Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní plášť odvětrání

Ventilační turbíny a odvětrávání střechy

8. 4. 2014

Přínos ventilačních turbín

Moderní životní styl s sebou přinesl více pobytu v uzavřených prostorech, který nemusí být pro člověka vždy příznivý. Správná cirkulace vzduchu v budovách, stejně jako udržování vhodných teplot, je nezbytná pro kvalitní a soustředěný pracovní výkon člověka.



Trvalý vzdušný oplach střešního pláště. Ze střešního plášťě odvádí ventilační turbíny nežádoucí vlhkost, čímž významně prodlužují jeho životnost. Ventilační turbíny šetří elektrickou energii, jelikož ke svojí činnosti nepotřebují žádný příkon. Využívají nejlevnější zdroj energie – přírodní vítr, který je zcela zdarma a je nevyčerpatelný!! V letním období odvádějí hlavice ze střešního pláště přehřátý vzduch a tím významně snižují tepelné zatížení celého objektu. U domů s klimatizací odeberou teplo a tím odlehčí zátěži klimatizace a významně uspoří nemalé finanční částky.

Pokud je budova správě odvětrávána, pomáháte nejen lidem, kteří v ní pobývají, ale hlavně budově samotné. Díky ventilačním turbínám totiž dochází zvláště v letních měsících ochlazováním vzduchu k zásadnímu odlehčení klimatizačních jednotek a následné úspoře energií. Turbíny v zimě také zabraňují usazování zkondenzované vodní páry do střešní konstrukce,což významně prodlouží její životnost.

Lomanco, odvětrávací turbíny
Obr.: Lomaco, ventilační turbíny

Ventilační turbíny průběžně provětrávají interiéry, výrobní i skladovací prostory, výrobní haly a různorodé zemědělské objekty, jako např. kravíny, koňské stáje atd. Pravidelná výměna vzduchu je pro život nepostradatelná.

Lomanco, odvětrávací turbínyPřínos pro rodinné domy

Instalací ventilačních turbín do rodinných domů získáte hned dvě základní výhody:

Instalace pro odvětrání střešního pláště nebo celého půdního prostoru. Kvalitně odvětráte půdní prostor v zimním období, omezíte vniknutí vlhkosti do střešní konstrukce atím prodloužíte její životnost. Naopak v létě omezí přehřátí střešního pláště, sníží tepelnou zátěž celého domu a zajistí nesrovnatelně příjemnější pobyt v domě. Navíc odlehčí klimatizaci, čímž vám turbína významně uspoří provozní náklady. Instalací na ventilační potrubí může příjemně odvětrávat například sklepní prostory, prostory bez oken, ale i WC, či koupelny. Za větrání turbínami neplatíte ani korunu za elektrickou energii, navíc zajistíte průběžné větrání po celý den. Celoroční průběžné odvětrání je velmi žádoucí a přínosné.

Přínos pro bytové domy

U bytových domů se jedná nejčastěji o instalace turbín na centrální ventilační šachty, nebo na odvětrání střešních plášťů. Ventilační šachty je nutné průběžně odvětrávat. Z tohoto důvodu jsou již přes 15 let instalovány na střechy ventilační turbíny, které podporují odvod vzduchu z šachty, do které jsou vyústěny bytové jednotky. Pro zvýšenou potřebu nárazového odvětrání lze k turbíně instalovat pomocný ventilátor a to buď centrální, nebo individuální do jednotlivých bytů. Toto dvouzónové odvětrání zajistí odvedení pachu z bytů a následné odvedení pachů pryč z šachty. Pro bytové domy se musí vždy nutně použít nejvýkonnější turbíny.

Přínos pro administrativní objekty

Přínos ventilačních turbín pro administrativní budovy je velmi výrazný, a to jak pro střechu, tak i pro interiér. Tyto prostory s velkým provozním zatížením mají vysokou spotřebu elektrické energie na větrání. Instalací ventilačních hlavic do nejvytíženějších prostor zajistíte pomocné, nebo hlavní odvětrání a to zcela bez nákladů na drahou elektrickou energii. Ušetří se tím významné provozní náklady. Současně se tím významně odlehčí provoznímu vytížení klimatizace, což jsou další nemalé úspory. Administrativní objekty mají často velkoplošné střechy a ty je nutné velmi kvalitně odvětrat. Nekvalitním odvětráním může dojít k poškození stavební konstrukce či střešního pláště. Předcházet těmto problémům významně na pomáhají ventilační turbíny, které pomohou celou plochu průběžně odvětrávat. Někdo instaluje turbíny preventivně již při stavbě, jiný až když se objeví problémy. To jsou ale již často napáchány nemalé škody na majetku.

Lomanco, odvětrávací turbínyLomanco, odvětrávací turbíny
Obr.: Lomanco, ventilační turbíny

Přínos pro zemědělské a průmyslové objekty

Zemědělské objekty jsou jedny z nejžádanějších z hlediska instalace ventilačních turbín. Dříve používané pasivní prvky odvětrání, ventilační mřížky či komínky ve střeše, zdaleka nezajistí tak kvalitní výměnu vzduchu např. v kravíně, nebo koňské stáji jako trvale funkční ventilační turbíny. Především v letním období se správné odvětrání projeví na dobré kondici zvěře a dobytka. Turbíny se také často instalují na různé sýpky, seníky a obilné sklady, protože zajistí průběžné odvětrání, a co je nejdůležitější, bez provozních nákladů neboli zcela zdarma. Vlastní instalace turbín se v těchto případech velmi rychle vrátí, takže celkový přínos hlavic je až překvapivě vysoký.

  použití výrobce typ cena
ventilační turbíny průběžně provětrávají interiéry, výrobní i skladovací prostory, výrobní haly a různorodé zemědělské objekty, jako např. kravíny, koňské stáje, obytné domy a komerční prostory. Lomanco TIB 12 komplet
BIB 12 komplet
2941 Kč
3850 Kč
viv_index2_m-1 ventilační turbíny lze namontovat na všechny typy střechy komerčních i průmyslových a obytných objektů. Raul VV 12/300 komplet
VIV 12/300 komplet
2780 Kč
3720 Kč
 
Ventilační turbína včetně základny pro trvalé odvětrání střešních plášťů, podstřešních prostor, šachet panelových domů atd, průmyslových objektů.
Topwet TWTUR 12 komplet 2870 Kč
základna ventilační turbíny lze namontovat na všechny typy střech průmyslových, komerčních objektů a obytných domů. Edmonds WIN 300 Solo komplet 2690 Kč

zdroj: firemní info výrobců



Zdroj článku LOMANCO®  Lomanco, logo společnosti



Štítky: Odvětrání střechy, Střecha doplňky, Ventilační turbína
Rubriky článků