Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Plechové střechy - Seriál Moderní střecha

11. 4. 2010

Protože je na českém trhu téměř nepřeberný sortiment plechových krytin, pomůžeme Vám s orientací v této části materiálů pro střechy a možnostmi jejich montáže.



Plechy se pro pokrývání střech používají velmi dlouhou dobu. Falcované krytiny z mědi jsou toho jasným důkazem na mnoha historických stavbách. Také se za minulého režimu dostal do popředí materiál, který si získal díky své trvanlivosti mnoho příznivců - hliníkové šablony prodávané pod názvem alukryt.V poslední době se ale kromě falcovaných plechů dostávají do popředí stále více imitace jiných typů krytin, jako jsou například tašky nebo eternitové šablony. Ať už jde o jakékoliv provedení plechových krytin, při správné aplikaci a při použití materiálů od ověřených výrobců máte jistotu dlouhé funkčnosti krytiny.
Tyto krytina mají ještě jednu velkou výhodu. V době, kdy se začaly masivně měnit původní, lehké, ale v popřevratové době dožilé azbestocementové krytiny za krytiny jiné, vyvstanula na trhu nutnost nabídky lehké krytiny, která nebude zatěžovat stávající konstrukci více, než původní eternit.

Falcované plechy


Rheinzink, TiZn plech
   Rheinzink, Titanzinkový plech

Jako podklad pod falcované plechy slouží plnoplošně bednění. K podkladu se připevňují tzv. příponkami. Plechy se spojují několika typy spojů, různé typy spojů jsou pro příčné a různé pro podélné napojení. Použitelnost dle sklonu udává výrobce, podle obecných pravidel je minimem 7° (při použití speciálních opatření, jako je například těsnění ve falci i od 3°). Podrobněji se falcovaným plechům budeme věnovat v příštím díle našeho seriálu.

Trapézové plechy

Omak Roof, Trapézový plech T35Krytiny z trapézových plechů jsou velmi jednoduché a vděčné. Jejich estetická hodnota je ale předurčuje k využití zejména na průmyslových budovách. Pro bytovou výstavbu se realizuje ojediněle, nejvíce snad na nástavby panelových domů. Podle výrobce se mohou minimální bezpečné sklony pohybovat od 8°, někteří výrobci udávají minimální sklon 12°. Minimální sklon krytiny je také závislý na tom, zda bude plech aplikován od hřebene k okapu v jednom kuse, nebo bude-li použito dvou a více za sebou položených šablon (při nutnosti napojení šablon nad sebou se samozřejmě minimální sklon zvyšuje).




   Omak Roof, Trapézový plech T35

Alukrytové šablony

Alukrytové šablony 440x1000mm
   Alcolm Alval, Hliníkové Alukrytové šablony 440x1000mm

Tuto krytinu tvoří šablony, které mají šířku od 430 mm do 470 mm, délka 1 m, ojediněle 2m. Nosnou konstrukcí pro tento typ krytiny je také plnoplošně bednění. Bezpečný sklon této krytiny se pohybuje kolem 30° (přesněji dle výrobce krytiny). Šablony se vyrábí z hliníku přírodního nebo s povrchovou barevnou úpravou. Podobné výrobky na trhu jsou i z nerezi nebo lakovaných PZ plechů. Krytina se k podkladu fixuje hřebíky, ideálně hliníkovými kroucenými hřebíky s těsnicí podložkou (typu BANX). Za velkou chybu při montáži těchto krytin je považováno použití obyčejných hřebíků. Jednak tak dobře netěsní, co je však závažnější, mohou velmi rychle degradovat a při zreznutí hlavičky je šablona neukotvena. Hliník je materiál velice trvanlivý a je škoda, kdyby šablony odnesl vítr.

