kloub a plochou základnu. Ventilační hlavice vytváří podtlak a trvale odsává vzduch z prostoru. Význam ložisek je, že jsou zcela uzavřena a díky tomu není potřeba žádná údržba po celou dobu životnosti. Ložiska jsou současně teflonovým pouzdrem odhlučněna, což je opět v kategorii turbín raritou. Je velmi důležité, aby nosná konstrukce turbíny byla celá tvořena z jednoho materiálu (profilovaná Al konstrukce), protože jen tak se zajistí vyvážená funkce při velkém zatížení a nedojde k jejímu poškození z důvodu nekompatibility materiálů. Navíc hliníková konstrukce oproti ocelové či plastové tolik nestárne a časem nekoroduje. Stavitelný kloub zajistí se tak rovnoměrné zatížení obou hlavních ložisek a tím životnost po desetiletí. Základna je vždy tvarována tak, aby maximálně usnadnila montáž a současně zajistila dokonalé napojení na krytinu podesítky let.



Lomanco, odvětrávací turbíny, hlaviceObr.: Lomanco, odvětrávací turbína, popis hlavice


1. Rotační hlavice

- je hlavní pracovní prvek celé turbíny. Stabilní konstrukce je složena ze zpevněných speciálně tvarovaných lopatek a dvou speciálních ložisek.

2. Speciálně tvarované lopatky

- zajišťují dokonalý výkon a to díky speciálně vyvinutému aerodynamickému tvaru. Lopatky vytváří nejúčinnější opěrnou plochu pro příchozí vítr a umožňují získat velký kroutící moment. Odpor lopatek tak zajistí nejkvalitnější přenos síly větru na rotační část turbíny. Jednotlivé lopatky jsou vhodně nasměrované tak, aby vyvinuly rotací hlavice maximální podtlak. Lopatky navíc obsahují po svém obvodě drážky (prolisy), které zvětší opěrné síly a současně umožní plynulé odvádění vody mimo turbínu.

3. Ložiska

- jsou srdce turbíny a turbína obsahuje dokonce dvě. Aby turbína zajistila nejvyšší výkon, je nutné, aby obě ložiska umožnila volnou rotaci hlavice na hřídeli a to bez citelného odporu. Ložiskoje nejcennějším prvkem celé turbíny.


Skladba ložiska:
  • Lisované a plně opracované dráhy – nejsou pouze lisované, ale navíc soustředěné s přesností 0,0015 pro dokonalé snížení zátěže a zcela tichý chod.

  • Vnitřní a vnější prstence ložisek – používají se kuličková ložiska z nejtrvanlivějšího a nejhladšího polymeru (spec. teflonu).

  • Speciální samomazací konstrukce Turcite je ultrazvukově svařovaná a utěsněná ložiskovými víčky, který trvale udržuje mazivo uvnitř a špínu a kapalinu venku.

  • Ultrazvukově svařovaná a utěsněná ložisková víčka. Kuličky jsou vyrobeny z nerezové oceli pro snížení změn a odolnosti vůči vlhkosti.

Používá se Teflonové pouzdro, aby dokonale odolávalo vysokým rozdílům teplot, které se v létě a v zimě vyskytují. Žádné jiné ložisko nedokáže tak dlouhodobě odolávat teplotnímu i mechanickému zatížení. Firma LOMANCO® vlastní na tato jedinečná ložiska patent a je jediným výrobcem turbín na světě, který má právo tato ložiska na svém produktu používat.

 

4. Nosná konstrukce turbíny

- je složena z několika profilovaných ramen, která zajišťují vysokou odolnost celé turbíny i při extrémně vysokém a nárazovém větru při rychlostech přes 200 km/hod.

5. Stavitelný kloub

- právě úhlově stavitelný kloub od 0°do 45°hraje významnou roli při montáži turbíny do šikmé střechy, protože svým nastavenímzabezpečí, aby rotační hlavice byla vždy vodorovně.

