Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Pálená střešní krytina

18. 7. 2017

Pálená střešní kryti na je tvořena širokým sortimentem střešních tašek používaných pro sklá­danou střešní kryti nu na pokrývání krovů šikmých střech, vyráběných technologií ražením nebo tažením. Jejich fyzikální a mechanické charakteristiky jsou definovány v ČSN EN 1304 (2003). Z historického pohledu se jedná o osvědčený stavební materiál.


Obr.: Ukázky střešních tašek, zdroj TONDACH

U některých tašek se provádí úprava funkční strany glazováním nebo engobováním (naná­šení jílových kalů s oxidy kovů a křemíku) a následným výpalem. Tím, že tyto povrchové úpravy jsou nedílnou součástí tašky, jsou odolné a trvanlivé. Kromě geometrické přesnosti je u tašek důležitá i jejich mrazuvzdornost - musejí vyhovět 150 zmrazovacím cyklům.

Těsnost střešní pálené krytiny je závislá na sklonu střechy, důležité je však použití pojistné hydroizolace proti větrem hnané vodě. V současné době této klasické střešní krytině konkurují levnější střešní tašky betonové, ale ty jsou zase s ohledem na svou značnou hmotnost náročnější na nosnou konstrukci střechy.

Způsoby výroby střešních tašek


Technologie

tažené
ražené
tvar drážek

drážkové (se spojitou nebo přerušovanou vodní drážkou)
bez drážek
tvar líce




s naválkou

přímou
kónickou
se žlábky

jedním
dvěma
rovné
podle povinnosti povrchu líce hladké
rýhované
profilované
podle barevnosti povrchu režné
engobované
glazované
podle způsobu krytí jednoduché
dvojité
podle způsobu kladení na střihu
na vazbu
podle rozměru maloformátové (do 1000 cm2)
velkoformátové (nad 1000 cm2)


Čerpáno z publikace: Stavební materiály pro SPŠ Stavební (Moderní i tradiční materiály, zkoušení stavebních hmot, praktická cvičení), vydavatelství Grada
Autoř: Karel Kolář a Pavel Reiterman



Štítky: Střešní krytina, Pálená taška
Rubriky článků