Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Rekonstrukce podkroví

Zateplení štítové stěny v podkroví

26. 8. 2012

Jestliže není fasáda zvenčí zateplena, měli byste zateplit i štítovou stěnu

Když jsou šikminy pěkně zatepleny a rovněž okna odpovídají moderním požadavkům, zbývá v podkroví jako poslední tepelná slabina (masivní, jednoduchá) zděná štítová stěna z cihel nebo tvárnic. Platí to přinejmenším tehdy, když dům není zateplen zvenčí. Z těchto stěn čiší v zimě nepříjemný chlad. V našem případě je situace horší ještě o to, že štítové stěny nejsou omítnuty, a tudíž není zajištěna neprodyšnost. Na zděných stavebních částech totiž vnitřní omítka vytváří neprodyšnou vrstvu.




TIP
Práce s profily
Kovové profily lze na požadovaný rozměr nastříhat nůžkami na plech nebo nařezat pilkou na železo.

 



Montáž kovové konstrukce

Přišroubování UW profilů
Konstrukce lehké předstěny začíná přišroubováním
takzvaných UW kovových profilů k podlaze. Elastické izolační pásky mezi podlahou a UW profilem utěsní spáru a oddělí stěnu od podlahy. Předvrtaný UW profil potom vruty připevněte k podlahovým deskám.

 
Svislé profily
Před montáží svislých CW profilů připevněte na poslední krokve šikminy další UW profily. Vzdálenost UW profilů od stěny by se měla řídit podle potřebné síly izolace. Vzdálenosti svislých CW profilů se orientují podle formátů později pokládaných sádrokartonových desek.


přímý závěs
CW profily postavte do podlahových a stropních profilů a stavěcími třmeny anebo jako zde přímými závěsy upevněte...

Umístění izolace mezi profily
... na štítové zdivo. Následně nařežte izolaci a vmáčkněte ji mezi profily.

Vzuchotěsné přelepení konstrukce
Protože zdivo bez vnitřní omítky většinou nebývá neprodyšné, konstrukci vzduchotěsně přelepte parotěsnou fólií. Nakonec ke kovovým profilům přišroubujete sádrokartonové nebo sádrovláknité desky. Spáry zatmelte.

zdroj obrázků: Rigips.cz



Rychlé řešení: zateplený izolační plášť

Zatepleným izolačním pláštěm zabijete dvě mouchy jednou ranou: nedostatečnou tepelnou ochranu a chybějící omítku. Kromě toho plášť vylepšený minerální vlnou podstatně zlepší zvukovou izolaci této plné zdi.

Stavba izolačního pláště se podobá lehké příčce. Namísto zde použitých lehkých kovových profilů můžete použít také hranoly. Kvůli dobré zvukové izolaci je v obou případech třeba, aby izolační plášť byl připevněn pouze k podlaze, šikminám a stropu a neměl spojení s masivní stěnou. Profily se montují s lehkým odstupem od štítové stěny. Osovou vzdáleností 62,5 cm se vzdálenost svislých profilů orientuje podle běžných rozměrů sádrokartonových desek. Po zateplení se stěna vzduchotěsně přelepí parozábranou, aby se vzduchotěsně uzavřela a zabránilo se škodlivé vlhkosti způsobené difuzí vodní páry.


Tip

Zlepšení tepelné izolace
Kov má tu vlastnost, že velice dobře vede teplo. Jinými slovy špatně izoluje. Proto kovové profily izolačního pláště vytvářejí v izolované stěně malé tepelné mosty. Tomu lze snadno odpomoct. Nařežte asi 10 cm široké proužky izolace a vmáčkněte je do volného prostoru mezi zdivem a profily. V případě nutnosti i ve dvou vrstvách.





Zdroj článku: Přestavba podkroví



Přestavba podkroví


autor: Jan Vašut



Štítky: Obložení podkroví, Zateplení podkroví, Teplo podkroví
Rubriky článků