Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Renovace střech, nové střechy – vzorové realizace objektů

Lehká krytina pro starobylý dům

30. 3. 2011

Rodinný dům, který se nachází v malebném prostředí Vysočiny, v obci Svratka prošel v roce 2007 kompletní rekonstrukcí. Vzhledem k charakteru původní krytiny a stáří krovu, bylo nutné použít krytinu lehkou, která by nezatížila krov a svým vzhledem korespondovala s charakterem domu a okolím. Krytina, která byla zvolena splňuje nejen tyto požadavky, ale zároveň nabízí dlouhou životnost a stoprocentní ochranu domu v náročných klimatických podmínkách Vysočiny.

 















ZA TÝDEN POD NOVOU STŘECHOU


Velkoformátová profilovaná plechová krytina s minimálním počtem spár a nízkou hmotností 5kg/m2 velmi dobře odolává přívalům sněhu v zimních měsících a hladký povrch krytiny nezadržuje velké množství sněhové vrstvy na střešní ploše a nedochází tak k nadměrnému zatížení krovu. Realizace nové střechy trvala 8 dní, a to včetně odstranění původního eternitu, sanace krovu a následné pokládky krytiny nové. Samotné položení nové plechové krytiny proběhlo ve velmi krátkém čase. Tato krytina je vyráběna přímo na míru krovu a pokládá se v celistvých pásech dlouhých až 6 m. Díky tomu samotné položení krytiny zabralo pouhé dva dny.




















KOMPLETACE NA MÍRU

Vzhledem k tomu, že se původní půdní prostor, který byl nevytápěný, změnil v obytné podkroví, bylo nutné vyřešit zateplení a správnou skladbu střešního pláště. Pronikání vzdušné vlhkosti do tepelné izolace zabraňuje kontaktní difúzní folie. Mezi krytinou a folií byla vytvořená větraná mezera výšky 4 cm, která při daném sklonu střechy a délce krokve, spolehlivě odvětrá podstřešní prostor. Veškeré oplechování a klempířské prvky byly vyrobeny až v průběhu realizace , aby přesně sedly na tvar střechy. Pro tyto prvky byl použit stejný plech, jako pro výrobu krytiny a výsledný vzhled tak působí velmi kompaktním dojmem. Místo klasických střešních oken, které by si k této chaloupce moc nehodily, byly vestavěny vikýře. V místě vikýřů vzniklo úžlabí, které sice není příliš ideální pro sněhové oblasti, ale díky použité krytině nehrozí v jeho okolí vytrhávání tašek vlivem náporu sněhu.



















BEZÚDRŽBOVÉ OKAPY LZE NA ZIMU DEMONTOVAT

Součástí rekonstrukce byla výměna původního okapového systému s pozinkovaného plechu, který majitel pravidelně natíral. I přesto, že okapy nebyly v úplně špatném stavu, rozhodli se majitelé pro výměnu, a to především vzhledem k jejich požadavku na bezúdržbovost.  Osazen byl žárově pozinkovaný ocelový okapový systém s povrchovou úpravou HB polyester 50mikronů. Podokapní žlaby jsou zapuštěny o něco více pod okapovou hranu tak, aby je sjíždějící sníh nepoškodil. Majitel domu preferoval variantu, nechat sjíždění tajícího sněhu volnou cestu. Pokud by, i přes zapuštění žlabů, hrozilo při zvlášť bohaté sněhové nadílce nebezpečí poškození okapů, naskýtá se možnost okapový systém na zimu demontovat a na jaře opět jednoduše osadit. 


Střešní krytiny Lindab ZDE.
Okapový systém Lindab Rainline ZDE.



Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE



autor: Lindab



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků