Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Renovace střech, nové střechy – vzorové realizace objektů

Na český trh přicházejí inteligentní domy plné technologií

17. 8. 2009

Na český trh přicházejí takzvané inteligentní domy. Na povrch se neliší od jiných staveb, uvnitř jsou ale přeplněné moderními technologiemi, které umožňují obyvatelům jednoduše ovládat chod domácnosti a zvyšují pohodlí jejích členů. Společnost Insight Home tento týden otevřela Centrum pro technologie inteligentního bydlení v Praze, které má sloužit pro prezentaci moderního bydlení pro střední a východní Evropu.


Ráno centrální řídící systém člověka automaticky vzbudí, zapne rádio, zjistí aktuální počasí a zapne kávovar, po odchodu posledního člena rodiny z domu spustí alarm a před návratem nastaví topení nebo klimatizaci. To vše ovládnutím jediného knoflíku v kuchyni nebo pomocí sms zprávy. Tak vypadá bydlení 21. století podle tvůrců inteligentních domů.

"Koncept pochází z USA. Nápad doputoval do západní Evropy a získal podporu Evropské unie, jeden prezentační dům se nachází přímo v Bruselu (www.livingtomorrow.be)," řekl ČTK ředitel firmy Insight Home Jan Průcha.

V České republice se dva ukázkové rodinné domy a jeden zahradní domek nachází v Praze 4. Areál se rozkládá na 4000 metrech čtverečních, náklady na investici činily 25 milionů korun. "Centrální řídící systém inHome umožňuje na míru přizpůsobit chod domu tak, aby člověk ušetřil čas při jeho údržbě, zabezpečil jej a využil volný čas podle svých potřeb," popsal Průcha.

Centrální ovládání inteligentního domuCentrální systém řídí vytápění, ventilaci, klimatizaci, stínění, ovládá ohřev teplé vody, zavlažování, zabezpečovací techniku, osvětlení, provoz spotřebičů, ale i distribuci audio a video signálů. "Z jednoho místa tak je přehled o všem, co se v domě děje," přiblížil výhody ředitel. Zdůraznil, že inteligentní dům šetří také energie, a tím životní prostředí.

Společnost Insight Home nabízí celý systém na klíč včetně následného servisu. Průcha ČTK řekl, že pořizovací cena se pohybuje od půl milionu do milionu korun. Horní hranici si určuje klient. "Záleží na tom, jakými spotřebiči bude dům vybaven, zda televizí za 20.000 nebo 200.000 korun, a jak složitý chce klient systém mít," doplnil Průcha.

Mít dům vybavený moderními technologiemi je podle architektů trend současné doby. Zda ale inteligentní domy budou v blízké budoucnosti běžné, lze prý těžko předpovědět. "Automatické otvírání dveří, různé alarmy, topení ovládané mobilním telefonem jsou stále častější, ale člověk si přeci jen potřebuje alespoň něco dělat sám. Myslím, že přijde prvotní nadšení a po něm vystřízlivění," řekl ČTK pražský architekt Vít Čermák. "Navíc je to v současnosti dost nákladná záležitost," dodal.





Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE






autor:ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků