Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Betonové doplňky prodlouží životnost střešní krytiny

14. 9. 2015

Střecha je součástí estetického ztvárnění stavby a svým tvarem i barvou dotváří celkový pohled na hotový objekt. Její hlavní funkcí je ale ochrana stavby proti povětrnostním vlivům. Proto je velmi důležité, aby byl střešní plášť proveden správně ve všech detailech. Střešní tašky KM BETA se vyrábějí z přírodních materiálů, vyznačují se velkou odolností vůči nepříznivým venkovním podmínkám a jsou použitelné i pro šikmé střechy s opravdu nízkým sklonem (již od 12°).

Dolní Valy 3739/4
695 01 Hodonín

Spolehlivá i při nízkém sklonu a nepříznivých klimatických podmínkách

Při volbě střešní krytiny je třeba uvážit konkrétní specifika střechy, například její sklon. Některé krytiny se totiž pro příliš malý skon nehodí a hrozí zatékání. Krytina KM BETA je vhodná pro sklon střechy již od 12 až do 90°. I při nízkém sklonu spolehlivě ochrání Váš domov před nepřízní počasí.

To platí také pro různé klimatické poměry, například prudké vanutí, nadměrné množství srážek nebo oblast s náročnějšími sněhovými podmínkami, které jsou dalším faktorem při výběru střešní krytiny. I když se mnohé krytiny do horských podmínek nehodí, střecha KM BETA je tu jako doma. Bez problémů totiž odolá i vysokému zatížení sněhem nebo větrem. Důvodem je jednak mimořádná pevnost a jednak vysoká únosnost, která zdaleka přesahuje normou požadovaných 2 000 N. Norma předepisuje (pro typ tašek odpovídající krytině KM BETA) únosnost 2000 N po 28 dnech. KM Beta dosahuje po 28 dnech hodnot 2500 N a více. Pevnosti časem ještě rostou. Tyto vlastnosti a navíc vysoká mrazuvzdornost a nízká nasákavost prodlužují životnost krytiny, která se odhaduje na 100 let, proto na ní může výrobce poskytnout záruku až 30 let.

Základní tašky

Každý dům je jiný a specifické jsou také estetické požadavky každého investora. Proto je nabídka společnosti KM BETA velmi pestrá. KM BETA nabízí dva základní typy krytin KMB BETA (obr. 1) a KMB HODONKA (obr. 2). KMB Beta a KMB Hodonka jsou profilované tašky se zvýšenou vodní drážkou. Dvojitá podélná drážka zabraňuje zafukování v příčném směru. Patní žebrování z rubové strany krytiny brání zafukování v podélném směru. 

Plynulé posouvání překrývané části umožňuje použít krytinu i při rekonstrukcích střech bez posouvání a výměny latění. Tašky umožňují rychlou a jednoduchou pokládku. Střešní tašky KM BETA jsou vyráběny z prvotřídních surovin, zejména velmi jemného křemičitého písku, který vytváří hladký bezvrásčitý povrch, jenž eliminuje zanášení a růst mechů.

Betonové tašky KM Beta, foto zdroj: KM Beta

Střecha na dlouhá léta

Spolehlivost a zároveň životnost střechy lze prodloužit pravidelnou údržbou. Kontroly jsou důležité, protože při nich můžeme včas objevit případná poškození. A čím dříve je zjistíme, tím menší náklady potřebujeme k jejich odstranění. Neměli bychom přitom zapomínat, že střechu tvoří nejen základní tašky, ale i doplňky, jako například hřebenáče s větracími pásy, větrací a prostupové tašky, okapový systém, okrajové tašky, zábrany sesuvu sněhu, klempířské konstrukce a podobně. Dále je potřeba zkontrolovat jednotlivé zlomy střechy (úžlabí, nároží), kde dochází nejčastěji k poškození, případně chybám při realizaci střešního pláště, a také veškeré prostupy.

