Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Skandinávský design vládne i střechám a fasádám

21. 4. 2014

Ruukki, logo
                                                         Pekařská 695/10a
                                                            155 00  Praha
                                                    email: ruukki@ruukki.com
                                         web: www.ruukki.cz,  www.ruukkistrechy.cz

Severské architektuře dominuje hlavně funkční a čistý design, který kombinuje přírodní a snadno recyklovatelné materiály, jakými jsou dřevo, ocel a sklo.

Ve Skandinávii se více než 90 % domů staví ze dřeva. Může za to místní tradice ve stavitelství a samozřejmě bohaté lesy. V Česku se pomalu tradice stavění ze dřeva vrací a dnes má již přibližně 14 % všech novostaveb dřevěnou konstrukci. Pro lehké konstrukce je ideální i lehká střešní krytina. Špička v kvalitě a designu lehkých krytin pochází právě ze severu, konkrétně z Finska.

Design, funkčnost, životnost a bezpečnost

Střešní systémy s doplňky Ruukki jsou nenáročné na údržbu a testované drsnými severskými podmínkami, které kladou na kvalitu a funkčnost střechy velké nároky. Střecha bývá vystavena nízkým teplotám, sněhu, vydatným dešťům a také organickému spadu z lesů a stromů. Pro severské domy je proto také typické velké množství bezpečnostních prvků.

Designu vládne falcovaná krytina Ruukki Classic v černé úpravě Pural Matt, která se hodí na moderní stylové domy stejně jako na horskou nebo lesní chatu. Spíše do městské zástavby zapadnou krytiny se strukturou tašek jako je Ruukki Finnera nebo Monterrey.

Ruukki, Typická finská dřevostavba s plechovou krytinou Ruukki ClassicRuukki, Typická finská dřevostavba s plechovou krytinou Ruukki Classic
Obr.:
Typická finská dřevostavba s plechovou krytinou Ruukki Classic. Profil krytiny Classic je podobný klasickým falcovaným krytinám, zdroj: Ruukki

Ruukki, Skandinávské domy mají barevně sladěné okapy a dalších prvky se střechou.Ruukki, Skandinávské domy mají barevně sladěné okapy a dalších prvky se střechou.
Obr.:
Skandinávské domy mají barevně sladěné okapy a dalších prvky se střechou. Standardem bývá velké množství bezpečnostních prvků a doplňků, zdroj: Ruukki

Ruukki, Sněhové zábrany, žebříky a střešní lávky jsou součástí každé skandinávské střechy
Obr.:
Sněhové zábrany, žebříky a střešní lávky jsou součástí každé skandinávské střechy, zdroj: Ruukki
Ruukki, Skandinávský rodinný dům

Ruukki, Skandinávský rodinný důmStřechy Ruukki s povrchovou úpravou Pural Matt mají až 50letou technickou záruku a 20letou estetickou záruku.
Ruukki, Finská inspirace v ČecháchObr.: Finská inspirace v Čechách, zdroj: Ruukki

Opláštění a fasády

Ruukki, Oxidační vysoce odolné ocelové desky na fasádě National Memorial Muzeum v PolskuRuukki, Ocelové opláštění finského Muzea Maritime Centre VellamoObr. 1.: Oxidační vysoce odolné ocelové desky na fasádě National Memorial Muzeum v Polsku, zdroj: Ruukki

Obr.2.: Ocelové opláštění finského Muzea Maritime Centre Vellamo, zdroj: Ruukki

Skandinávské domy často využívají ocelové opláštění i na povětřím namáhaných severních stěnách. Stejné řešení ostatně často najdeme i u českých horských staveb. Plechové opláštění provětrávané fasády často volí architekti pro své individuální projekty. Ocel takřka bez výjimky využívají velké stavby typu kancelářských budov, muzeí, univerzit a knihoven.   

Ruukki má zkušenosti i v této oblasti a vyrábí a dodává speciální ocele s rozmanitými povrchovými úpravami, které najdou využití na fasádách staveb. V nabídce Ruukki najdete například oxidační fasádní desky, které mění svou barvu a odstín podle ročních období nebo speciální energeticky úsporné nebo solární systémy.

O RUUKKI

Ruukki je finská společnost, specialista na ocelové komponenty a systémy pro stavebnictví a strojírenský průmysl. Společnost Ruukki vznikla v roce 1960, v současnosti je přítomná ve 30 zemích světa, zaměstnává kolem 11 800 zaměstnanců a její čistý roční obrat činí přibližně 2,8 miliardy EUR. Řetězec služeb a výrobků sahá od vlastních rudných dolů, hutí a oceláren, přes vývoj, výrobu a prodej produktů Ruukki až po inženýrské a dodavatelské služby. S výrobky Ruukki se tak můžete setkat nejen v konstrukcích mostů, hal, administrativních budovách a rodinných domech, ale třeba také v těžebních strojích, rypadlech, nakladačích, rafinériích nebo třeba v plášti ledoborců.

Společnost Ruukki zastává ideu trvale udržitelného rozvoje, které odpovídá její firemní politika, inovace produktů a jejich samotné výroby. Více na www.ruukkistrechy.cz nebo www.ruukki.cz



Štítky: Střecha doplňky, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků