Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Okapy v zimě, jak se vyhnout poškození

4. 11. 2013

logo lindab
LINDAB 
Na Hůrce 1081/6
161 00 Praha 6 Ruzyně
tel: +420 233 107 200
mail: info@lindab.cz

Okapy v zimě

Lindab, rainline winterPoškozené střechy, zdeformované nebo úplně zničené okapy a římsy překvapí každou zimu řadu majitelů. Při tání sněhu bývají nejvíce zatěžovány a poškozeny okapy. Jak se bránit a jaké nejčastější problémy vás mohou v zimním období čekat, radí Marek Dítě, odborník z firmy Lindab.

Prevence poškození okapů.
Nejdůležitější je samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny a samozřejmě prevence! Už při projektování střechy by se však mělo myslet i na výběr a množství vhodných bezpečnostních prvků dle dané klimatické oblasti. Řešením je také umístění žlabů i svodů hluboko pod hranu střechy, kde zůstanou chráněny před sesuvem sněhu. Tato technologie montování se běžně využívá na horách, nelze ji však uplatnit ve všech případech.

Aby sníh na střeše nezničil okapy.
Jakákoli opatření, která by zabránila deformaci podokapních žlabů vlivem sjíždějícího sněhu je zapotřebí provést dřív než se sníh na střeše objeví, nejlépe již v průběhu realizace stavby, nebo alespoň v době, kdy se zima teprve blíží.

Pokud nechceme, aby sníh ze střechy sjížděl ať už kvůli bezpečnému pohybu osob nebo z důvodu poničení podokapních žlabů, je nutné střechu zabezpečit pomocí sněhový zábran.  Nejčastěji se používají sněhové zábrany trubkové, které se dle sněhové oblasti, sklonu střechy, a délky krovu rozmístí v jedné a více řadách po obvodu střechy. Více informací o trubkových sněhových zábranách zde:  http://www.lindab.com/cz/pro/pages/default.aspx#drilldown_guid:6fcb83a0-51c8-4128-88e3-24a483193808;level:all;sub:3

Pokud nám sjíždějící sníh nevadí a potřebujeme pouze zabránit poničení podokapních žlabů, lze použít systém zpevňujících úchytů žlabů STAG, které celý okap zpevní. Takové řešení nabízí bezúdržbový okapový systém Lindab Rainline.  
Více o prvku STAG a dalších komponentech zde: http://www.lindab.com/cz/pro/products/pages/stag.aspx

Jednou z dalších možností je na zimní období celý okapový systém demontovat, což bývá zvykem zvláště v horských oblastech. Pokud jste se rozhodli pro tento způsob řešení, je opět vhodné použít okapový systém Lindab Rainline, ten lze totiž díky technologii stavebnicového systému snadno demontovat a následně na jaře opakovaně sestavit.

Lindab, rainline winterLindab, rainline winterLed v okapech
Abychom zamezili nežádoucím následkům zmrzlé vody v okapech, je nutné, a to opět nejlépe již při montáži okapového systému dbát na to, aby přední hrana podokapního žlabu byla o něco níže než je hrana zadní. Pokud nám v takto provedeném okapu zamrzne voda, tak při následném tání poteče směrem od fasády a zabráníme tak škodám, které by vznikly promáčením stěn. Mezi další problémy které se mohou vyskytnout a které souvisí se zamrznutím vody v okapovém systému, je prasknutí svodové roury.  Svodová roura praskne vlivem rozpínajícího se ledu a to většinou místě kde spojená (tzv. falc). Pro i zde je vhodné osadit svodové roury falcem směrem od fasády, tak aby při následném tání sněhu, nedocházelo k zatékání na fasádu v místě porušeného svodu.

Další možností je pak rozmrazovací systém.

Lindab, rainline winterVíce o okapech Lindab Rainline :http://www.lindab.com/cz/pro/products/pages/rainline_top.aspx

Poraďte se s odborníkem: http://www.stresniasistent.cz/




Štítky: Střecha zima, Revize okapy, Okapy zima, Revize střech, Údržba střechy
Rubriky článků