Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

SERIÁL JAK NAJÍT VADY PLOCHÉ STŘECHY - 7. Zátopová zkouška nebo elektroimpulzní?

8. 10. 2019

Ať už máte dům postavený před dvaceti lety nebo vloni, neměli byste zapomínat na kontrolu ploché střechy. Tato část domu je nejvíce vystavena povětrnostním vlivům. Prudké sluneční záření, nárazové deště, bouřky, vichřice nebo přívaly sněhu znamenají pro vaši střechu velkou zátěž. Odborná kontrola střechy je velmi důležitá.


Při zatékání střechy musíte situaci řešit okamžitě. Rychle, ale promyšleně. K hledání míst, kudy zatéká, lze využít mnoho možností, od vizuální kontroly až po využití exaktních věd a přístrojů. Velmi často je v praxi využívaná zátopová zkouška, ale existují i jiné metody. Jaká zkouška je nejvíce efektivní? To se dozvíte v devátém díle.

Chcete-li využít spolehlivou zkoušku, která používá nejmodernější techniku a postupy, pak si pozvěte odborníky na elektroimpulzní zkoušku. V porovnání elektroimpulzní a zátopové zkoušky se dozvíte, proč vám ji doporučujeme.


Elektroimpulzní zkouška v poslední době nahrazuje zkoušku zátopovou
Elektroimpulzní zkouška v poslední době nahrazuje zkoušku zátopovou

Porovnání zátopové a elektroimpulzní zkoušky


1. přesnost
EIZ: Elektroimpulzní zkouška využívá moderní přístroje a měřící techniku s přesností na milimetry. Zkouška je běžně používaná v Německu a dalších evropských zemích.

ZZ: V praxi je v ČR hojně využívaná, i když se používá pouze pro ověření těsnosti povrchové hydroizolace. Nelze pomocí ní určit přesně místo, kudy zatéká.


2. délka zkoušky
EIZ: Kontrola střechy elektroimpulzní zkouškou může být provedena během několika hodin. Závisí na velikosti zkoumané střechy, povětrnostních podmínkách a účelu, pro který je střecha dále využívaná.

ZZ: Zátopová zkouška probíhá ve standardním režimu 2 až 3 dny. Pokud se po prvním provedení nezjistí místa, která mají za následek zatékání, pak se zkouška opakuje znovu. Během té doby je budova vyřazena z provozu.


3. efektivita
EIZ: Zkouška je velmi přesná, dokáže odhalit konkrétní místa netěsností. Není nutné odstraňovat vrchní zatěžovací vrstvu (např. při souvislém zazelenění). Efektivitu prokazuje v poměru cena/výkon/čas.

ZZ: V případě zjišťování netěsností zátopovou zkouškou působí na střechu tlak a velké množství vody. Při provedení pozitivní zkoušky může dojít k destrukci střechy s kolosálními následky.


Zátopová zkouška s UV barvivem (zelené)
Zátopová zkouška s UV barvivem (zelené)


4. ekologická zátěž

EIZ: Elektroimpulzní zkouška nepřetěžuje životní prostředí. Je spotřebováno pouze minimální množství vody, které je potřeba k zavodnění pro dosažení potřebného stupně vlhkosti.

ZZ: Zátopová zkouška je neekologická, protože spotřebovává obrovské množství vody a vykazuje také značnou spotřebu energie.


5. provedení

EIZ: U velkých ploch okolo 5000 m2 probíhá elektroimpulzní zkouška formou sektorování s napojením okružného vedení. Vymezené sektory se kontrolují samostatně.

ZZ: Zátopovou zkouškou je většinou zaplavena celá plocha střechy najednou, a navíc je nutno přihlížet ke statice celé budovy.


Přesvědčili jsme vás o výhodách elektroimpulzní zkoušky? Ještě pár výhod navíc:


  • know-how
  • postupy ověřené praxí v mnoha evropských zemích
  • využití špičkové techniky
  • dokumentace a doporučení k opravě defekt
  • certifikát kvality
  • úspory díky přesným zjištěním netěsností



Získejte výhody při spolupráci s odborníky na zatékání

Díky zkušenostem z oboru a vedení našeho portálu Krytiny-střechy.cz více než 10 let vám najdeme odborníka na střechy. Jako jediný specializovaný portál v ČR máme dokonalý přehled v oblasti střech.

Doporučíme vám prověřeného odborníka na lokalizaci netěsností střech. Stačí, když vyplníte základní údaje do formuláře a my vám poradíme. Nezávazně a zdarma. Je na vás, zda službu využijete a v jakém rozsahu.



Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Hydroizolace, Ochrana střechy, Izolace střechy, Plochá střecha, Střecha chyby, Revize střech, Údržba střechy
Rubriky článků