Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Zateplování střechy

Ochrana podkroví proti horku, 3.díl dřevovláknité izolace v praxi

2. 10. 2015

Praxe ukazuje:

Že toto teplotní chování má přímé důsledky na pohodu v místnostech, to ukazují mimořádně výrazně výzkumné práce profesora Hausera, jednoho z otců německého nařízení o úsporách energií. Na jednom rodinném domku, který byl zkoušen jako ilustrační případ, se při záměně minerální vlny za lehkou dřevovláknitou izolaci dosáhlo téměř polovičního počtu hodin považovaných za přehřátí. Zjednodušeně řečeno – potíme se tam zřetelně méně. Při použití izolačních dřevovláknitých desek s objemovou hmotností 150 kg/m3 se dá počet hodin s nadměrnou teplotou snížit oproti izolaci z minerální vlny dokonce na 1/3 až 1/4. Tato „setrvačnost klimatu“ daná použitím dřevovláknitých izolací se vyplatí jak v létě, tak v zimě a citelným způsobem zvýší „pohodu pod střechou“.

Výsledek hovoří sám za sebe: čím vyšší je schopnost tepelné akumulace izolačního materiálu, tím nižší jsou tak zvané „hodiny nadměrné teploty“, tedy doba, po kterou se z důvodu vysoké teploty necítíme dobře. Dřevovláknité izolace zde účinkují dokonale.

Ochrana proti horku při opravách budov

To, co u novostaveb – doufejme – již patří k aktuálnímu stavu techniky, to se u starších staveb dá najít jen zřídka: funkční ochrana proti horku. A právě pro tuto oblast nabízí ideální systém pro rekonstrukce.

Sanace střechy z vnější strany

Ideální varianta pro rekonstrukci, jestliže střešní podlaží je již hotové a obytné prostory ležící uvnitř domu nemají být nijak negativně ovlivněny. Po odstranění staré střešní krytiny se mezi krokve vloží dřevovláknitá izolace. K maximalizaci izolačního účinku se následně ještě na krokve pokládají tvrdé dřevovláknité desky. Tyto desky jsou hydrofobizované (nepřijímající vodu), takže jedním pracovním postupem je možné dosáhnout trojnásobné funkčnosti: fungují jako pojistná hydroizolace, jako ochrana proti větru a jako tepelná izolace.

Příklad výpočtu s použitím dřevovláknité izolace STEICOflex a 60mm STEICOspecial dosáhneme:

  • U=0,20 W/m2*K
  • fázový posun: 14,1 hodin

Sanace střechy z vnitřní strany

Při této variantě rekonstrukce se neprovádí výměna střešní krytiny a není potřebné ani lešení. Po odstranění starých vnitřních obkladů (pokud tam byly) se mezi krokve vloží dřevovláknitá izolace. K maximalizaci izolačního účinku se ještě může pod krokve vložit mezi latě nebo CD profily další vrstva z dřevovláknité izolace. Tato vrstva se dá využít pro instalace např. pro vedení elektrických kabelů pro stropní svítidla.

Příklad výpočtu s použitím celkem 160mm STEICO flex dosáhneme:

  • U=0,24 W/m2*K
  • fázový posun: 9,8 hodin

Sanace stěny

Zateplení fasády dřevovláknitou deskou a omítkou má mnoho předností včetně ochrany před letním horkem. Největší předností proti obvyklému zateplení z polystyrenu je vyšší akumulace tepla v dřevovláknité izolaci, která působí aktivně proti růstu řas a plísní na fasádě. Fasáda se v noci ochlazuje pomaleji, takže vzdušná vlhkost na fasádě nekondenzuje. Je tak zabráněno růstu plísní a řas. Pod provětrávané dřevěné nebo kabřincové fasády lze použít tvrdé dřevovláknité desky v kombinaci s jinou dřevovláknitou izolací. Pod provětrávané dřevěné nebo kabřincové fasády lze použít tvrdé dřevovláknité desky.

Příklad výpočtu s použitím 100mm STEICOflex a 60 mm STEICOprotect dosáhneme:

  • U=0,24 W/m2*K
  • fázový posun: 22,0 hodin

 

Zdroj textu a obrázků: STEICO



Štítky: Parozábrana, Difuzní fólie, Izolace střechy, Zateplení podkroví
Rubriky článků