Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

KM BETA radí jak připravit střechy na zimu, mrazy a sníh

18. 10. 2017

Logo KM Beta

                                    Dolní Valy 3739/4
                                     695 01 Hodonín


Příprava střechy na zimu - na co dát pozor před tuhými mrazy a sněhem?                   

Současný sychravý podzim nabízí jednu z posledních příležitostí pro důkladnou kontrolu střechy před tuhou zimou. Ta totiž kvalitu provedení střešního pláště značně prověří. Největší český výrobce betonové krytiny, vápenopískových a pálených zdicích prvků, společnost KM Beta a.s., přináší několik tipů, na co si dát před příchodem zimy u střechy pozor.

I když jste přesvědčení o tom, že provedení vaší střechy je na vysoké úrovni, vyplatí se ji v těchto dnech alespoň letmo zkontrolovat, zda v průběhu roku nedošlo k poškození krytiny nebo některých detailů. Právě tato jednoduchá údržba může značně prodloužit životnost střechy, zároveň je příznivá i z hlediska nákladů. Pokud totiž objevíte problém hned v jeho zárodku, nebudete muset sahat tak hluboko do kapsy jako v případě, kdy by bylo následné poškození větší.

Nezapomeňte na doplňky

Je zároveň dobré mít na paměti, že střecha není tvořená pouze taškami. Její nedílnou součástí jsou také doplňky v podobě hřebenáčů, větracích či prostupových tašek, nebo okapových systémů. V neposlední řadě je také třeba zkontrolovat jednotlivé zlomy střechy (úžlabí, nároží), které jsou k poškození nejnáchylnější, zároveň zde také často dochází k chybám při realizaci střešního pláště.

Pokud jde o možné poškození tašek, to bývá nejčastěji mechanické. Může se tak stát například v důsledku neopatrného pohybu na střeše, stoupat by se totiž mělo pouze na místa, kde je taška podepřená a leží na lati. V případě, že je zapotřebí výměna poškozených kusů, je dobré si zjistit, zda je k dispozici stejný typ tašek v dostatečném množství a ve shodné povrchové úpravě. Pokud se jedná pouze o výměnu několika tašek, které jsou na lehce dostupném místě, můžete si s celou záležitostí poradit sami, při složitějším přístupu a rozsáhlejších opravách je však dobré obrátit se na odborníky.


Ať sníh nepřekvapí...

S blížícími se zimou a mrazy se pojí také příprava na sněhovou pokrývku. Ta totiž může v zimě zapříčinit poškození střechy, a to v případech sklouzávání většího objemu sněhu ze střešního pláště. Aby nedošlo k vytržení některých prvků ze střechy či jinému poškození, opatřuje se plášť speciálními doplňky, které zmíněná rizika minimalizují. Ve všech případech je však třeba pamatovat na jejich správné umístění na střeše, aby mohly maximálně plnit svoji funkci. Společnost KM BETA nabízí v tomto ohledu tři základní ochranné prvky, a to protisněhové tašky, protisněhové zábrany a sněholamy.

Čím bránit střechu před sněhem?

Nejčastěji používanou obranou proti náhlému skluzu sněhu ze střechy je protisněhová taška, jejíž součástí je betonový zachytávací prstenec. Důvodem velké obliby je především možnost barevného sladění se zbytkem střechy, taška tak z vizuálního hlediska nepředstavuje rušivý prvek. Protisněhovou zábranou bývá nejčastěji pozinkovaný plech, který se montuje přímo na střešní krytinu, jeho největší výhoda přitom spočívá v tom, že ho lze na tašku připevnit dodatečně, aniž by bylo nutné konkrétní krytinu vyměňovat. Poslední variantu ochrany před sněhem představuje sněholam, který se skládá z nosných tašek opatřených závěsným hákem, mříží sněholamu a ze spojovacích svorek. Jeho nejčastější využití je v případě velkého sněhového zatížení, v blízkosti chodníků a silnic či nad vstupy do domu. Jeho použití je vhodné také v případě ochrany střešních oken.


Při kontrole střechy před zimou se také vyplatí věnovat pozornost důkladnému uchycení tašek. Především okrajové tašky by měly být přichyceny k laťování pozinkovanými vruty. Kromě nich a hřebenáčů by měly být přikotveny všechny tašky na zlomových a okrajových hranách střechy a tašky pultové, úžlabní a lomené, nášlapné, kolektorové, anténní či odvětrávací atd.

Zdroj: KM Beta

www.kmbeta.cz

Výrobky KM Beta najdete v našem katalogu betonových tašek ZDE

Štítky: Střecha zima, Ochrana střechy, Prvky proti sjíždění sněhu ze střechy, Střecha doplňky, Práce na střeše
Rubriky článků