Staletá výdrž i pro doplňky

Snadnější údržbu vyžadují a celkově odolnější řešení představují celobetonové doplňkové tašky KM BETA, které postupně vytlačují obvyklé plastové. Jejich životnost je totiž několikanásobně delší a odpovídá životnosti základní krytiny (až 100 let). Navíc na ně platí třicetiletá záruka, stejně jako na základní tašky, a jsou s nimi také barevně zcela jednotné.

V sortimentu KM Beta najdeme betonovou odvětrací tašku (obr. 3) – originální celobetonový prvek pro odvětrání kanalizačních stoupaček, kuchyní, koupelen a WC, případně nezateplených částí střech.

Betonová odvětrávací taška, parametry; foto zdroj: KM Beta

Poznámka:

- Doporučujeme odvětrací tašku kotvit dvěma vruty z důvodu ochrany při posunu sněhu na střeše.
- V zimním období může za určitých teplotních podmínek dojít ke kondenzaci a namrzání odparu na krytu a povrchu odvětrací tašky.
- K zamezení sklouznutí zamrzlého kondenzátu doporučujeme dodatečné ochranné opatření, jako např. montáž protisněhových zábran pod tašku odvětrací.

Betonová taška anténní (obr. 4) v sobě spojuje dvě části - základní celobetonovou tašku a krycí kloubovou část z hliníku s barevnou povrchovou úpravou. Taška slouží k řešení prostupu trubky skrz střešní plášť (anténa, satelit, bezdrátový internet apod.).

Betonová taška anténní, parametry; foto zdroj: KM Beta

Celobetonová taška kabelových prostupů (obr. 5) slouží jako bezpečný a spolehlivý prvek k propojení elektrických a datových kabelů přes střešní plášť. 

Taška kabelových prostupů. parametry; foto zdroj: KM Beta

Taška odkouření turbokotle (obr. 6) je prostupový prvek střešního systému KMB Beta pro vertikální odtah plynových nástěnných kotlů. 

Taška odkouření turbokotle, parametry; foto zdroj: KM Beta

Poznámka:

Doporučujeme tašku odkouření turbokotle kotvit dvěma vruty z důvodu ochrany při posunu sněhu na střeše.

Bohatý sortiment okrasných prvků

Okrasné střešní prvky jsou oblíbené zejména v individuální venkovské výstavbě. Zvýrazní a zkrášlí střechu s krytinou KM Beta. Dle vkusu si lze vybrat buď hřebenové okrasné prvky (obr. 7), nebo ozdobné koncové hřebenáče (motivy vítr a lev), případně i tvarované hřebenové ucpávky (motivy hrozen a slunce – obr. 8).

Hřebenové prvky jsou v nabídce v celkem pěti atraktivních barevných provedeních - cihlová, višňová, hnědá, černá, šedá. Ozdobné hřebenové ucpávky a koncové hřebenáče nabízí společnost KM Beta v cihlové, višňové, hnědé a černé, případně v šedé barvě, na přání i v dalších, méně obvyklých odstínech. Všechny tyto prvky ladí s krytinou KM BETA vyráběnou v celkem sedmi atraktivních barvách (cihlová, višňová, hnědá, černá u krytiny KMB HODONKA, u krytiny KMB BETA navíc šedá, zelená a případně i modrá). Podle vkusu si lze vybírat buď lesklý vzhled (Briliant) nebo matný (Elegant) vzhled střechy. Specialitou je dvoubarevná varianta Efekt, kombinující višňovou a černou, ekonomickou volbou je Standard, probarvený beton bez povrchové úpravy. 

Hřebenové okrasné prvky a tvarované hřebenové ucpávky, foto zdroj: KM Beta

Veškerý materiál společnosti KM BETA je možné zakoupit z pohodlí domova prostřednictvím e-shopu. Každému zájemci KM BETA zdarma spočítá potřebné množství materiálu, poradí s nejvhodnější volbou sortimentu a pomůže také při nákupu. Nákupem na www.shop.kmbeta.cz ušetříte až 40%.

Podrobnosti o jednotlivých prvcích ze střešního systému KM BETA najdete na www.kmbeta.cz.

Autor a zdroj článku: KM BETA

 

 

 

 

 

 

 



Štítky: Betonová taška
Rubriky článků