Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Casa Hollywood – spojení historické a moderní architektury

15. 12. 2016

Jméno „Casa Hollywood" bývalo v Turíně dlouhá léta pro místní milovníky kultury pojmem. Malé divadlo z 19. století s velkým jménem "Hollywood" po skončení své divadelní éry fungovalo dále jako kino. Začátkem nového tisíciletí spadla opona naposledy.
Casa Hollywood, Turín, zdroj: RHEINZINK
logo Rheinzink
RHEINZINK ČR s.r.o.
Na Valech 22
29001 Poděbrady
tel.: 325 615 465
e-mail: info@rheinzink.cz
 
Casa Hollywood, Turín, zdroj: RHEINZINK
Po uzavření kina se podařilo realizovat ambiciózní vizi. Objekt Casa Hollywood byl zrekonstruován a přestavěn při zachování jeho historického rázu. Místo jeviště, hlediště a zkušebny dnes využívají obchody a byty. Pozornost přitahuje od roku 2014 novostavba navazující na původní objekt. Budova s ​​výraznými, nepravidelnými tvary oken oživila historické centrum města. Motto autora projektu znělo: neobvyklou architekturou s využitím technických inovací vytvořit kulturně-architektonickou přidanou hodnotu místa.

Severní fasáda představuje pavučinu, obklopující budovu. Architekti vytvořili komplex otevřených a uzavřených prostor, poskládaných z nepravidelných ploch různých tvarů a velikostí. Od začátku byli rozhodnuti použít pro náročnou a individuální fasádu titanzinek. Potřebné informace o možnostech ztvárnění fasády z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí, životnosti, nízkých nároků na údržbu a estetiky poskytla architektům společnost RHEINZINK. Na speciálně vyrobeném cca 4 m širokém vzoru Casa Hollywood, Turín, zdroj: RHEINZINKfasády se testovalo provedení nepravidelných tvarů a oken. Správná volba se tím potvrdila.

Zatímco severní fasáda je z velké části ponechána uzavřená, jižní fasáda má velmi odlišný ráz: je definována velkoplošným dvojitým zasklením. Díky efektivně izolované severní fasádě, řízenému větracímu systému s rekuperací tepla, solárnímu zařízení pro přípravu teplé vody a využití dešťové vody pro zelené terasy domu je spotřeba energie menší než 30 kWh/m2 za rok. Díky renovaci a přeměně bývalého kina, propracované fasádě z materiálu RHEINZINK a inovativní koncepci budovy se "Casa Hollywood" originálně přizpůsobil požadavkům současnosti.

INFORMACE O OBJEKTU

Casa Hollywood, Turín, zdroj: RHEINZINKProjekt: Bytový dům Casa Hollywood
Dokončení: 2014
Investor: DE-GA S.p.A., Turín, Itálie
Architekt: Arch. Luciano Pia, Arch. Silvio Ferrero, Arch. Giovanna Furbatto, Turín, Itálie
Klempířské práce s titanzinkem RHEINZINK: Gigante Giovanni, Turín, Itálie
Fasáda: 1200 m2, 9 t, velkoformátové šablony (nepravidelné formáty)
Materiál: RHEINZINK- prePATINA blaugrau

Text a foto: RHEINZINK


Štítky: Klempířské prvky, Plech na střechu, Klempířské práce, Lehká krytina, Moderní střešní krytina, Titanzinek
Rubriky článků