Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Oprava střechy

Pokládka nového šindele na původní šindel

25. 6. 2012

Pokud máte na střeše původní asfaltové šindele, které Vám vzhledově a funkčně nevyhovují, je možné položit na původní krytinu nový šindel. Montážní postup najdete v tomto článku.

Metoda renovace střechy - šindel na šinel

Pro optimální provedení nového šindele na původní doporučujeme před pokládkou ověřit následující parametry střechy (montáž provádíme v souladu s platnými ČSN a předpisy výrobce):

- zkontrolujte dřevěný záklop, zda není napaden dřevokazným hmyzem nebo není uhnilý (kontrolu proveďte z prostoru půdy, pokud je to možné)

- mezi dřevěným záklopem (bednění nebo OSB desky) a tepelnou izolací je nutné mít odvětrávanou mezeru (výška odvětrávané mezery dle délky od hřebene k okapu, 4-6 cm)

- zkontrolujte, zda u okapu a u hřebene jsou provedeny větrací otvory, nebo je-li možné takto střechu upravit

- chybějící šindele nahraďte novými, zvednuté šindele připevněte ke střeše, zkontrolujte celkovou rovinnost střechy

- zkontrolujte funkčnost a kvalitu provedených klempířských prvků (závětrná lišta, okapnice, lemování), klempířské prvky není nutné vždy na střeše provádět (dle předpisů výrobce)

- nezapomeňte, že je vhodné použít delší hřebíky, aby nový šindel byl kvalitně připevněn přes původní šindele.

.

Nové pokrytí střechy šindeli přímo na staré šindele

 

Pokládka šindelů metodou NESTING dle společnosti IKO

Začněte startovací řadou, kdy se odříznou tabule a případně ještě kousek tak, aby zbytek byl stejně vysoký jako expozice starých šindelů. Samolepicí body jsou podél okapové hrany. U této startovací řady odřízněte polovinu tabule, takže vertikální spoje nejsou ve stejné úrovni s následující první řadou, což by způsobilo zatékání.


Při pokládání první řady budete muset odříznout tolik materiálu, aby se šindel vešel mezi spodní hranu starého šindele ve třetí řadě a spodní částí nové vrstvy.


Techniku lze bez problémů použít u překrytí pravoúhlých tvarů pravoúhlými (např. třítabulový či čtyřtabulový šindel čtyřtabulovým). Od druhé řady již používáme celé šindele, a pokračujeme stejně, jako když pokládáme novou střechu, vždy na doraz vrchní stranu nového šindele oproti spodní viditelné části starého šindele. Odřezáváme v každé řadě polovinu tabule prvního šindele abychom neměli konce obou řad ve stejné úrovni.

Metoda nesting












Pokládka hřebene a úžlabí

Jednotlivé části hřebene se získají jednoduše ze základních šindelových listů. V tomto případě odstraňte před instalací staré šindele. Nové otevřené úžlabí se tvoří položením modifikovaného pásu se skelnou výztuží nebo Armour Valley® s minerálním posypem přes staré úžlabí (a částečně i přes staré šindele), a dále se postupuje stejně jako u nového úžlabí. Při použití techniky proplétaného úžlabí je třeba zabezpečit, abychom pracovali ve stejné rovině s okolními šindeli.

Oplechování

Je třeba věnovat pozornost při použití stávajícího oplechování (olovo, zinek, měď,...). U kovových oplechování (používají se plechové tabulky zahnuté o 90°) na kolmé stěny (týká se i komínů) je nutno pokračovat v zarovnávání horní hrany nových šindelů oproti spodní hraně starých šindelů. Uřízněte nový šindel cca 6 mm od stávajících oplechování a podlepte tmelem posledních 7.5 cm těchto šindelů (nad oplechování). Mezeru 6 mm mezi šindelem a ohybem oplechování vyplňte plastickým cementem a zahřejte hořáčkem nebo horkovzdušnou pistolí.

Jsou-li větrací komínky v pořádku, mohou být používány i nadále.

Metoda nesting


Jak postupovat:


Odstraňte staré šindele kolem ventilační trubky tak, abyste ji mohli odstranit ze střechy.
Překryjte vzniklou mezeru novými šindeli, vyřízněte nový ventilační otvor a nainstalujte ventilační trubku zpět.
Položte nové šindele až k trubce a překryjte montážní desku šindeli.

 

www.iko.cz

 

.IKO

.

.

.

.

 

autor: krytiny-strechy.cz/IKO



Štítky: Pokládka střecha, Asfaltový šindel
Rubriky článků