Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ochranné nátěry plechových střech

20. 6. 2012

Ochranné nátěry plechových střech a plechů jsou plně přilnavé nátěry, které vytvářejí ochrannou membránu mezi vnějším prostředím a materiálem. Po aplikaci nátěru je plechová střecha a plech obecně, chráněn proti nepříznivým vlivům zejména jako je koroze a mechanické opotřebení. Nátěrem se prodlužuje životnost a funkčnost materiálu. Dalším důvodem k provádění nátěrů je zlepšení vzhledu materiálu.



Ochranné nátěry plechových střech

Základem aplikace ochranných nátěrů na plechové krytiny je správný technologický postup.

Nejčastěji natírané plechové krytiny jsou pozinkované ocelové plechy, ty totiž nejrychleji podléhají korozi. Vzhledem k cenové dostupnosti těchto materiálů jsou i dnes stále hojně využívány.
Obecně je možné nátěry aplikovat na nové i starší plechové krytiny. V případě nových plechů je vždy lépe nechat nové plechy částečně zoxidovat, tzn. nátěr provést až po určité době, kdy plech ztratí svůj původní lesk z výroby a zmatní.

 
Ochranné nátěry plechových střech
Ochranné nátěry plechových střech


V případě provedení nátěrů na nové plechy doposud nezoxidované je možné, že barva se začne během 1-2let odlupovat. V případě provádění nátěrů starších plechů je vhodné tyto materiály předem očistit, použít antikorozní podkladní nátěr a poté vrchní ochranný nátěr. U plechů, které byly v minulosti již natírány je nutností tento původní nátěr před aplikací toho nového odstranit. Podobně postupujeme u plechů, které jsou poškozeny rzí. Rez musí být z plechu před aplikací ochranného nátěru pečlivě odstraněna.

Nátěr může být na střechu aplikován štětcem nebo válečkem. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje aplikace vzduchovým nástřikem. Nátěrové barvy můžeme rozdělit jako rozpouštědlové a vodou ředitelné barvy, v obou skupinách se najdou vhodné druhy pro nátěry střech. Pokud nátěry provádíte pomocí vodou ředitelných barev je nutné zohlednit potřebu kvalitnější přípravy podkladu. Pokud se nátěry provádějí stříkáním, je důležité zabezpečit okolí proti drobným kapkám barvy které mohou potřísnit navazující konstrukce, fasádu, parkující auta apodobně.

Montážní návod ochranných nátěrů

Před samotným ochranným nátěrem se celý povrch plechové střešní krytiny musí důkladně obrousit, např. ocelovým kartáčem. Poté následuje omytí a odmaštění krytiny, např. vysokotlakým zařízením Wap. Na takto připravenou očištěnou střechu se nanese antikorozní či podkladový nátěr. Následuje aplikace ochranného nátěru. Nejlépe ve dvou vrstvách.
 

Postup aplikace:

V zásadě nejběžnější postup provádění nátěrů na plechové krytiny je tento:

1. Střešní krytinu je nutné zbavit  staré barvy a zrezlých míst - střecha je obroušená pomocí ocelových kartáčů.

2. Provedení prvního nátěru antikorozní barvou, která zabrání výskytu další koroze - první nátěr je možné provést štětcem nebo vysokotlakým sříkáním (air-less).

3. Provedení dvou nátěrů ochrannou vrchní barvou. Vytváří se trvalý, vodě a povětrnosti odolný nátěr, který chrání krytinu před ultrafialovým zářením, nátěrové hmoty je možné nanášet vysokotlakým sříkáním (air-less).

Dle používaných barev mohou firmy které se specializují na nátěry střech podkladní nátěry provádět např. pomocí epoxidových barev, vrchní nátěry polyuretanovými barvami.


Ochranné nátěry plechových střech
 
Typ ochranného nátěru podle materiálu krytiny

Pozinkovaný plech - nejpoužívanější ochranné barvy u tohoto typu plechu jsou akrylátové, alkydové nebo hydroizolační stěrkové barvy.

Hliníkový plech - používají se akrylátové barvy, které mají výbornou přilnavost k lehkým kovům, mají dobré antikorozní vlastnosti, dobrou kryvost, spojují vlastnosti základní a vrchní barvy a neobsahují sloučeniny těžkých kovů.

Měděný plech - vhodné je použití barev na bázi disperze modifikované akrylátové pryskyřice, speciálních antikorozních pigmentů, plniv a aditiv upravujících vlastnosti. Vyznačuje se vysokou adhezí na kovových podkladech a to i na lehkých kovech.
 
Ochranné nátěry plechových střech
Ochranné nátěry plechových střech
 
 
 
 
 


Nátěry klempířských prvků

Nedílnou součástí střech jsou také klempířské prvky, tzn. okapy, závětrné lišty, úžlabí a další. Tyto komponenty také potřebují chránit před nepříznivými vlivy. Zde se způsob aplikace ochranných nátěrů v zásadě nijak neliší od aplikace na střešní krytinu. Pokud se tedy rozhodnete opatřit Vaši střešní krytinu ochranným nátěrem je na místě tuto péči poskytnout i klempířským prvkům.
 

Orientační ceny nátěrů plechových střech

- stržení starého povrchu na střeše cca 50 Kč/m2
- čištění tlakovou vodou WAP cca 30 Kč/m2
- nátěr střechy, 2x nátěr barvou cca 140 Kč/m2 (včetně ceny za materiál)
- čištění okapů cca 40 Kč/m2
- nátěr okapů cca 150 Kč/bm (včetně ceny za materiál)



autor: Krytiny-Střechy.cz


Štítky: Ochranný nátěr, Plechová střecha barva
Rubriky článků