Plechové krytiny imitující střešní tašky


Velkoformátové


   Dektrade, Plechové tašky Maxidek
Maxidek, plechové taškyTento typ plechové střešní krytiny se u nás v masivnější míře objevil až po roce 1990. Rychlost montáže a ,až na vyjímky, spolehlivost a trvanlivost materiálu udělaly z tohoto materiálu velmi populární krytinu. Není výjimkou, že samotná pokládka krytiny na střeše jednoduchého tvaru nezabere více než jeden den.
Velkoformátové šablony se vyrábějí obecně v délkách cca 6 m a v šířkách 1-1,2 m. Jednotliví výrobci profilují své krytiny do podobného tvaru, liší se většinou drobně jen ve výšce a šířce vlny. Výroba probíhá z rovinných plechů s povrchovou úpravou, výrobky jsou lisovány za studena. Za drobnou nevýhodu lze považovat to, že se nejdříve musí pro každou střechu vypracovat kladečský plán, protože se jednotlivé plechy dodávají v délkách ,,na míru". Jakýkoliv poničený plech znamená většinou čekání v horizontu dnů až týdnů, než výroba opět dodá potřebný kus. Nelze si tedy dojít a koupit na místě x šablon, tento materiál se skladem u prodejců nedrží. Tyto šablony jsou rovněž nevýhodné pro velmi členité střechy, protože se šablony dodávají vždy jako obdélníkové a u každého úžlabí nebo nároží je potřeba krytinu zastřihnout. Potom vzniká velké procento odpadu materiálu.
Krytina se montuje zásadně na laťování, pod krytinou musí být větraná vzduchová mezera. Občas se méně zkušeným realizačním firmám stane, že krytinu na místo stříhání nůžkami na plech nebo výstřihovými elektrickými nůžkami krytinu dělí úhlovou bruskou. Bohužel, taková úspora času znamená, že kolem místa řezu byla vysokou teplotou nenávratně zničena krycí vrstva laku a tím se otevřela cesta pro reznutí materiálu. Krytiny se fixují k latím pomocí samořezných šroubů s těsněním. Za malou nevýhodu je možné pokládat to, že fixace probíhá ve spodní vlně plechu, takže každý defekt na těsnění šroubu může mít za následek zavlhání latí.
Mezi jednotlivými výrobci jsou poměrně velké kvalitativní rozdíly jak v plechu, tak v povrchové úpravě a v neposlední řadě v kvalitě kotevních prvků. Stojí za to sázet na osvědčené značky.
Minimální sklon těchto krytin je cca 14°.

 

  

Maloformátové šablony


Evertile, plechová taška Coppo
Evertile, plechové tašky Coppo

Oproti velkoformátovým šablonám mají tu výhodu, že laik prakticky není schopen rozeznat rozdíl mezi střešní taškou a maloformátovou plechovou šablonou. Další velkou výhodou je, že jsou vhodné i pro členití střechy, protože rozměr šablon bývá cca 1x0,55m a tím vzniká v detailech mnohem méně odpadu. Spotřeba šablon se pohybuje kolem 2,4-2,55 ks/m2 střechy. Nevýhodou oproti velkoformátovým šablonám je jejich pomalejší montáž a většinou vyšší cena.
Šablony se vyrábí jak v hladké povrchové úpravě, tak v úpravě s posypem. Na taškách s posypem sice můžete po nějaké době čekat výskyt zelených řas, krytiny mívají ale oproti hladkým variantám až dvojnásobnou záruku a velmi dobře brání sjíždění sněhu ze střech. Mimochodem, v dnešní době jsou již na trhu postřiky na biologické bázi, které dokáží zelený povlak poměrně rychle ze střechy odstranit. Šablony se montují na latě, opět je nutné odvětrávání krytiny. K latím se krytina kotví hřebíky, v místech kudy prakticky voda neprotéká (z čela výškového přesazení). Krytiny jsou za jistých opatření vhodné pro montáž od sklonu 10° do 90°.

Plechové krytiny mají v dnešním střechařství své nezastupitelné místo. Jsou lehké, pevné, bezpečné a trvanlivé, většina jich má poměrně vysokou estetickou hodnotu. Při výběru krytiny ale nesledujte jen cenu, důležitá je i kvalita, která se dá vysledovat v technických listech krytin, zejména se dívejte na podmínky záruk, tloušťky plechu, ze kterého je krytina vyrobena a rovněž tloušťka a typ povrchové úpravy.


 



Další články z kategorie: Střešní krytiny ZDE


Další články z kategorie: Plech na střeše ZDE





autor:Krytiny-Střechy, JN



Štítky: Lehká krytina, Falcovaná krytina, Druhy střech, Alukryt, Falcovaný plech
Rubriky článků