Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní okna, světlovody a vikýře

Střešní okna - čerstvý vzduch a příjemné klima

4. 2. 2014

Řešení střešních oken, VeluxVe snaze zamezit vzniku tepelných ztrát bývá často podceňována nutnost větrat. Nedostatečné větrání má za následek vysokou koncentraci škodlivého CO2, nedostatek kyslíku a vysoký výskyt prachových částic ve vzduchu, které vdechujeme. Při nedostatečném větrání se v interiéru zvyšuje vlhkost vzduchu způsobená běžnými domácími činnostmi, která může vést ke vzniku plísní a dalších alergenů a také k nežádoucí kondenzaci na oknech.

Řešení střešních oken, Velux

Doporučujeme:

• Použití vysoko umístěných oken pro dosažení “komínového efektu” (rychlé a účinné větrání) nebo oken naproti sobě (příčné provětrání).
• Krátké a časté větrání (snížení vlhkosti obsažené ve vzduchu, ale bez zbytečného ochlazení a tím ztráty tepla).
• Umístění radiátoru přímo pod střešní okno (rovnoměrné ohřívání skla – snížení rizika vzniku kondenzace).
• Správný tvar ostění kolem okna (v horní části vodorovné, v dolní svislé) aby teplý vzduch mohl rovnoměrně proudit kolem celé plochy skla.
• Při použití parapetu ponechat mezi parapetem a nadezdívkou mezeru pro proudění vzduchu, na kraji parapetu po celé délce osadit provětrávací mřížku pro přivedení teplého vzduchu ke spodní hraně okna.
• Použitím venkovních rolet a venkovních markýz efektivněji zabránit přehřívání interiéru v létě a naopak ztrátám tepla v zimě.

Více čerstvého vzduchu

Instalací střešních oken VELUX zajistíte maximální míru přirozeného větrání místnosti. Pomocí jedinečného a ergonomicky tvarovaného madla ovládáte ventilační klapku okna, kterou můžete pro přivětrání otevřít i samostatně. Díky tomu proudí čerstvý vzduch do místnosti i přes zavřené okno, a to bez ohledu na přízeň či nepřízeň počasí. Ventilační klapka má v sobě navíc zabudovaný filtr k zadržení nečistot a hmyzu. Tento filtr se dá jednoduše vyprat či vyměnit za nový. Množství čerstvého vzduchu, které se díkyventilační klapce v místnosti vymění, závisí navenkovním tlaku vzuduchu.

Řešení střešních oken, Velux

Údaje v tabulce udávají kapacitu výměny vzduchu při tlaku 8 Pa.

Šířka okna (cm) Kapacita (l/s) Větrací plocha (cm2)
55 5,7 28
66 6,9 35
78 8,4 43
94 10,2 54
114 12,3 68
134 14,5 81



Zdroj: Katalog výrobků, VELUX Česká republika, s.r.o., www.velux.cz

Štítky: Střecha doplňky, Podkrovní okna, Denní osvětlení
Rubriky článků