Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Čtvercová střešní krytina Satjam Rombo - seriál střešní šablony

19. 9. 2014


Klasická čtvercová střešní krytina je zpět! Nyní v moderním provedení

Klasická azbesto-cementová střešní krytina ve čtvercovém provedení bývala svého času jednou z nejvyužívanějších krytin na tuzemských střechách. Jednotlivé čtverce střešní krytiny se kladly na koso a střechy vypadaly elegantně a vkusně. Moderní požadavky na střešní krytiny už ale azbesto-cementové krytiny nedokázaly splnit. Proto musely své místo na trhu vyklidit. Nyní se ovšem vzhled čtvercových střešních krytin vrací na trh v moderním provedení splňující veškerá kritéria kvality.


Satjam, střešní krytina RomboObr.: Střešní krytina Rombo, zdroj: Satjam

Kvalita materiálu zaostávala

Přestože bývaly azbesto-cementové střešní krytiny ve čtvercovém provedení často užívaným druhem krytin na trhu, rozhodně měly své nedostatky. A ty bohužel převyšovaly její přednosti. Zásadní nedostatek tvořila zejména zdravotní nezávadnost použitého materiálu. Azbesto-cementové krytiny (eternit) měly vysoký podíl azbestu, který je zdravotně a ekologicky závadný. Moderní vlákno-cementové tašky již azbest neobsahují, ale zdaleka ne všechny výrobky tohoto inovovaného druhu splňují požadavky na pevnost a životnost.

Řešením byl zcela nový materiál

Satjam, střešní krytina RomboAby se střešní krytina tvořená ze čtverců na koso mohla vrátit opět mezi nejvyužívanější, bylo nejprve zapotřebí vybrat ten správný materiál. Nový materiál musel navazovat na přednosti této krytiny a zároveň eliminovat veškeré její nedostatky, kterých nebylo málo. Jednou z firem, která se tuto klasickou střešní krytinu rozhodla vrátit zpět na náš trh v dosti inovované formě je společnost Satjam. Krytina byla pojmenována – SATJAM Rombo Premium. A jako materiál pro výrobu byl zvolen vysoce jakostní ocelový plech s moderní povrchovou úpravou.

Zejména využití tohoto moderního materiálu znamená v oblasti čtvercových střešních krytin značný průlom. Střešní krytina z tohoto materiálu totiž splňuje dokonale náročné požadavky na moderní střešní krytiny. Právě vysoce jakostní ocelový pozinkovaný plech je materiálem se skvělými parametry. Nejvíce vyniká pevností a odolností. Jako povrchovou úpravu této krytiny se společnost Satjam rozhodla využít metodu poplastování na bázi matného polyuretanu označovanou jako Purmat® v tloušťce 50μm. Tato povrchová úprava dokáže dlouhodobě odolávat působení atmosférických vlivů, korozi i mechanickému poškození. Pro méně náročné realizace a jako levnější varianta je nabízena povrchová úprava na bázi matného hrubozrnného polyesteru v tloušťce 35μm.

Kotvení krytiny se také změnilo

Další podstatnou slabinou azbesto-cementových krytin byl způsob jejich kotvení. Jednotlivé čtverce se překládaly a kotvily pouze v jednom nebo třech bodech do podkladového bednění pomocí hřebíků, nebo jednoduchých příponek. I v této oblasti Satjam připravil inovace, které nedostatky kotvení odstraňují. Pro kotvení byl vyvinut zcela nový systém čtyř zámků na každé šabloně. Konkrétně se jedná o 2 vnější zámky na horní straně a 2 vnitřní zámky na straně spodní. Ty zajistí maximální soudržnost jednotlivých čtverců.

Na ukotvení se využívané i nově vyvinuté příponky. Ve vnějších zámcích můžete najít pro tyto příponky prolisy. Příponky se jednoduše zasadí do prolisů a k podkladu se připevní vruty. Výsledkem je pevně ukotvená krytina, která na sebe dokonale navazuje, je celistvá a pevná. Ani při začátku pokládky nemusíte nic řezat nebo lámat. Pro začátek pokládky jsou připraveny startovací šablony ve tvaru trojúhelníku se zámkem pro zasunutí pod okapnici.

Satjam, střešní krytina Rombo

Satjam, střešní krytina Rombo
5 možných barev ve třech rozměrech s kompletním příslušenstvím

Každé střeše vyhovuje jiná velikost střešních tašek i barva. I na to bylo při vývoji krytiny Rombo myšleno. Vybírat můžete čtverce o velikosti 555x555mm, 345x345mm nebo 245x245mm. Různé střechy si zaslouží i různé velikosti tašek. Vybírat můžete z barev višňová, hnědá, černá, cihlová nebo grafitová šeď. Každá střecha je jiná a zaslouží si odlišnou velikost a barvu krytiny. Krytina Rombo může být využívána na střechách s bedněním od sklonu 22 °.  

V příslušenství pro tento moderní druh střešní krytiny můžete najít nejen startovací šablony a příponky, ale také startovací okapové lišty, hřebenáče, závětrné lišty, úžlabí, odvětrávací tašky nebo správkovou barvu.

Více informací o této nové střešní krytině naleznete na http://www.satjam.cz/satjam-rombo-premium-181.html



Štítky: Lehké konstrukce, Střešní šablony
Rubriky článků