6. Univerzální základna

- šestihranná základna vhodná do rovných krytin, nejlépe šindele. K dodání jsou i základny typizované na všechny běžné krytinyod taškových přes plechové.


Lomanco, odvětrávací turbíny, schéma technických parametrůObr.: Lomanco, ventilační turbíny, schéma složení jednotlivých částí

Doplňky pro regulaci

1. Rozdvojky

– pro některé případy je nutné použít na vyústění vzduchotechniky dvě turbíny na jeden vývod. Tento případ se nejčastěji vyskytuje tam, kde jsou v jedné sběrné komoře umístěny dvě ventilační šachty nebo tam, kde je nutné zvýšit celkový výkon průběžného odvětrání. Zdvojení hlavice zajistí větší výkon.

Lomanco, odvětrávací turbíny, elektromotor2. Přídavný elektromotor

– v kombinaci s turbínou lze instalovat speciální motor, který umožní okamžité, nárazové a programovatelné odvětrání, pokud to je vyžadováno. Ovládání je možné nastavit dle potřeby a to např. časovým spínačem, otáčkovým snímačem, nebo dálkovým ovladačem. Zajistí se tím žádané nárazové odvětrání v době, kdy to nejvíce potřebujete. Zvýší se tím uživatelský komfort. Pro běžný režim dostačuje výkon hlavice.

3. Regulační klapky

– klapky se dodávají buď elektromechanické (motorové), nebo ručně neboli mechanicky ovládané. Spínání může být i na dálkové ovládání. Umožňují regulovat množství odsávaného vzduchu přímo pod turbínou. Jedná se o nepřímou regulaci turbíny, omezí se odvod vzduchu. Tip: Klapky jsou dodávány často do výrobních provozů, kdy je vhodné především v období zimy ve vytápěných prostorech omezit tepelné ztráty a kde je současně v létě požadavek na maximální odvedení přehřátého vzduchu.

4. Regulační mřížky

– pro regulaci odtahu přímo v místnosti se využívají uzavíratelné mřížky umístěné přímo v bytě. Regulačním prvkem mřížky se snadno uzavře nebo pouze přivře odvod vzduchu. Jedná se o individuální regulaci odvětrání na centrálních ventilačních systémech.


Pro zajištění kvalitní cirkulace je nutné zajistit dostatečný přísun vzduchu do odvětrávaného prostoru. Pravidlo je, že nasávací otvor musí být minimálně stejně velký jako odváděcí otvor pod turbínou (průměr turbíny). Je-li použito více turbín, musí být i nasávací otvor součtem uvedené plochy všech turbín.


Doporučená výměna vzduchu v interiéru, výměna vzduchu za 1h.
  • obytné místnosti, kanceláře: 2 - 3 x
  • skladové haly: 2 - 10 x
  • průmyslové provozy středně náročné: 8 - 10 x

Výkonové parametry turbín
Typ / rychlost větru 8 km / h 13 km / h 24 km / h
BIB 12 590 m3 / h 930 m3 / h 1 750 m3 / h
BIB 14 710 m3 / h 1 200 m3 / h 2 250 m3 / h
GT 12 590 m3 / h 930 m3 / h 1 750 m3 / h
IB 8 165 m3 / h 295 m3 / h 565 m3 / h
TIB 12 590 m3 / h 930 m3 / h 1 750 m3 / h
TIB 14 710 m3 / h 1 200 m3 / h 2 250 m3 / h

Poznámka: Výkony turbín Lomanco byly získány akreditovaným měřením v nezávislém inženýrském institutu v USA podlenejnovějších výzkumných a zkušebních postupů.


Lomanco, odvětrávací turbíny, výměna vzduchu


Technické detaily

Šikmá střecha


Lomanco, odvětrávací turbíny, schéma pro šikmou střechu

Plochá střecha


Lomanco, odvětrávací turbíny, schéma pro plochou střechu



Zdroj článku LOMANCO®  Lomanco, logo společnosti


Štítky: Odvětrání střechy, Střecha doplňky, Ventilační turbína
Rubriky článků